header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Римокатоличка црква у Србији по први пут у историји ће имати кардинала Штампај Е-пошта
понедељак, 07 октобар 2024

 Церемонија нових именовања биће одржана 8. децембра у  Риму

Папа Фрањо ће именовати 21 новог кардинала, што је оцијењено као неочекиван потез и покушај да утјече на моћну групу црквених људи који ће једног дана изабрати његовог насљедника.

Након што је папа Фрањо најавио да ће именовати 21 новог кардинала, Надбискупија београдска је најавила да ће њен челни човјек, Ладислав Немет бити именован првим кардиналом у хисторији Католичке цркве у Србији.

На објављеној папиној листи су будући кардинали из Перуа, Аргентине, Еквадора, Чилеа, Јапана, Филипина, Бразила, Обале Бјелокости, Алжира, Индонезије, Ирана, Италије, Канаде и Србије.

Београдска надбискупија објавила је на својој страници да ће Немет “бити први кардинал у хисторији Католичке цркве у Србији”.

Немет је рођен 1956. у Оџацима у Србији. Папа Бенедикт XVI именовао га је 2008. бискупом Зрењанинске бискупије, за београдског надбискупа именовао га је папа Фрањо 2022. године. Немет говори мађарски, српски, енглески, њемачки, пољски и италијански.

Неочекиван папин потез

Претходно је папа Фрањо најавио да ће именовати 21 новог кардинала, што је оцијењено као неочекиван потез и покушај да утјече на моћну групу црквених људи који ће једног дана изабрати његовог насљедника.

Церемонија нових именовања, позната као конзисториј, одржат ће се 8. децембра, најавио је 87-годишњи папа. Бит ће то десети конзисториј који је сазвао Фрањо од свог избора за првог папу из Латинске Америке прије 11 година.

Иако папе могу одлучити о томе да именују кардинале у било којем тренутку, Фрањина одлука о новим именовањима управо у овом тренутку све помало изненађује, преноси Хина писање Реутерса.

У тренутку папине објаве 122 кардинала су млађи од 80 година и они могу гласати у будућој конклави. Црквени закон технички ограничава број таквих кардинала на 120, али и претходни су их папе често именовали више.

‘Принчеви Цркве’

Двојица кардинала који тренутно могу гласати у конклави до краја године ће остарјети, а њих још 13 ће до краја 2025. прећи предвиђени животни праг за гласање.

Свим кардиналима, без обзира на њихову животну доб, допуштено је судјеловање на састанцима који се одржавају прије конклаве, а зову се генералне конгрегације, што им даје право гласа при избору особе за коју мисле да би је требали изабрати млађи кардинали.

У ригидној црквеној хијерархији кардинали су одмах иза папе и његови су најближи савјетници. Због своје хисторијске моћи и утјецаја и данас их називају принчевима Цркве, иако им је Фрањо поручио да не живе попут краљева и да се приближе сиромасима.

Извор: Агенције / "Ал Џазира"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 октобар 2024 )
 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.