header image
Истанбулски архијеретик у посети Аустралији Штампај Е-пошта
понедељак, 07 октобар 2024

Преносимо аутентично са сајта римокатоличке новинске агенције https://www.kathpress.at:

 Цариградски патријарх Вартоломеј у посети Аустралији

Цариградски патријарх је допутовао  за викенд у Аустралију у вишедневну архипастирску посету. - Аустралијска грчка православна митрополија прославља 100 година од оснивања.

Цариградски патријарх Вартоломеј започео је током викенда дугу архипастирску посету Аустралији. Свјатјејши Вартоломеј је у петак 4, октобра  стигао у Сиднеј, где је започео свој обиман програм посета, који би требало да обавља до 19. октобра. Патријарх се у суботу састао, између осталих, са аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом и гувернерком Новог Јужног Велса Маргаретом Бизли. Освештао је и обновљену сиднејску православну саборну цркву. Врхунац је била Божанска Литургија у Сиднеју у недељу 6. октобра. Патријарх је такође обнародовао нови црквени устав за Грчку православну митрополију аустралијску.

Повод за посету Патријараха је 100 година постојања Грчке православне цркве у Аустралији. Поред разговора са представницима јавног живота, Патријарх ће желети и сусрете са верницима у парохијама и другим црквеним установама, а посебно с младима широк ове земље.

Број грчких православних верника у Аустралији се процењује на око 400.000. Укупно има око 130 парохија и осам манастира.

Први православни хришћани дошли су у Аустралију почетком 19. века, а на почетку златне грознице 1851. године, број се брзо повећао. Прва грчка православна црква подигнута је у Сиднеју 1898. године, а друга црква је убрзо подигнута у Мелбурну. У ова два града су настале и прве званичне грчке православне парохије. Многе друге су уследиле током наредних деценија.

У марту 1924. коначно је основана Митрополија  за Аустралију и Нови Зеланд. Први митрополит је био Христофор (Книтис), који је после неколико година поднео оставку на дужност због унутрашњих спорова. Наследио га је митрополит Тимотеј (Евангелинидис). Садашњи грчки православни митрополит Аустралије је (од 2019) Макарије (Гинијезакис). (Нови Зеланд је постао посебна  митрополија1970. године, али има само неколико хиљада верника.)

Нове црквене структуре у Аустралији

Цариградска патријаршија је тек у јулу 2024. извршила арондацију црквених структура у Аустралији. На заседању Светог синода у Цариграду за Аустралију су установљене епархије са седиштем у градовима:  Канбера, Мелбурн, Перт, Аделаид, Бризбејн и Хора. Све оне сачињавају Аустралијску грчку православну митрополију (архиепископију), у којој су раније постојали такозвани „дистрикти“ уместо пуноправних епархија (Сиднеј, Мелбурн, Аделејд, Перт, Бризбејн, Норткот (Викторија) и Канбера/ Тасманија), али је на челу сваког од њих био епископ – под крајњом одговорношћу митрополита аустралијског.


 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.