header image
Александар Крајев: Фантомски болови фанариота Штампај Е-пошта
уторак, 08 октобар 2024

  Јерарх Грчке цркве (и формално - Константинопољске патријаршије као архијереј „Нових земаља“), митрополит драмски Павле, одлучио је да подсети РПЦ на „поуке историје“, изјавивши (https://t.me/antiraskol/9352), да је револуција 1917. године била „Божји шамар“ за „револуционарни панславизам дореволуционарне Русије“.

Па, у грчког јерарха је прилично јединствено тумачење историје и Божијег промисла.

Но ако је већ почео да размишља у категоријама „Божије казне“ за историјске грехе овог или оног народа, нека нас онда подсети, како је Бог „казнио“ Грке за „мегали идеју“ [грч. Μεγάλη Ιδέα] и панхеленизам?

"Мегали идеја" - Велика идеја Грка, који су сањали о рестаурацији Византијске империје. Можда је боље да се владика Павле сети тужних резултата фанатичне жеље Грка (нарочито, почетком 20. века под вођством Венизелоса) да поврате своју некадашњу славу и земље, које су некада улазиле у састав Византијске империје?

Ми нећемо гурати прсте у историјске ране Грка. Али саветујемо фанариоте да не призивају духове прошлости.

Напоменимо толико, да фантомски болови Грка услед губитка империје (овде можемо укључити чак и Отоманску империју) и даље одређују њихову свест. И жеља да се Фанар успостави као „лидер православног света“, да учврсти своју власт над православном дијаспором, потврди право на мешање у послове аутокефалних Цркава, итд. - ово је, по нашем мишљењу, један од рудимената „Велике идеје“ и панхеленизма. Које су се у свом садашњем облику претвориле у баналан расизам против негрчких помесних Цркава.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.