header image
Протојереј Владимир Волгин: Како сам оставио цигарете Штампај Е-пошта
уторак, 08 октобар 2024
           Наши родитељи су пушили, и мама и тата. При том су они говорили нама: „Ако пушите, само од 18-те године“. И тако, са 18 година, са осећањем потпуне самосталности, ја сам купио паклицу цигарета Јава. У то време живео сам у материјалном погледу оскудно, али сам купио себи скупе цигарете за 30 копејки, испушио их и осећао се одвратно.

Али похлепа ме погубила. Ја сам чувао паклицу и уместо да је дам родитељима, сам се навлачио и на крају се навукао на пушење.

Са 20 година ја сам се крстио и схватио да је пушење грех. Тада сам престао да пушим, нисам пушио пола године и већ сам почео да се величам над пријатељима, који су хтели да баце дуван, али сам ускоро опет пао.

Други пут ја сам престао да пушим овако: бацио сам паклицу цигарета у канту за смеће и помислио – то је све, више нећу да пушим. Прешао сам неколико корака и много се покајао због свог непромишљеног поступка, али ми је било незгодно да улазим у канту за смеће, па сам нестрпљиво отрчао до киоска, купио цигарете и смирио се. Схватио сам: код мене је потпуна парализа воље.

И мислим – шта да радим ја бедник? Нико ми није могао дати савет! И тек код Нилуса ја сам прочитао, како је он престао да пуши због болести своје жене.

Она је лежала са високом температуром око месец дана и топила се пред очима очигледно. И он је пао на колена и почео да се моли Пресветој Богородици: „Исцели моју жену, а ја ћу принети жртву, престаћу да пушим, али не могу то да учиним сам, помози ми!“

После те молитве он је затекао своју жену исцељену, са хладним челом, а он као да никада није пушио, и више се није враћао к пушењу.

Ја сам запамтио ову причу и пред примањем свештенства оставио сам пушење. Почео сам да се молим Богу као он што се молио Богородици: „Господе, ја хоћу да престанем да пушим, али не могу сам, помози ми!“ И ето, мене рукополажу и ја више не пушим, и мене више није вукло да пушим. Господ ме ослободио.

И ако сам се ја раније преузносио над пријатељима кад сам престао сам да пушим, то овде нисам имао чиме да се преузносим, јер нисам ја одбацио пушење, већ је Господ истргао из мене страст за пушењем.

Превод: "Борба за веру"

„Москва — Третий Рим“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.