header image
Држава нема права да говори о канонским питањима, каже естонски епископ Штампај Е-пошта
среда, 09 октобар 2024

 Секуларна држава нема надлежност да се бави канонским питањима и треба да престане да диктира статус Цркве, каже епископ Естонске православне цркве.

Естонска држава врши притисак на Цркву, која је самоуправно тело у оквиру Московске патријаршије, од избијања рата у Украјини у фебруару 2022. Године, иако никада није пружила никакав доказ да Црква представља претњу по државну безбедност.

Од естонског предстојатеља, Његовог Високопреосвештенства митрополита талинског Евгенија, протераног из земље, власти су више пута тражиле да Црква донесе гледиште о изјавама патријарха Кирила, а што је најважније, држава покушава да примора Цркву да прекине своје канонске везе са Московском патријаршијом и да је подвргне под Естонску апостолску православну цркву Цариградске  патријаршије.

У августу је Савет Естонске цркве одговорио на захтеве државе изменама и допунама црквених уредби како би се одразила њена потпуна административна самосталност. Уклоњено је свако помињање Московске патријаршије, осим позивања на томос патријарха Алексеја II из 1993. Којим је Цркви додељен самоуправни статус.

Међутим, Министарство унутрашњих послова је саопштењима за медије и званилним писмом викарном епископу тартуском Данилу саопштило да је незадовољно амандманима.

Канцелар министарства Тармо Миилитс оптужио је Цркву да прави само козметичке промене. „Стварни утицај Московске патријаршије остаје исти и у административном и у канонском смислу“, написао је он на основу своје анализе канонске стварности коју је прописао Томос из 1993. Године.

Епископи Естонске цркве сада припремају још један одговор Министарству.

У недавном интервјуу епископ  Данило је нагласио како држава у разговору са Естонском црквом између позивања на државно законодавство у неким случајевима, у другим случајевима залази у црквено канонско право, преноси err.ee.

„Међутим, ако говоримо о црквеном канонском праву, могу постојати различита схватања чак и између Цркава“, казао је владика.

А у канонским стварима Црква би, наравно, требало да има право да одлучује. „Не би требало да постоје такви рецепти секуларне државе о томе шта је канонски исправно. Секуларна држава нема такво право“, ​ нагласио је владика Данило.

Министарство унутрашњих послова инсистира на томе  да се Естонска црква изјасни да потпуно напушта Московску патријаршију, док епископ Данило истиче да Црква не може сама да предузме такав корак, што би, тврди, ставило Цркву у канонски шкрипац.

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/163812.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.