header image
Нигерија, убијање хришћана Штампај Е-пошта
четвртак, 10 октобар 2024

 Нигерија:

Сточари Фулани убијају хришћане за време богослужења

Номадски сточари Фуланија у централној Нигерији убили су два хришћанина 19. септембра и још тројицу за време  богослужења претходне недеље, 15. септембра, и отели пастора и 30 парохијана.

Група наоружаних сточара Фулана напала је село Курмин Каре с хришћанском већином у округу Качија у јужној држави Кадуна, убивши двојицу хришћана по имену Ауду Бала и Јонатан Мозеса, рекао је локални становник Соломон Санга.

„Ауду Бала и Јонатан Мозес су радили на својим имањима када су их пастири Фулани опколили и отворили ватру на њих... Обојица су погинули на лицу места, док је још једна жртва екстремиста – хришћанин по имену Јафет Зарма Јакубу – киднапована 10. септембра,  а такође док је радио на својем имању“, рекао је С. Санга у интервјуу за Morning Star News.

Према његовим речима, бандити су позвали породицу Ј. Јакубуа тражећи откуп од 30 милиона наира (18.295 долара).Такође је објављено да су ујутру 15. септембра, у области  Кајуру, такође у јужној држави Кадуна, пастири Фулани напали парохијане Евангелистичке цркве и локалне католичке цркве док су се молили у свом селу Бакинпа Маро, убили три хришћана на лицу места и киднаповали евангелистичког пастора Бернарда Гајереа заједно са 30 других хришћана, рекли су локални становници.

8. септембра, у претежно хришћанском селу Калах Афого у округу Кајуру, пастири Фулани напали су клинику примарне здравствене заштите око 11.30 ч. по локалном времену, убили најмање пет хришћана и киднаповали десетине других, казали су локални житељи.

Хасан Мансур, портпарол државне полиције Кадуна, потврдио је нападе на хришћанске заједнице у тим областима и рекао да снаге безбедности покушавају да спасу отете људе.

Нигерија је и даље најопасније место на свету за Христове следбенике, где је 4.118 хришћана различитих деноминација убијено због своје вере између 1. октобра 2022. и 30. септембра 2023. године, према извештају Опен Доорс-а за 2024. Нигерија је такође забележила више отмица хришћана него било која друга земља, са укупно 3.300 отетих хришћана током тог периода.

Нигерија је на трећем месту и по броју напада на цркве и друга хришћанска места као што су болнице, школе и гробља, са 750 случајева.

На списку земаља у којима је најтеже бити хришћанин 2024. године, Нигерија је, као и годину раније, заузела шесто место.

Фулани, којих има на  милионе широм Нигерије (претежно муслимани по религији)  састоје од стотина различитих кланова и генерално не држе екстремистичке ставове, али неки Фулани подржавају радикалну исламистичку идеологију.

Хришћански великодостојници у Нигерији верују да су напади сточара Фулана на хришћанске заједнице у централним државама земље мотивисани њиховом жељом да насилно заузму хришћанске земље и наметну им ислам јер им је дезертификација отежавала одржавање стада.

Извор: https://www.christiandaily.com/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 10 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.