header image
Грузијски рукопис из 10. века враћен у Грузијску патријаршију Штампај Е-пошта
четвртак, 10 октобар 2024

 У среду 9. октобра 2024. у Грузију је стигао јединствени рукопис из 10. века.

Библијски рукопис, познат као Codex Sinaiticus Rescriptus, јесте палимпсест, са палестинским арамејским текстом из 5.–7. века испод, и са црквеним грузијским текстом из 979. године, који је написао Јоане-Зосим, грузијски монах који је живео у манастиру Св. Саве Освећеног близу  Јерусалима и касније  у манастиру Свете Катарине на планини Синај, преко овог текста из 979. године..

Грузијски текст садржи јеванђељска зачала и два аскетска списа — Изреке Аве Пимена и Арсенијево Писмо. Купио га је од аукцијске куће Кристи у Лондону милијардер олигарх и филантроп Бидзина Иванишвили и биће уступљен Народном музеју.

;Местобљуститељ грузијског патријаршијског престола, Његово Високопреосвештенство митрополит Сенаки и Чороцуски Сион изразио је захвалност на доласку рукописа у Грузију и одржао молебан заједно са архијерејима и свештеницима, јавља Грузијска патријаршија. Овом чину су присуствовали премијер Грузије Иракли Кобахидзе и чланови Кабинета министара.

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/163839.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 10 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.