header image
Јеретичи патос: "епископ" Јеротеј поново крштава крштене и венчава венчане Штампај Е-пошта
петак, 11 октобар 2024

 О кршењу Светих канона јеретика Јеротеја и протосинђела Серафима, игумана манастира Бјеле Воде

Драга браћо и сестре у Христу, поштовано уредништво, помаже Бог!

Од устоличења „владике“ шабачког Јеротеја, које је извршено у Саборној Цркви у Шапцу 18. септембра 2022. године, перманентно се крше Црквена правила, па се и овако слаб српски духовни и национални дух додатно слама, све на радост наших непријатеља.

Најновији случај кршења црквених канона догодиће се у суботу (29.09/12.10.), на празник преподобног Киријака Отшелника, са благословом јеретика Јеротеја уз саучешће протосинђела и игумана манастира Бјеле Воде код Љубовије, оца Серафима Петковића.

Отац Серафим Петковић

Раније смо, у неколико наврата, преко портала „Борба за веру“ обавештавали народ о статусу оца Серафима и оца Сергеја Федорова из манастира Стрмово, да су обојица одлуком Јеротеја од друге половине децембра 2023. године под забраном свештенодејства, док се не утврди њихов статус (иако ништа није спорно) у оквиру Српске Православне Цркве. Неколико месеци касније Јеротеј је донео одлуку, коју је саопштио Серафиму и Сергеју, да уколико желе да остане у манастиру и да поново служе Литургију, мораће да понове крштења и венчања свих особа који су већ извршили те две Свете Тајне, пре изрицања казне, у манастиру Бјеле Воде и Стрмову.

Отац Сергеј је одмах категорички одбио да крши каноне, док је отац Серафим првобитно такође био против захтева Јеротеја, да би, на његову несрећу, своје духовне деце и свих који га познају, променио мишљење и пристао да буде саучесник у гажењу канона.

Следи текст којег је отац Серафим пре неколико дана послао својом духовној пастви:     

Драги моји , морамо још да се стрпимо и завршимо неке допуне крштења и венчања, па ће онда бити мој повратак служби. То од нас зависи, колико се брзо и добро организујемо.
Свако кога сам ја крстио, треба да има поново миропомазање у нашем манастиру.
И свако кога сам ја лично венчао, допуну венчања, кроз читање одређених молитви.
Сваке суботе, биће организоване допуне и венчања и крштења после св. Литургије и ручка.
Ја ћу по списковима обавештавати појединачно све за
 које имам бр. телефона. А ко прочита ово, може и сам да се пријави за прву суботу, 12.10, или другу 19.10. или за касније.
Ја вас молим да се не љутите и да ми помогнете да то што пре завршимо.
Могуће су групе од по 50 -так људи или деце, тако би за 4, 5 недеља завршили већину тих исправки,
 и убрзали мој повратак у службу.“

Са неверицом и тугом су верници наше Епархије примили вест о позиву оца Серафима за допуну крштења и венчања. Међу њима има његове духовне деце, пријатеља и поштовалаца. Овим путем му постављамо неколико питања, а колико хоће (сме) може на њих одговорити путем медија:

- Зашто си пристао да кршењем црквених канона будеш послушник отпаднику вере Јеротеју, њему, који је непослушан Цркви, тј. црквеним правилима и Предању?

- Да ли ти је познат Апостолски канон 47. у преводу епископа Никодима Милаша? „Епископ, или презвитер, ако изнова крсти онога, који у истини има крштење, или ако не крсти онога, који је од нечастивих био оскврњен, нека се свргне; јер се наругао крсту и смрти Господњој и није разликовао праве свештенике од лажних свештеника.“

- На који начин мислиш да извршиш допуну крштења и венчања упокојеним особама?

- Пошто си пристао да поновиш Свете Тајне крштења и венчања, самим тим си признао да све Свете Тајне (укупно седам) који си до забране свештенодејства обављао нису биле валидне (безблагодатне). Зато гласно размишљамо: да ли ћеш поново бити пострижен  у монашки чин?

- Православна Црква нас учи да је Света тајна видљива свештена радња, кроз коју невидљива спасавајућа сила, која се зове Божја благодат, преноси чудотворне дарове на оне који је примају. Шта би требало да ураде сва лица која су се код тебе исповедала (покајала), причешћивала и над којима је вршен чин јелеосвећења?

Оче Серафиме, још није касно да се предомислиш и одбијеш да кршиш црквене каноне. Уколико послушаш Свету Апостолску и Саборну Цркву, не може ти фарисеј Јеротеј наудити било каквом претњом, исељавањем из манастира или изопштењем из Цркве. Он је јеретик, па такве одлуке немају дејство и силу. Твоја духовна чада и велики број пријатеља биће уз тебе, да ти пронађу уточиште и брину о теби, на спасење твоје душе.

 

Верни народ Епархије шабачке

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.