header image
Откопана досад најстарија црква у Јерменији Штампај Е-пошта
субота, 12 октобар 2024

 Истраживачи извештавају о сензационалном проналаску у древној Артаксати.

Археолози су откопали остатке раније непознате ранохришћанске цркве у Јерменији. Налаз у древном граду Артаксати приказује осмоугаону зграду са додацима у виду крста, саопштио је у немачки универзитет у Минстеру.

Тим истраживача открио је њене делове и детаљније испитао цркву. „Грађевина из 4. века јесте најстарија археолошки документована црква у земљи – сензационално сведочанство о раном хришћанству у Јерменији“, објаснио је археолог Ацхим Лицхтенбергер.

Артаката је била престоница Краљевине Јерменије скоро шест векова. Према предању, овде је био заточен мисионар Григорије Просветитељ пре него што је јерменског краља обратио у хришћанство 301. године. Јерменија је тако постала прва хришћанска држава на свету. На корак од сада откривене цркве налази се средњовековни манастир Хор Вирап, који подсећа на ово предање.

Теракота под и мермерна декорација

Како се наводи у саопштењу, истраживачи су у цркви пронашли остатке дрвених платформи које су датоване у средину 4. века коришћењем радиокарбонског датирања. Грађевина  има пречник од око 30 метара. Имала је једноставан под од малтера и плочице од теракоте. Истраживачи су такође пронашли доказе да је била раскошно украшена мермером.

Тим са Универзитета у Минстеру, који сарађује са Јерменском академијом наука, борави у Јерменији од септембра, речено је. Наставиће ископавања и надати се новим сазнањима, као што је и питање коме је ова црква посвећена.

Превод са немачког: "Борба за веру"

Извор: https://www.kathpress.at/goto/meldung/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.