header image
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Кога Бог не помиње, тај је мртав Штампај Е-пошта
субота, 12 октобар 2024

 „Многи се недостојно причешћују,

и због тога су код вас многи немоћни

и болесни, и доста их је умрло“

(1Кор.11:30)

Кад хришћани читају Нови Завет обично многе догађаје и речи Јеванђеља они не примењују на данашњу Цркву, јер верују да је сада боље стање у Цркви и да многи догађаји описани у Јеванђељу нису примењиви на данашњу Цркву. Али није тако, јер преподобни Дамаскин наводи речи Соломонове: „Ништа ново под сунцем“, и додаје: „Једино Ново под сунцем јесте Богочовек Исус Христос“.

Осим тога, по пророчанствима Јеванђеља и светих Отаца сада је време Апокалипсе и сада је најгоре стање у свету, у народу и у Цркви. Јеванђеље вели: „Уђите на уска врата: јер су широка врата и широк пут, који воде у погибељ, и многи су који иду њиме; пошто су уска врата и тесан пут, који води у живот, и мало их има, који налазе њега“ (Мт.7:13-14). Тако је за ондашње време речено: многи иду широким путем у погибију; а за данашње време могли би рећи: готово сви иду широким путем у погибију. Тако је за ондашње време речено: и мало их има, који" иду уским путем у живот; а за данашње време могли би рећи: готово да нема таквих, који иду уским путем у живот.

Апостол Павле говори о причешћивању: „Многи се недостојно причешћују, и због тога су код вас многи немоћни и болесни, и доста их је умрло“ (1Кор.11:30). За данашње време би могли рећи: готово сви се недостојно причешћују, и зато готово сви су немоћни и болесни, и доста их је умрло. Јер данас је много горе стање у Цркви, него у оно време.

У Делима Апостолским је речено: „Али устаде архијереј и сви који су са њим, сушта јерес садукејска, и напунише се зависти, и дигоше руке своје на апостоле, и метнуше их у општи притвор“ (Дап.5:17-18). Речено је: архијереј и сви који су са њим, сушта јерес садукејска, а ми у Јеванђељу видимо да Господ нигде не помиње садукеје, а кога Бог не помиње, за Бога тај је мртав. И супротно, Господ много пута помиње фарисеје, па иако им прети и понижава их ради покајања, ипак за Бога они нису потпуно мртви, него су негде између живота и смрти. Речено је: сушта јерес садукејска- то су биле ондашње старешине Цркве, а тако су и данашње старешине Цркве - сушта јерес садукејска. И то ћемо доказати кад упознамо учење садукејско по Делима Апостолским како тамо описују разлику између фарисеја и садукеја, и говоре:

„Знајући Павле, да је један део садукеја, а други фарисеја, повика у синедриону: људи браћо, ја сам фарисеј, (и) син фарисејев: за наду и за васкрсење мртвих мени се суди. А ово кад он рече, наста расправа између садукеја и фарисеја, и раздели се народ. Јер садукеји говоре да нема васкрсења, ни анђела, ни духа; а фарисеји исповедају и једно и друго“ (Дап.23:6-8).

Ето, зашто су садукеји мртви за Бога, зато што су говорили „да нема васкрсења, ни анђела, ни духа“, а данашњи садукеји лицемерно говоре, да има све то, али то је код њих само у машти, јер данашњи садукеји не доживљавају васкрсење и анђеле и духове, него само маштају о томе. А зашто не доживљавају, него само маштају? Зато што они верују да се већ спашавају и њима не треба покајања, и зато они не раде на свом покајању и спасењу, и зато њима и не треба помоћ Анђела и Светаца, и зато и не добијају ту помоћ. Јер ко ради на свом покајању и спасењу, тај је син Божији као што говори апостол Павле: „Кога љуби Господ, тога и васпитава (прутом): и бије свакога сина, кога прима“ (Јевр.12:6). А то значи: кога Бог не васпитава, за Бога тај је мртав. Ево једног примера из Хиландарског синаксара – за 7 март:

 

Слово о затворнику, коме је открио Бог о људима, који примају дарове

Био је неки манастир славан и имао је монахе, који добро служе Богу, међу којима је био и затворник, који је имао чисто житије од младости. Јер се уклонио од житејских сласти, и затворио је себе у уској келији, и усрдно је служио Богу, и челичио је тело своје да буде тврдо и жилаво, удручавајући тело своје постом и молитвама и бдењем, и са многим сузама се молио Богу, најпре о спасењу душе своје, а потом и о властима, и о свим хришћанима, и о миру целога света. И није имао никакво земаљско богатство, ни злато, ни сребро, ни друге ствари, него се обукао у једну врећу, и примао је мало сна на рогозини, (вежбајући се) упражњавајући себе у псалмима и песмама, и према Богу је имао сву своју мисао. А на потребу свог тела примао је храну на време и хранио се од руке келијника. А што је Бог слао кроз хришћане братији у манастир: злато и сребро, или храну, или вино, од тога ништа није никад узимао. А једног дана старешина града ушао је у манастир да учини милостињу, и давао је свима по сребрник. Па дошао је и код затворника носећи златник, и молио је старца да га узме. И постидео се старац од честног мужа и узео је златник и положио га у чпаг. А затим је свршио своје каноне и уставне молитве и легао је на рогозину, хотећи да прими мало сна. И тада се нашао у иступљењу, боље рећи, у виђењу; и нашао се на пољу, а оно пуно трња. И видео је неког страшног младића, како је дошао и све монахе тог манастира, међу којима је био и затворник, све их је принуђавао говорећи: „Жањите трње“. Дошао је и код затворника и рекао: „Опаши се и жањи трње“. А затворник није хтео и одбијао је. И рече њему Анђео: „Немаш изговора, унајмио си се јуче са свим монасима, по сребрник сте узели од оног христољупца; а ово је дело дела његових, па зато приступи и жањи“. Тада се затворник пробудио од сна, и размислио о виђењу. Послао је келијника и призвао старешину града, који му је дао милостињу, и молио га да узме натраг пару, коју му је дао. А он је одбијао, говорећи: „Имај, оче, себи или дај је коме хоћеш“. А старац рече: „Нећу да жањем трње туђих грехова, јер ни трње својих грехова не могу да истребим“, - и бацио је пару, и затворио прозорче. А тај муж, кад је видео ово, још више је почео да чини милостињу, помињући писаније, како рече: милостињама и вером чисте се греси.

 

Закључак

Од свих монаха у том манастиру само је затворник заиста радио на свом покајању и спасењу и само њему јавио се анђео и опоменуо га да не узима без потребе новац ни од кога, што значи да је само он био жив, а остали монаси су били негде између живота и смрти, да тако кажемо, јер њима се анђео није јавио.

Данашњи епископи, свештеници и многи монаси, узимају новац од јеретика, безбожника, мафијаша и содомита, и тако они не раде на свом покајању и спасењу, па никоме од њих анђео се не јавља и не опомиње их да не узимају новац од свакога. Према томе, они су као садукеји и за Бога они су мртви.

У Откровењу Господ говори епископу Лаодикијске Цркве: „Знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ: о, кад би био хладан или врућ. Тако, пошто си млак, и ниси ни хладан ни врућ, избљуваћу те из уста Својих. Пошто говориш, како богат сам и обогатих се и ништа ми не треба: а не знаш, како си ти јадан и бедан, и сиромашан и слеп и наг... Ја, које год љубим, изобличавам и васпитавам: ревнуј дакле и покај се“ (Откр.3:15-19).

Господ је рекао епископу: ако ти не ревнујеш и не покајеш се, избљуваћу те из уста Својих, а то значи: нећу више да те помињем и за Мене ти си мртав.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.