header image
Европски суд за људска права покреће поступак по питању забране УПЦ у једној волинској области Штампај Е-пошта
понедељак, 14 октобар 2024

 Европски суд за људска права је 26. септембра 2024. године покренуо поступак у вези са незаконитом забраном Украјинске православне цркве у Городишу Волинска ОБЛАСТ.

Отац Валериј Пилипчук, клирик Волинске епархије, покушава п да судом докаже да је Сеоски савет Городиша поступио противзаконито када је 23. јуна 2022. године изгласао забрану деловања УПЦ, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Ни устав Украјине ни закон Украјине „О локалној самоуправи у Украјини“ не дају сеоском савету право да обустави црквене активности у у својој општини за време трајања ванредног стања.

Дана 1. фебруара 2023. године, Волнњски окружни управни суд одбио је молбу свештеника. Отац Валери је уложио жалбу, коју је и Апелациони управни суд одбио. Након тога припремио је жалбу Европском суду за људска права.

Ако Европски суд за људска права удовољи жалби о. Валерија, утврдиће да је држава Украјина прекршила право на слободу мисли, савести и вероисповести – посебно право (слободу) да се исповеда вера или уверења како појединачно тако и заједно са другима, и право (слободу) да јавно или приватно исповедају своју веру или уверења у настави, богослужењу, вршењу и поштовању верских обичаја и верских  обреда.

Волинска епархија истиче да је Украјина на трећем месту у свету по броју жалби Европском суду за људска права, што указује на велико поверење у Европски суд кад је питању неповерење у   правду у самој земљи.

https://orthochristian.com/163891.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.