header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Фреске које су запленили Совјети враћене у московски Новоспасски манастир Штампај Е-пошта
четвртак, 17 октобар 2024

 Московски манастир Новоспасски из 15. века прославио је радостан догађај у недељу, 13. октобра, повратком неколицине древних фресака које су запленили безбожни Совјети.

Новообновљене и враћене фреске освештао је после недељне Литургије игуман манастира митрополит воскресенски Григорије.

Владика је истакао значај овог догађаја за духовни живот манастира, као и чињеницу да су древна изображења  сачуване чудом, милошћу Божијом:

„Као што знате, наш Новоспасски манастир је био затворен у совјетско време, а древни зидови испуњени молитвама били су припремљени за уништење. Али део свештеног живописа је спасен. Фреске су скинуте са зидова, ојачане на платну, а недавно су пронађене у подруму једног имања у Москви где се налазио музеј. Стара изображења су рестаурисана, и сада ћемо ми, као и наши преци, моћи да се пред њима молимо.“


Духовна и културна вредност враћених живописа је веома висока. Како је казао Иља Сергиења, руководилац рестаураторских радова на новоспаским фрескама, фрагменти живописа из живота светог кнеза Владимира са јужног трема Преображенског саборног манастира последње су монументално дело великог костромског мајстоар Гурија Никитин (17. век).

Сада су враћене фреске постављене у Јужној галерији Преображенског храма Новоспаског манастира за молитвено поштовање.

 

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/163901.html

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.