header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Изјава Кирила поводом годишњице рођења његовог духовног оца Никодима Ротова Штампај Е-пошта
среда, 16 октобар 2024

 Преносимо аутентично са званичног сајта Московске патријаршије

http://www.patriarchia.ru/:

Патријархова изјава поводом 95 година од рођења митрополита Никодима (Ротова)

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил објавио је изјаву поводом  95. годишњице рођења митрополита Никодима (Ротова).

  Обраћање  архипастирима, пастирима, монаштву и мирјанима Митрополије Санкт Петербурга поводом 95. годишњице рођења митрополита Никодима (Ротова)

Ваше Високопреосвештенство, драги Владико Варсануфије!

Ваша Преосвештенства! Пречасни  оци!

Драга браћо и сестре!

Свети апостол Павле, ревносни проповедник јеванђељске истине, сведочи у посланици римској општини: „Нико од нас не живи самоме себи, и нико не умире самоме себи, него кад живимо, Господу живимо, и кад  умиремо, Господу умиремо у. Дакле,  и кад живимо и кад умиремо,  Господњи смо“ (Рим. 14,7-8).

Управо такав је – несебичан и испуњен потпуним поверењем у Бога – био животни пут и подвиг службе владике Никодима (Ротова), митрополита лењинградског и новгородског, чијег се 95. рођендана сада молитвено сећамо.

Ревносно предан Господу, духом испуњен (Рим. 12,11) и не штедећи ни снаге ни здравља за дело Божје, митрополит Никодим је обављао своје дело у изузетно тешком периоду за Руску Православну Цркву. Био је то нови талас прогона за веру, време нових тешких искушења, када је атеистички режим покренуо још један прогон Цркве, која је до тада постала духовна сила која је помагала људима да преживе тешке спољашње околности изазване ратним догађајима.

Појачана је антирелигијска пропаганда. Власт је, желећи да додатно ослаби Цркву, настојала да смањи број цркава и духовних семинарија. Међутим, у лицу епископа Никодима наишли су на истински  отпор. Пред њима је био прави Христов ратник са оружјем правде у десној и левој руци (2. Кор. 6,7); одлучна личност, необично интелектуално обдарена и која поседује феноменално памћење, духовну племенитост и снажно унутрашње делање; али што је најважније, мудар и храбар архипастир, спреман да стане до краја и на све могуће начине брани интересе Цркве и своје пастве.

Залагањем митрополита Никодима, који је на време успео да схвати посебан значај одвијања дијалога Руске православне цркве са спољним светом, било је могуће избећи затварање многих цркава и манастира, а такође и одбранити лењинградске богословске школе, које су се власти спремале да укину. И шта друго да кажем? Према апостолу, немам довољно времена да испричам (Јевр. 11,32) о свим титанским трудовима које је Владика предузимао да би се супротставио „богоборцу Голијату“.

Неуморно благодарим Благодатном Господу што ми је омогућио да се сретнем и упознам са митрополитом Никодимом, који је не само радикално утицао на избор мог животног пута, већ је постао и мој духовни отац и ментор. Пример његовог пожртвованог служења увек ме надахњује у мом раду за добро Цркве Христове, а његова мудра упутства брижљиво чувам у срцу, као драгоцени бисер, до данас.

Животни подвиг митрополита Никодима (Ротова) – изузетног архијереја који се потпуно посветио служењу Богу и заиста није поштедео свој живот на ползу Цркве – диван је путоказ за све нас  који смо сви позвани да , по речима Спаситеља, будемо светлост свету (Матеј 5.14) .

У овај спомен дан посебно се помолимо за Владику, да милостиви Господ упокоји душу оданог слуге Свога у небеским обитељима, и свима нама подари чврсту  веру и ревност за славу Божију, које је поседовао и упокојени архипастир.

Вјечнаја памјат приснопамјатном митрополиту Никодиму!

+КИРИЛ. ,

патријарх московски и све Русије

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.