header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Поводом изјаве патријарха Кирила или Ротов је липсао на папиним ногама као пас Штампај Е-пошта
среда, 16 октобар 2024
             Каква је ситуација у врху Московске патријаршије, писали смо до сада пуно пута. Но, то се види и из последњег обраћања патријарха Кирила поводом 95. годишњице митрополита лењинградског Никодима Ротова (овде:), његовог духовног оца, који је, иначе, био  криптокатолик.

Сама чињеница да Кирил и његови сарадници придају толики значај једној безначајној годишњици, говори да је екуменизам, односно филокатолицизам њихово претежно осећање и идеја водиља.

Митрополит лењинграски Никодим Ротов и његово духовно чедо садашњи руски патријарх Кирил

Упркос томе што Кирил глорификује свог учитеља и измишља његове непостојеће заслуге за Руску Цркву, историјски је познато да је Никодим Ротов јеретик и паписта (који је ишао толико далеко да је причешћивао римокатолике) чија је љубав према латинској јереси крунисана и његовом смрћу буквално на ногама папе Јована Павла Првог 5. септембра 1978. године.

Никодим је био стигао у Рим на сахрану претходног папе Павла VI. Но вратио се у домовину на сопствену сахрану. 5. септембра, јер је на аудијенцији код новоизабраног папе Јована Павла, скончао (понтификат овог папе је трајао само 33 дана, најкраћи понтификат од 1605).

Према официјелној верзији – Ротов је умро од поновљеног срчаног удара. По незваничној (иако, није доказана) - као последица тровања. У прилог овој верзији иде и та чињеница, да је и папа Јован Павле такође умро неочекивано и изненада за мање од месец дана касније, 28. септембра 1978. године. Верује се, да је 5. септембра, за време папског пријема, Никодим попио шољицу отроване кафе, која је заправо била намењена папи. Сагласно признању гангстера Ентони Коломба, папа је пао жртвом завере кардинала, јер је намеравао да изврши ревизију активности Ватиканске банке и разоткрије велику финансијску превару, услед које би „око половине кардинала и бискупа у Ватикану завршила   у затвору“.

Тако је крунисана љубав Ротова према папистима.

Делегација Московске Патријаршије на челу с митрополитом Никодимов Ротовим на пријему код папе Павла VI 3. јула 1975. године; у саставу делегације био је и архимандрит Кирил (Гунђајев),садашњи Патријарх Московски и целе Русије.

У „заслуге“ Ротова спада, иначе, и основање Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије (нешто као световно министарство спољних послова), које је постало легло екумениста и екуменистичке јереси све до данас. Филокатолик је и његов духовни синм садашњи патријарх руски Кирил, затим је то био и његов "духовни унук" Иларион Алфејев, који је пензионисан због педерске афере, а такође и његов "духовни праунук" Антоније Севрјук, садашњи челник овог одељења, које је „заслужно“, између осталог, и за сусрет Кирила и папе Фрање у Хавани 2016. године.

 Садашњи „никодимовци“ у Русији покушавају да амнестирају Ротова тврђењем да је он ишао код папе само из разлога што му се свиђала чврста организација Римокатоличке „цркве“ па је желео да створи „православни Ватикан“.

На крају своје изјаве о годишњици рођења Ротова,  патријарх Кирил је написао "да се у овај спомен дан посебно  помолимо за Владику, да милостиви Господ упокоји душу оданог слуге Свога у небеским обитељима, и свима нама подари чврсту  веру и ревност за славу Божију, које је поседовао и упокојени архипастир".

Ми само можемо рећи: да не да Господ никоме такву веру и ревност какву је "за славу Божију" имао Никодим Ротов!

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.