header image
НАСЛОВНА СТРАНА
250.000 душа целивало мошти Свете Петке Параскеве у Румунији Штампај Е-пошта
среда, 16 октобар 2024

 Преносимо са сајта: https://orthochristian.com/

Више од 250.000 благочестивих православних верника боравило је ових дана у румунском граду Јашију да би целивали мошти вољене Свете Параскеве.

Празник Свете Параскеве, 14. октобар (по новом календару), традиционално је један од највећих верских догађаја у Румунији, који привлачи вернике из целе Румуније и шире и днима који претходе њеном празнику.

Њене мошти су боравиле у Бугарској, Србији и Цариграду и веома је омиљена широм Балкана и целог православног света, али су остале у саборној цркви  у Јашу,  где чине небројена чуда, почев од 1641. године.

Традиционално се на поклоничко путовање доносе и мошти још једног светитеља. Ове године из Павловског манастира на Светој Гори донете су мошти великомученика и исцелитеља Светог Пантелејмона.

Ове године, од недеље поподне, око 216.000 верника се поклонило моштима великих светитеља, док је још 45.000  чекало у реду. На поклоњење се тада чекало око 16 сати.

Света Литургија за празник Свете Петке Параскеве одслужена је на отвореном олтару Митрополије, и њоме је  началствовао архиепископ тијатирски и британски Никита Цариградске патријаршије, уз саслужење архијереја Румунске православне цркве и архијереји из Грчке, са Блиског истока и  из Северне Македоније.

Многи присутни  су пролили сузе. Сузе бола због грехова и искушења. Сузе радоснице и захвалности. Без радости и бола, сузе не теку. И сузе перу грехе..

Превод са енглеског: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.