header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Дух српски Штампај Е-пошта
субота, 19 октобар 2024

 Највећи изданици су у Цркви

Дух правог Србина не може нико споља да уништи, и да цео свет устане против њега, не може му ништа. Али где су сада прави Срби, где је сада дух српски, где је поштење и стид код Срба, где је сада Српска Црква? И ми видимо, да су сада главни непријатељи унутра у Цркви, да су се у Цркву увукли лажни Срби, који немају поштење и стид, и ми видимо да су у Цркви сада највећи издајници.

+ + +

Дух овога света продрео је много у Србију и једва да нађеш сада дух српски и у Цркви. Зато би морали тачно да одредимо основне особине српског духа, да би могли тачно да препознамо православни српски дух. У време петвековног ропства и после тога кроз многа страдања и искушења Сам Бог и Свеци и Анђели Божији васпитавали су Србе и тако се формирао православни српски дух. Ко год је слушао старе Србе одмах је могао да уочи, да се код Срба највише ценило поштење и стид. Тако је код Срба највећа похвала била кад кажу да је неко поштен и стидљив, и највећа похвала била је кад неко сачува поштење и стид до смрти. Српске мајке су живеле у браку и рађале децу, али су чувале поштење и стид до смрти, и то је било опште познато, па кад виде да неко нема поштења и стида, њему су говорили: „Срам те било, срам да те буде, како те није срамота!“. Ево како богомољци објашњавају српску реч поштење.

 

Пост – поштење (из Мисионара)

„Дивна је српска реч поштење; та лепа реч постала је од речи пост, т. ј. пошћење – поштење. Није само то пост кад хришћани не једу месо и остала мрсна јела, већ је и то пост кад хришћани воле ближње као себе, а Бога више од себе, кад се не горде, кад се не гневе, кад не вређају никога а чине добро свакоме, кад посте и очима, да не гледају куд не треба, и ушима, да не слушају што не ваља, и рукама посте, кад не раде што не треба, и ногама, кад не иду куд не треба. Ова друга врста поста зове се црквеним језиком духовни пост. Отуда је постала она силна изрека: Од поштења ништа лепше нема. Духовни пост треба стално постити, но не сме се ни телесни изостављати.“

11. 09. 1929, Милутин Тијанић, учитељ.

 

Српска реч "поштење" у основи има исто значење као црногорска реч чојство, као што је говорио војвода Марко Миљанов: „Јунаштво је када себе браним од другога, а чојство је када другога браним од себе.“ Према томе, и у Србији и у Црној Гори сви Срби имали су у основи исто васпитање. Али сада се искварио српски народ и свуда је непоштење и бестидност, тако да се готово изгубило поштење и стид, тај српски дух.

Јеванђељске основе српског духа

Поштење и стид, те особине српског духа имају јеванђељске основе, тако апостол Павле заповеда: „Мир имајте и светињу са свима, без тога нико неће видети Господа“ (Јевр.12:14). Јер поштење чува мир са свима, и стид чува светињу са свима, а светиња је узвишена чистота, не обична, него узвишена чистота. И тако поштење и стид чисте срце, да би видели Бога, као што говори јеванђеље: „Блажени чисти срцем, јер они ће Бога видети“ (Мт.5:8).

А да би сачували поштење и стид и да би чистим срцем Бога видели, пре свега треба сачувати сва чула и посебно чуло вида. Јер ако не сачувамо чуло вида, ми не можемо да сачувамо себе од гордости и блуда. У Псалтиру је речено о Богу: „Ти (Господе) људе смирене спасаваш и очи гордих смираваш“ (Пс.17:28). То потврђује и Јеванђеље о царинику и фарисеју, где је речено за цариника: „А цариник издалека стојећи, не хтеде ни очију подигнути на небо, него се бијаше у прса своја, говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме“ (Лк.18:13). Исто у Јеванђељу Господ говори: „Сваки, који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио блуд са њом у срцу својем“ (Мт.5:28). Види, није речено: ко погледа на туђу жену, него на сваку жену, тако да је блудни поглед смртоносан и у браку. Зато у старо време кад су се муж и жена састајали, то је било искључиво ноћу без блудних погледа, јер није било тада електрике и осветљења, и тако су стари Срби чували поштење и стид у браку. Јер кроз чуло вида делује ђаво, па ако ђаво има учешће у браку, он има учешће и у деци. И зато види: ако приметиш да нећеш моћи да сачуваш поштење и стид у браку, боље је да изгубиш брак, него српски дух.

Приликом бомбардовања Србије од стране Нато пакта видело се тада да је готово цео Запад нахушкан ђаволом и да хоће да уништи српски род. Међутим, није главни непријатељ споља, него унутра, јер дух овога света продрео у Србију и хоће да уништи православни дух српски, то јест, непоштење и бестидност хоће да униште поштење и стид. Јер дух правог Србина не може нико споља да уништи, и да цео свет устане против њега, не може му ништа. Али где су сада прави Срби, где је сада дух српски, где је поштење и стид код Срба, где је сада Српска Црква? И ми видимо, да су сада главни непријатељи унутра у Цркви, да су се у Цркву увукли лажни Срби, који немају поштење и стид, и ми видимо да су у Цркви сада највећи издајници.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 19 октобар 2024 )
 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.