header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Амерички професор изазвао "рат" на друштвеним мрежама - салва коментара Штампај Е-пошта
недеља, 20 октобар 2024

 Амерички професор Рој Касагранда објавио је вирални видео на ТикТок-у о Балкану и бившој СФРЈ, он тврди да су "Срби, Хрвати и Босанци исти људи који говоре исти језик с регионалним дијалектима".

Амерички професор Рој Касагранда, предавач на универзитету у Остину, који се бави политиком, историјом и филозофијом, објавио је видео на ТикТок-у који је због његовог објашњења постао виралан у Србији.

Наиме, он је изнео своју визију Балкана и бивше СФРЈ рекавши да су Срби и Хрвати исти народ.

Професор Касагранда казао је да су Срби, Хрвати и Босанци „исти људи“, да говоре истим језиком, који имају одређене регионалне дијалекте и разлике, али да је у бити то исти језик.

– Србија се одвојила од Османског царства. У Србији су већином православци, у БиХ су већином муслимани, иако имају велику популацију православаца и католика. И онда Хрватска је католичка. Разлог зашто вам ово говорим јесте тај да људи који живе у Босни и Херцеговини, затим Срби и Хрвати, све су то исти људи. Говоре исти језик, имају неке регионалне дијалекте и разлике, али то је исти језик – тврди он.

Како би поткрепио ову своју тврдњу он даље објашњава да немачки језик има више варијација од оног језика којим говоре народи на подручју бивше Југославије.

– Људи у тим државама изгледају исто, генетски су исти, не можете их ни разликовати. Културолошки су исти, народи су измешани. Пре рата су били потпуно измешани, деца су ишла у школу заједно, куповали су у истим продавницама – каже професор.

Постоји само једна разлика међу Србина, Хрватима и Босанцима, како он каже мислећи на припаднике исламске вероисповести.

Он напомиње да је међу Србима, Хрватима и Босанцима једина разлика религија.

– Срби су као православци увек гледали према Русији, њима је она била узор, док су Хрвати као римокатолици гледали према Немачкој, Аустрији. Бошњаци су гледали према Турској јер су муслимани – појаснио је професор.

Извор: "Србин инфо"

 

 

 

 

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.