header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грузијска Црква опомиње свештенство да буду миротворци уочи парламентарних избора Штампај Е-пошта
среда, 23 октобар 2024

 Служба за односе с јавношћу Грузијске православне цркве објавила је саопштење поводом предстојећих избора, наглашавајући јединствени став Цркве као националног ујединитеља, те да стога треба да задржи неутрални став по питањима политичке природе.

Парламентарни избори биће одржани ове суботе, 26. октобра. Владајућа партија Грузијски сан настојала је на јачању уставног статуса Грузијске православне цркве, након што је Патријаршија одбила предлог да постане званична државна Црква.

Иако признаје двоструке изазове Грузији по питању очувања верско-националних вредности и одржавања суверенитета и мира, Црква наводи да ће подржати изборе који се залажу дуготрајни мир и јачање хришћанске и породичне традиције.

Саопштење се завршава позивањем свештенства да има на уму своју посебну улогу у одржавању друштвеног јединства током емоционално набијеног изборног периода, позивајући на молитве за национално јединство и мир.

У саопштењу се у целости наводи:

„Данас наша држава пролази кроз пресудна збивања. С једне стране, заштита националних и верских вредности, а с друге, јединство земље, очување суверенитета и мира, главни је циљ и државних  установа и друштва.

Више пута смо говорили да се Грузијска православна црква, као највећи ујединитељ и добротвор нашег народа и земље, не може појавити као политичка страна. Међутим, она ће недвосмислено подржати такав избор који ће донети дуготрајни мир Грузији и ојачати оне вредности у друштву које ће допринети јачању хришћанске и породичне традиције.

Сходно томе, у предизборном периоду, с обзиром на  претеране емоције и напетости, молимо свештенство да у својим изјавама и апелима држе на уму да имају посебну улогу у одржавању јавног јединства и мира.

Помолимо се да Господ подари милост нашем народу и да, по апостолској речи, сачува јединство духа у свези мира.“

Грузијска патријаршија је раније давала сличне изјаве против свештеника који су се изјашњавали по политичким питањима.

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/164056.html

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 23 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.