header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Лука: Припадници "ПЦУ" се руководе филозофијом пакла Штампај Е-пошта
среда, 23 октобар 2024

 Слуге пакла напале митрополита Теодосија приликом заузимања цркве, кажу архијереји УПЦ

Они који су освкрнавили Саборни храм архангела Михаила у Черкасима и насилно напали десетине православних верника, међу којима  и митрополита Теодосија, били су  слуге  пакла, кажу његова сабраћа украјински православни архијереји.

Саборна црква је отета у два напада 17. октобра. Расколници „Православне цркве Украјине” пуцали су из воденог пиштоља, прскали сузавац и физички тукли хришћане који су покушавали да заштите своју цркву од безбожности нападача.

Ова иста сцена одиграла се стотинама пута откако је патријарх Вартоломеј створио ПЦУ 2018. године.

Митрополит банченски Лонгин, непоколебиви бранилац Оравославља у Украјини, обратио се у својој проповеди у недељу 20. октобра речима: „Дошли смо на ову земљу да пострадамо за Бога, а да спасемо душе своје“, и да „данас , више него икад, сведочимо прогон наше истинске Православне цркве“, наводи Савез православних новинара позивајући се на видео запис архијерејеве проповеди.

„Видели смо батине наших митрополита и свештеника, видели смо безакоње које се идвија у земљи у којој смо рођени и одрасли“, рекао је архијереј, који је међу другим високим свештеним лицима мета државне кампање прогона.

Према његовим речима, „никада нисмо видели овакво ругање свештенству и верницима као што се сада дешава“, јер „сада можете ући у цркву са оружјем, претити свештенству, мирним верницима, немоћнима и старима“.

Нагласио је да је отимање цркава и светиња велики грех. „Сви смо ми створени по лику Божјем, тако да немамо право никога називати ђаволом, али догађаји који се збивају – они су из пакла, а они који су ударили митрополита [Теодосија] су слуге пакла“, закључио је митрополит Лонгин.

Исто тако, митрополит запорошки Лука, још једна мета за државу, написао је јуче на Телеграм каналу да се нападачи држе „филозофије пакла“.

Овај владика је изјавио:

„Зло није својство људске природе; улази у нас споља, са оног извора који је после богоотпада постао носилац зла. Он само упорно куца на врата душе, али да ли ћемо их отворити или не, зависи од наше воље и нашег труда. Не људи, већ демони су наши прави непријатељи. Људи су само оруђе помоћу којих се ђаво бори против нас.

Али ко су ти људи? То су они који су прихватили филозофију пакла, који су пристали да живе по законима зла, који су одлучили да су моћ, власт, новац и слава прави смисао живота. То се није десило преконоћи, већ постепено, када је сатана учинио да му ови људи дају своју душу, прво кроз мисли и жеље, а затим кроз склоност ка одређеним поступцима. Видели смо такве људе сасвим недавно када су заузели Саборну цркву у Черкасима.“

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthochristian.com/

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 23 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.