header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Разочарање у Фанару због „украјинског питања“ Штампај Е-пошта
понедељак, 28 октобар 2024

 За време заседања Светог синода "Васељенске" патријаршије осећало се разочарање по питању напредовања  такозваног „украјинског” питања.

Према добро обавештеним изворима агенције Ортодокс Тајмс, другог дана заседања Светог синода, трочлана делегација која је у августу посетила Украјину прочитала је извештај на 50 страница.

Атмосфера током дискусије која је уследила, била је напета, јер као да су синодални архијереји из извештаја закључили да посета делегације није дала никакве позитивне резултате.

Конкретно, истакнуто је да се чини да нема изгледа за дијалог између двеју страна у Украјини, јер и митрополит Епифаније и митрополит Онуфрије нису били спремни да одступе од својих гледишта како би пронашли заједнички језик.

О атмосфери која је владала говорила је и чињеница да су неки архијереји чак покретали могућност сазивања новог сабора уједињења. С друге стране, неки синодални архијереји изразили су сумњу у то да је избор митрополита Епифанија за предстојатеља Православне цркве Украјине био  уопште исправан.

Током седнице чуо се и став митрополита варшавског Саве, који је предложио да се пронађе нови предстојатељ за Аутокефалну цркву Украјине.

Васељенски патријарх Вартоломеј је у наставку обавестио Свети о свом путовању у Аустралију.

Према изворима ортхоагенције Ортодокс Тајмс, патријарх Вартоломеј је топло говорио о свом боравку у Аустралији, хвалећи архиепископа аустралијског Макарија и казао да је „поносан“ на све што је архиепископ Макарије постигао током пет година на начин на који је организовао Цркву.

Превод са енлеског: "Борба за веру"

Извор: https://orthodoxtimes.com/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 28 октобар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 60 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.