header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протојереј-ставрофор др М. Матејић: О саблажњивој самовољи појединих епископа Штампај Е-пошта
четвртак, 04 фебруар 2010
         На једном свештеничком скупу од мене је тражено да одржим предавање окупљеним свештеницима. За тему сам изабрао Наше разнообразје илити ко је крив? Указао сам на постојеће разнообразије изазвано самовољом појединих свештеника. Предавање сам завршио реченицом: Ако надлежни не одлучују шта се сме а шта се не сме, онда свако може да ради шта хоће. На то је присутни епископ дао коментар: Ја сам мислио да се ради о озбиљнијим проблемима!  За њега указано разнообразије и самовољно кројење и прекрајање типика није било озбиљан проблем.

Онда је дошло време када су поједини епископи почели самовољно да уносе разнообразије и одступања од вековне праксе.  Многим верницима, па и мени, то самовољно  наметање ставова појединих епископа је тешко пало. А ових дана још теже ми је било када сам прочитао интервју једног епископа на коме је да у нашој Цркви заведе ред. На питање  шта мисли о новотаријама које се код нас заводе, рекао је да је једна страна крива зато што није те новотарије заводила уз помоћ, односно уз сагласност Архијерејског Сабора. А онда је додао: А грешка друге стране јесте што исувише оштро реагују и стварају нимало мањи проблем од оних првих својом реакцијом која је неоправдана, (подвукао ММ) јер се не ради ни о догматици ни о суштини Литургије.

Тачно! Не ради се ни о догматици ни о суштини Литургије, али се ради о  саблажњивој самовољи појединих епископа и њихових потчињених. Ради се о прихватању протестанске анархије у којој свако одлучује шта, како  и колико ће веровати.  Ради се о одступању од православне саборности и практикује се протестантски индивидуализам.  Вернике зграњава надменост појединих епископа који себе стављају изнад Сабора.  Зграњавају их они који имају неку врсту својих правила о служењу свете литургије. Зграњавају и саблажњавају их они који уклањају иконостасе или у новоподигнутим храмовима их и немају. Зграњавају их епископи који на своју руку укидају пост и исповест као припрему за примање светог причешћа. Зграњавају их они епископи који не причешћују вернике делом агнеца на коме су слова НИ КА, већ честицама извађеним за Пресвету Богородицу, девет чинова, за живе и за преминуле.   Многи верници и не знају да их поједини епископи и свештеници тако причешћују, а да знају вероватно се не би ни причешћивали!  Зграњава их да један епископ који предаје догматику будућим свештеницима, а можда и епископима саблажњава и њих и вернике својим учењем да душа није бесмртна. Зграњава их фаворизовање једног грчког назови иконописца који у нашим светим храмовима црта не иконе него саблажњавајуће и несвете ликове. Чуде се и негодују верници да поред толиких светих отаца, па и наших светих учитеља и просветитеља  Николаја Жичког и Охридског и Јустина Ћелијског неки наши епископи су обожаваоци једног савременог грчког теолога чије је православље доста сумњиво.   

Може се разумети да између појединих  националних православних Цркава могу постојати незнатне недогматске разлике, али се не може прихватити  таква и толика разнообразност у једној истој националној православној Цркви.   Та разнообразност, која је плод гордости и самовоље појединих епископа саблажњава вернике.  Отуда није чудо ако одлучно реагирају на ту самовољу и то разнообразије.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 децембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 63 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

СА СВЕТИМ ВЛАДИКОМ НИКОЛАЈЕМ ИЗ ДАНА У ДАН -

ПОУКЕ:

 

СУНЦЕ ПРАВДЕ

Што год Христос као Сунце правде стоји више, то су наше људске сенке мање и краће; а што год је Христос ниже на видокругу нашем, то су сенке људске јаче и дуже. Када Христос потпуно ишчезне са нашег видокруга, онда се сенке људске издужују и међу собом преплићу и бију као авети. 

Такво аветињско време доживљавао је хришћански свет доста пута.

Доживели смо га и ми у наше доба, и не једном. Ми нисмо ценили светлост и светлост се удаљила од нас; волели смо своје густе и дугачке сенке, па својим сенкама прекрили сву земљу.. И Бог је ишчезао са хоризонта европског.

Јер, Бог се људима не намеће. Сваку твар у васиони Он држи чврсто под Својом влашћу, у својој крепкој руци; само се човеку не намеће, само је човеку оставио на вољу да бира: или са светлошћу или са тамом; или у рај са Анђелима, или у рит са жабама; или бити син Бога Свевишњега, или се признати за сина кала лончарскога и ћумура ковачкога.

 

 + + +

ТРИ ПРЕДМЕТА

О три предмета не жури да говориш:

О Богу - док не утврдиш веру у њега,

о туђем греху - док се не сетиш свога, и

о сутрашњем дану - док не сване.


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.