header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Синод Кипарске Православне Цркве захтева "лепо понашање" током папине посете Штампај Е-пошта
субота, 22 мај 2010

Упозорење да се не протестује против папине посете

          Како се ближи посета папе Бенедикта, која ће се уприличити за мање од три недеље, Кипарска Црква и држава шаљу убедљиву поруку којом желе да спрече бурне протесте против понтифа.

Како се ближи посета папе Бенедикта, која ће се уприличити за мање од три недеље, Црква и држава шаљу убедљиву поруку којом желе да спрече бурне протесте против понтифа.

У интервјуу објављеном јуче у римокатоличким новинама, кипарски амбасадор при Светој столици, Џорџ Пулидес изјавио је: „Мере безбедности ће бити посебно оштре, а све снаге безбедности на Кипру биће у стању приправности.” Поулидес је рекао да су припреме за посету од 4-6. јуна достигле свој врхунац и да се очекује „општа мобилизација читавог Кипра”. „Влада, Православне Црква и католичка заједница раде без престанка", рекао је он.

Такође, јуче се испоставило да су архиепископ Хризостом II и Свети Синод послали циркуларно писмо које би требало да се прочита данас у свим црквама, у којем позивајући јавност „да се лепо понаша ” током папине посете.

У писму се православна паства позива да „остане мирна”, и не слуша било какве провокативне позиве на протесте и демонстрације који би могле потећи од „неодговорних елемената”. Њиме се православни верници уверавају , упркос гласинама о супротном, да Црква нема никакве планове да разговара о теолошким питањима са папом Бенедиктом XVI, јер су за та питања одговорни заједнички Богословски одбор православних и римокатолика. „Нити ће доћи до потписивања било каквих споразума као што неки тврде”, стоји у писму.

„Да постоји и најмања опасност по нашу веру, ми бисмо први позвали на протесте”, рекли су званичници Цркве. Такође, правослвни верници се уверавају да папа неће посетити окупирани северни део острва, а такође се обећава да ће архиепископ покренути питање пљачкања цркава у отцепљеној држави.

Најава Светог Синода дошла је само неколико дана након што је Свекипарски православно-хришћански покрет (СПХП) био присиљен да оповргне да је по школама вршио дистрибуцију летака у којима се говори против папине посете и оштро критикују кипарски епископи и председник Димитрис Христофијас зато што су остали неми за скандал по питању педофилије у Католичкој цркви.

СПХП је признао да је издао брошуру али је негирао да је вршио њену дистрибуцију ученицима.Један од званичника који ће бити укључен у „одржавање реда” током посете папе рекао је за Сандеј мејл јуче да је безбедност питање државе, али је поздравио писмо архиепископа као додатну меру предострожности. „Црква ову посету схвата веома озбиљно а верницима жели да пошаље поруку да поштују папу. Ако то не учине, тиме ће се послати врло лоша слика о Кипру ”, рекао је он. Овај званичник је рекао да већина Турака с радошћу ишчекују ову посету а само је веома мали број оних који су исказали замерке.

Пулидес је рекао да долазак папе потврђује велики значај доприноса који је Кипарска Црква дала дијалогу са римокатолицима и да је то важан чин понтифовог пријатељства са Кипранима. Говорећи о безбедносним питањима у интервјуу датом раније, архиепископ Маронита на Кипру, Јусеф Свеиф је рекао: „Ово је државна посета а влада је врло добро упозната са свим тим проблемима и са постојањем сарадње са Ватиканом и Уједињеним нацијама.”

Очекује се да ће 6. јуна око 20.000 људи присуствовати светој миси на стадиону Елефтериа у Никозији, којом ће се завршити тродневна званична посета папе, прва те врсте овом острву.

http://www.cyprus-mail.com/cyprus/warning-against-pope-protests/20100516

http://www.svetosavlje.org/vesti.php?action=fullnews&showcomments=1&id=986

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.