header image
НАСЛОВНА СТРАНА
О.Николај Гурјанов: Слово о цару мученику Николају Штампај Е-пошта
недеља, 15 август 2010

О. Николај Гурјанов

СЛОВО О ЦАРУ МУЧЕНИКУ НИКОЛАЈУ

 У овоме броју ексклузивно објављујемо по први пут на српском језику, слово чувеног руског старца Николаја Гурјанова о Св. цару Николају.

Извор: „Глас са Цера“

+++

Ви се сигурно питате зашто у Русији Цара називају „баћушком царем“ (царем оцем, прим. прев.). Ко се још ословљава са титулом оца? –Свештеник. Тако се обраћа духовном лицу. Цар је световна али и духовна личност! Особине које красе Цара су духовна лепота, простота и смирење.

Ко воли цара и Русију, тај воли и Бога. Ако човек не воли цара и Русију, он никада неће моћи искрено да воли Бога. Неки ће рећи да је то лаж…

*

Русија се не може уздићи док не сазна ко је био наш цар Николај… Исто тако без искреног покајања нема истинског прослављања Цара. Господ неће даровати Русији новога Цара док се искрено не покајемо што смо допустили безбожницима да оцрне и ритуално погубе царску породицу. За такво покајање нам је потребно духовно сазнање… И тек после свеопштег искреног и дубоког кајања Господ ће даровати Русији Новог Цара… Света Русија никада није умрла нити ће умрети.

Свети Цар се никада није одвајао од Исусове молитве. Она је побеђивала све нападе и ублажавала тугу у којој се налазио. Та молитва му је давала духовни разум и божанску мудрост, просвећивала његово срце и указивала му како треба да се понаша.

*

Цар Николај се никада није одрекао своје вере. Он је поступио као прави хришћанин, смирени помазаник Божији. Он се на својим ногама молио Богу да подари милост нама грешницима. Цар се није одрекао вере, али смо то учинили ми…

Свети цар Николај се највише од свега молио да не буде рата у свету. Међутим над Русијом стално виси мач страшног рата. Господ нас је учио да се стално молимо да не буде рата у свету. То је и Цар молио.

 Тешко се Русији! Колико је нападају! Напади на њу су почели од рата у Србији (током 1999. године), да би је срушили. Наш свет грешни и заслужује казну. Но, почели су да се обнављају храмови, Божанска литургија се служи, Еванђеље се проповеда. Господе, помилуј!

Молитва цара Николаја одгони од нас гнев Божији. Зато и ми треба да молимо цара Николаја да не буде рата. Он жали, али и воли Русију. Када бисте само знали колико он плаче за нас и моли се за Русију, као и за читав свет. Цар за нас плаче, а ми то не схватамо. Због нашег неразумевања и недостатка покајања не исцељују се ране на телу Русије. Ми треба да се кајемо, молимо и постимо.

*

Ако нема Цара, нема ни праве Русије. Без Бога, Русија нема ни темеље, а без Цара нема свог оца.

*

         Сатана са својом војском стално кружи око Русије. Њима је веома тешко да чују Свето царево име. Он против њих има велику моћ добијену од Бога.

 *

Спава народ, али спава и свештенство. Лакше је са стубом разговарати, него са свештеником. Не спавајте, православни! Не може се у исто време спавати а и видети шта нам се дешава са Црквом и државом. Цар се моли Богу и тражи од нас да се пробудимо.

*

Морамо да покајемо. А где би то урадили, ако не у цркви. Стално се треба молити, служити литургије, кајати се. У молитви треба рећи: згрешили смо против смиреног и кротког Цара. Господе, опрости и помози грешном руском народу. Ако би се људи искрено покајали схватили би да без цара нема Русије…

Цар Николај је невина жртва, који је добио од Господа небески престо за своје страдање. Од када смо убили Светог цара цела Русија је прекривена безбројним крстовима страдања и мучења док се не поправимо и покајемо.

Цар Николај нам је то опростио, али ми треба да од Господа тражимо опроштај. Цар отац Николај пуно воли свој руски народ.

*

Господе, како су Цара мучили! Каквом су га презрењу извргли! Страшно је помислити, а још више изрећи. Његово тело су спалили, а после су пепео попили. Њихов циљ није био само да уморе Светог цара, већ да његовим ритуалним убиством униште и самога Господа. А то је тако тежак грех, који вапије до небеса за казну. Запамтите, када су убили цара, они су убили и Русију. Сво њихово деловање је било плод сатанске злобе.

*

Како су их мучили. Немојте заборавити: цар Мученик је својим страдањем спасао нас. Да није било царевог мучеништва Русија данас не би ни постојала. Колико је била велика његова љубав према Русији сведочи и то да је са њим убијен и његов син наследник Алексеј, утешење његовог срца.

Тугује царевић Алексеј када погледа на Русију. И дан данас појединци клеветају цара, његову супругу и старца Григорија (Григорије Распућин, прим. прев.). Ако је ко знао за светост старца Григорија онда је то био Алексеј, кога је Григорије неколико пута спашавао од смрти. Молитве старца Григорија су највише помагале тешко болесном царевићу. И данас се старац Григорије моли за Русију и Господ га чује…

Старац Николај Гурјанов
Превео са руског: В. Петровић

http://glassacera.wordpress.com/

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.