header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Волф Ошлис: Албанско порекло Мајке Терезе је измишљотина Штампај Е-пошта
понедељак, 30 август 2010

Албанци "украли“ Мајку Терезу

 Албанско порекло нобеловке рођене у Скопљу, 26. августа 1910. године чиста је измишљотина, тврди Волф Ошлис један од највећих немачких стручњака за југоисточну Европу.

Пре сто година, 26. августа 1910. рођена је у Скопљу Агнеса Гонџа Бојаџију, свету познатија као Мајка Тереза. Часна сестра, оснивач реда Мисионарке милосрђа (1950), добитница Нобелове награде за мир (1979), умрла је у Калкути 5. септембра 1997. године, а  још за живота постала позната широм света као велики хуманитарац и заступник болесних, сиромашних и беспомоћних.

Сваки народ и држава желе, наравно, да подаре планети што више таквих имена и ликова каква је Мајка Тереза а неки су, у жељи да буду што значајнији, паметнији и већи, спремни и да "украду“ и присвоје туђе великане. Ова тема детаљно је обрађена у књизи "Мајка Тереза - младост у Скопљу”, угледног немачког научника и публицисте Волфа Ошлиса који важи за једног од најбољих немачких стручњака за Југоисточну Европу.

У поменутој књизи аутор, после детаљног и озбиљног истраживања, закључује да се и око њеног порекла плету разне, углавном измишљене приче на основу којих је и лансирана албанска пропагандна парола да је ова нобеловка заправо Албанка. 

"Албанско порекло ове жене је чиста измишљотина. Не постоје ни један једини доказ или чињеница који би потврдили да је Мајка Тереза била Албанка“, да је имала било какве везе с Албанцима или да је проговорила барем неколико албанских речи“, закључује Волф Ошлис.

До оваквог закључка Ошлис је дошао после детаљног истраживања порекла родитеља Мајке Терезе чему је посвећен део књиге објављене прошле године. Отац Агнесе Бојаџију, Никола, био је припадник Аромуна - у Србији Цинцари, у Македонији Власи - романског народа који и данас живе раштркани у државама на Балкану.  

Постоје подаци да је прадеда Мајке Терезе, такође Никола, дошао у Скопље из Призрена у 19. веку. Највероватније после 1821. године када је Алипаша Јањински спалио Москопоље, незваничну престоницу Аромуна, данас на територије северне Грчке. Процењује се да се тада око 200.000 Цинцара иселило од Македоније до Мађарске.

Мајка Агнесе Гонџе Бојаџију, Дрона, рођена Бернај (1882–1972), тврди Ошлис, такође потиче из једне аромунске породице с Косова. Осим Агнесе, Никола и Дрона Бојаџију имали су још једну ћерку Агушу и сина Лазара. Убрзо после изненадне смрти главе породице, Николе, фамилија се распала. Мајка је са старијом ћерком Агушом и сином Лазаром отишла у Албанију, а Агнеса је преко Ирске стигла у Индију где је и постала Мајка Тереза и добила индијско држављанство.

Управо ова епизода - боравак Дроне Бојаџију с ћерком Агушом и сином Лазаром у Албанији, послужила је за све касније теорије и закључке како је и Агнеса (Мајка Тереза) албанског порекла.

Ово албанско својатање Мајке Терезе је новијег датума али је, захваљујући несолидним писцима биографије ове нобеловке, некритичким медијима и снажној политичкој пропаганди, прихваћено у појединим деловима света. Све у складу Гебелсове дефиниције да хиљаду пута поновљена лаж постаје истина.

Подсмевајући се албанском својатању Мајке Терезе немачки аутор Волф Ошлис пише, позивајући се на македонске изворе, да би се пре могло закључити да је ова нобеловка германског порекла. У средњем веку, наиме, најбољи рудари на просторима Балкана били су Саси (Саксонци) па се човек може запитати да ли Агнеса Бојаџију заправо има саксонске корене што је "шармантан али недоказив закључак“, пише Ошлис.

О односу Албаније према Мајци Терези говори и податак да је у време стаљинистичког режима њој био забрањен улазак у земљу. Није јој било дозвољено да посети мајку и сестру. То, међутим, не смета данашњим властима да славе ову "албанску светицу“, њено име носе булевари, аеродроми...

 Позивајући се на књигу о Мајци Терези енглеског социолога албанског порекла Гезима Алпина Ошлис наводи како постоје албански извори који "препознају“ Албанце у разним личностима. На том списку су шесторица папа, 17 турских султана, 43 везира. Постоје и теорије да су албанског порекла и Хомер, Александар Велики, Наполеон, Ататурк, Мусолини. Најсмешнија је, ипак, прича по којој је Албанац и Фидел Кастро за кога се каже да је рођен као Фадиљ Краснићи.

Разлоге за лансирање оваквих небулозних теорија, Волф Ошлис види пре свега у покушају да се и својатањем разних историјских личности докаже теза Албанске академије наука да су Албанци "најстарији народ на Балкану“ или позив терористичке ОВК за "ослобођење свих територија на којима живе Албанци“. Ови покушаји имају и политичку позадину - идеју о стварању Велике Албаније, тврди Ошлис.

"Како је концепт о Великој Албанији недовољно атрактиван за разне групе у албанској дијаспори пре извесног времене је преименован у 'природну Албанију'", пише Ошлис. То значи да се разни природни феномени на које човек нема утицај, попут кишне олује или снежне вејавице користе као пример како и природа уједињује све албанске територије. 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/77544/Albanci-ukrali-Majku-Terezu

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 30 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.