header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистичка гробница Штампај Е-пошта
среда, 01 октобар 2008
ПИРАМИДА ЗА 5 МИЛИОНА ПОКОЈНИКА
 
Image
Пирамида - маузолеј. Хоће ли бити сазидана?
       Монументална пирамида, велика као два Емпајер стејт билдинга, могла би да буде подигнута у Саксонији. У сваком камену налазиће се урна, а место се већ сада може резервисати преко интернета.

 

Монументална грађевина која би требало да буде глобални маузолеј требало би да буде подигнута у источној немачкој покрајини Саксонија, у близини града Десауа. То би, према идеји, требало би постане место последњег починка за људе из целог света.

Људи из околине нису баш били одушевљени када су, пре неколико месеци, планови о изградњи тог архитектонског колоса први пут изнети у јавност.

Протестовало се против „масовне гробнице“ упркос најава да ће то отворити нова радна места и привући бројне туристе из целог света који желе да виде пирамиду 

Без обзира на то, аутори идеје не одустају и настављају да од градских власти Десауа траже дозволу за изградњу.

„Разлози које су до сада износили противници те идеје су ирационални. Овај регион не може себи да дозволи да тако нешто пропусти“, каже архитекта Томас Буш.  

Десау слови као центар архитектуре и дизајна и познат је по Баухаус дизајнерима као што су Марсе Бројер или Валтер Гропијус. Са друге стране критичари пројекта указују на опасност од нарушавања те области која је под заштитом Унеска. 

„То би све нарушило. Сеоске и градске власти противе се тој идеји“, рекао је портпарол локалних власти.

Аутори идеје, економиста Јенс Тил и писац Инго Нирман верују да је то добра локација, али не одустају од своје идеје чак и ако је локални политичари одбију.

„У принципу, пирамида би могла да буде сазидана било где на свету. План је и онако изазвао велико интересовање“, каже Тил

Гробље као и свако друго? 

На званичној интернет страници пирамиде наводи се да ће припадници свих нација и религија, у миру, један поред другог, постати део највеће грађевине човечанства на свету.

Немачка савезна фондација за културу подржала је симулирану верзију пројекта који би сада могао да постане стварност. Познате архитекте такође подржавају пројекат који ће између осталог донети новац од милиона покојника. И немачка Асоцијација погребника верује да је та идеја остварљива. 

„То је гробље као и свако друго. Идеја је изводљива, ако локалне власти то дозволе“, каже генерални директор асоцијације Ролф Лихтнер. 

Пет милиона урни - висина 150 метара 

Да би развејали страхове, творци намеравају да сазидају модел висок од 15 до 18 метара. Ипак, аутор идеје Тил признаје да би величина грађевине могла да буде проблем.

„Са пет милиона урни, пирамида би била висока 150 метара. То је и даље ниже од чувене катедрале у Келну која је висока 157 метара. Али пет милиона урни и даље је хипотетички број који би могао да буде остварен за 20 до 39 година“, каже Тил.

За сада је 1.400 људи из 800 земаља заинтересовано да пирамида у источној Немачкој буде њихово последње пребивалишта.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3676641,00.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Поштовани, 

Позивамо вас подржите и  медијски испратите протест испред Немањине 24, сутра, у суботу, 24.2. у 12 сати.

Протест је испред Министарства за рад и социјална питања, поводом одузимања деце продицама Тркуља, Алечковић, сада Милојковић из Велике Иванче и многих других којима су одузели дете, а за које не знамо јер нису дошли до јавности.

Организатор је Мила Алечковић, Породични Сабор је подржава.

Са вером у Бога,

Породични Сабор

ЈТ Породични Сабор 
ФБ Породични Сабор

(овде:)

 

+ + +

ДУХОВНЕ ПОУКЕ


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.