header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Искушење за "сестринске цркве" Штампај Е-пошта
петак, 26 новембар 2010

             25. 11. 2010. 14:04h | З. М. - Вести

Беч: Пољаци не дају Србима цркву

Надбискупија у Бечу остаје при одлуци да преда своју цркву у 16. бечком округу Српској православној цркви и поред протеста пољских верника који најављују окупљање у суботу.

"Римокатоличка парохија Нојлерхенфелд неће бити расформирана већ ће бити спојена са суседном парохијом Марија Намен", истиче се у саопштењу надбискупије уз подсећање да је то било тако и до 1939. године. Две цркве су, како се истиче, иначе удаљене само неколико стотина метара.  

Одлука надбискупије је "образложена и непромењива", подвучено је уз напомену да у Бечу око 750.000 римокатолика има на располагању 172 цркве, а око 150.000 српских православних верника у Бечу и околини има само три храма.

"Српска православна црква добиће цркву и просторије Нојлерхенфелд на поклон и нема никаквих скривених противуслуга. Пољски верници који су да сада користили ту цркву неће никако бити протерани, већ ће та парохија наставити да постоји, а њен свештеник ће служити у суседној цркви", саопштила је надбискупија.

Подсетимо, договор о поклањању цркве православцима постигнут је у септембру током посете Његове светости патријарха Иринеја Бечу.

Међутим, пољски верници који се окупљају у цркви која би на лето требало да се преда Српској православној цркви не слажу се са одлуком надбискупије и најављују демонстрације како би њихова црква остала римокатоличка.

Пољаци нису задовољни одлуком надбискупије да се селе у оближњу цркву Марија Намен, која је, како они сматрају, премала за око 800 верника, који наводно сваке недеље долазе у цркву. Путем саопштења они су најавили да желе и даље да се моле у цркви у којој су то и до сада чинили.

Пољаци истичу да нису само они погођени овом мером, већ да је против одлуке надбискупије и аустријска црквена општина. Пољаци даље предлажу да се Србима преда црква Марија Намен, иако се, како подсећају, у близини налази босанска заједница, што, како сматрају за добре хришћане не би требало да представља проблем.

Они даље подвлаче да ће одржати у суботу пре подне, испред катедрале "Штефансдом", демонстрације за задржавање своје цркве.

Пољаци себе представљају сада као жртвене јарце, а у медијима многи говоре о "верском рату" који је избио због одлуке надбискупије.

- Ми смо штедели новац како бисмо реновирали оронулу цркву изнутра. На нашим мисама у цркву дође и по 700 људи - рекао је портпарол пољске католичке заједнице Марек Красновски који не разуме одлуку надбискупије.

Он одбацује и тврдњу кардинала Шенборна да Пољацима стоје на располагању 12 других цркава у којима се служи миса на пољском.

- Те цркве су премале. Морали бисмо на улицама да слушамо мису - рекао је Красновски.

С друге стране, члан црквеног Савета Српске православне цркве у Бечу Недељко Бакић истиче да нема ни речи о верском рату.

- Српски православни верници су део града и чекали су 50 година на прилику да добију своју цркву - рекао је Бакић и објаснио да са Пољацима нису вођени посебни разговори о цркви јер је католичка надбискупија саговорник Српске православне цркве.

 

           Финансијски проблеми

Према аустријским медијима, главни разлог за одлуку о предаји цркве Српској православној парохији је финансијске природе јер наводно одржавање и реновирање цркава кошта милионе евра. На пример, радови на реновирању цркве Марија ам Сиге, која је нуђена Српској православној цркви, коштају 11 милиона евра, а због недостатка средстава су обустављени.

 

Изјава кардинала Шенборна

Надбискупија је подсетила на изјаве кардинала Кристофа Шенборна који је нагласио да ниједна католичка црква неће бити затворена нити продата, већ ће неке бити предате источним црквама са којима католици имају много заједничког. Тај став важи у надбискупији Беч од 1974. када је стара црква у Лаинцу предата Сиријској православној цркви. Касније је и црква Маркус, у непосредној близини седишта УН-а, предата Коптској православној цркви, као и капела у Мартинштрасе.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/99309/Bec-Poljaci-ne-daju-Srbima-crkvu

 
Последњи пут ажурирано ( петак, 26 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.