header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Србија: Рак дебелог црева годишње убије 2.400 људи Штампај Е-пошта
понедељак, 26 септембар 2011

Број оболелих од карцинома у Србији је алармантан, годишње 2.400 особа умре од рака дебелог црева, а 1.700 до 1.800 је новорегистрованих жена оболелих од канцера дојке, упозорио је данас министар здравља у Влади Србије Зоран Станковић.

          То је 15 одсто више мушкараца и 19 одсто више жена у односу на друге развијене земље и зато Министарство здравља предузима активности да се та цифра сведе на "разумну меру", рекао је Станковић на отварању конференције "Подршка увођењу програма за рано откривање рака у Србији".

Он је истакао да верује у здравство Србије и да ће применом пројекта који омогућава рану дијагнозу рака дојке, грлића материце и дебелог црева, бити смањена смртност од малигних болести и побољшано здравље становника Србије.

Министарство здравља пројекат спроводи у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, која ће за те сврхе издвојити 6,6 милиона евра. Шеф Делегације ЕУ Венсан Дежер рекао је да ће та средства бити употребљена за куповину 20 мамографа, 48 микроскопа и 15 уређаја за колоноскопију.

"Али, опрема не може све да реши, потребно је подићи свест становништва за раном детекцијом болести", нагласио је он.

Дежер је указао и на велику улогу медија у подизању свести грађана да је потребно провести рану детекцију рака, јер је Србија, нажалост, у врху листе по броју оболелих од рака дебелог црева, дојке и грлића материце.

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Zdravlje/167335/Srbija-Rak-debelog-creva-godisnje-ubije-2400-ljudi

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 септембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 79 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.