header image
НАСЛОВНА СТРАНА
За Крст Часни и слободу златну Штампај Е-пошта
ПРАВОСЛАВЉЕ- Актуелно
петак, 21 новембар 2008
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ

Интервју недеље – Младен Обрадовић
          Недељни телеграф, бр. 656, 19. новембар 2008.

         Они који се залажу за увођење новотарија и унијаћење православља вршили су притисак да се патријарх повуче, тврди за Недељни Телеграф главни секретар Отачаственог покрета Образ, десничарске организације коју је војвођански парламент прозвао клерофашистичком

 

 Image

Отачаствени покрет Образ поново се нашао у жижи јавности прошле недеље, кад су првог дана Сабора Српске православне цркве организовали молитвену шетњу до Патријаршије, у којој је учествовало, према писању медија, око 200 људи. Међу њима је био и један број монаха, монахиња и свештеника. Ова шетња била је знак подршке патријарху Павлу да остане на челу СПЦ.

Непосредно пре тога, присталице Образа, такође према писању медија, упале су на литургију у смедеревску саборну цркву Светог Георгија победоносца, где су делили материјал у ком се „брани источни обред литургије“, а у самој цркви довикивали су свештеницима „затворите двери“, називајући их јеретицима, отпадницима од вере, зилотима, унијатима и католицима. Свештеници су позвали полицију.

Такође, мало је познато и да је Владимир Досковић, који је прошле недеље страдао у ватреном обрачуну две групе младића у београдском насељу Калуђерица, припадао покрету Образ.

- Владимир је био храбар и честит Србин, који је устао да брани друга - каже кратко Младен Обрадовић, главни секретар Образа.

У разговору за НТ он објашњава везе између Образа - десничарске организације коју је Скупштина Војводине прогласила клерофашистичком, а ЛСВ тражила њену забрану - са СПЦ, политичким партијама и навијачима. По образовању историчар, по занимању графички дизајнер, који је освајао и награде (између осталих за јубиларну монографију поводом 60 година ФК Партизан, али и као члан тима који је радио сабрана дела Радована Караџића, за шта су добили награду за дизајн 2005), Обрадовић је члан Образа од 1999.

• Поједини медији су објавили да сте блиско повезани са епископом банатским Никанором, и да у договору са њим Ваше присталице упадају на литургије епископа браничевског Игњатија и ремете службу?

- Образ није институционално повезан ни са Синодом, ни са Сабором СПЦ, ни са било којим од владика. Наша једина веза је благослов који смо добили за само оснивање од блаженопочившег владике будимског Данила. Није тачно да наши чланови ометају литургије појединих владика. Ако мислите на оно што се десило у Смедереву, нити је дошло до прекида литургије, нити је било насилничког понашања; чак смо могли у појединим медијима да чујемо да су „образовци“ претукли свештеника - то су глупости. Локални верници су се окупили и певали духовне песме. Кад је литургија почела, ти људи су изашли. Они су само хтели да умоле свештенике да служе онако као што је Сабор прописао. Не може један владика или свештеник да буде изнад Сабора.

• У молитвеној шетњи прошле недеље било је доста монаха, одакле су они?

- Углавном из Београдско-карловачке, Сремске и Жичке епархије.

• Како су сазнали да ћете организовати молитвену шетњу?

- Обавестили смо их. Ми смо били организатори скупа, али смо сарађивали са народним братствима из многих крајева Србије. Народна братства су неформална удружења верника који посећују одређене манастире, међусобно се помажу, штампају публикације, организују поклоничка путовања, повезани су. Таква православна братства су наставак онога што је пре Другог светског рата био Богомољачки покрет под руководством владике Николаја. Да није било тадашњег Богомољачког покрета, вероватно не би било ни данашње СПЦ.

• Због чега сте организовали шетњу подршке да његова светост патријарх Павле остане на челу цркве?

- Сматрамо да национализам треба да извире из православне вере. Имамо активан однос и према вери и према нацији. Зато смо увек устајали у одбрану свега што је угрожено. Када су угрожени српски родољуби, устајемо у њихову одбрану. Када је угрожена наша вера, онда нам је дужност да устанемо у одбрану вере.

• Зашто мислите да би избором новог патријарха била угрожена вера?

- Ако би био изабран нови патријарх за живота старог, било би то нарушавање вековног црквеног поретка. А исти који су желели смену српског патријарха углавном су предводници тог, како га обично називају, новотарског таласа у СПЦ, који жели да унесе новотарије не само у црквени поредак и богослужење, већ и у саму веру. Сведоци смо да су поједини епископи-професори избацили са Богословског факултета уџбеник о догматици који је написао отац Јустин Поповић. Догматика је сама срж теолошке науке, она дословце објашњава шта учи православна вера. Уместо тога уведени су други уџбеници који уносе измене у веру. Тако сад можете чути да је душа смртна, да је сам Бог кривац што је смрт дошла у свет, да Свето Причешће није заиста Тело и Крв Христова, него само „симбол“, чак и да је епископ када служи литургију сам Христос... То је богохуљење! То се може чути, рецимо, на предавањима епископа браничевског Игњатија. Најбоље би било да се на самом Сабору претресе његово учење, и већ су неки кораци учињени у том правцу.

• Зашто се тиме бавите ви, а не Синод СПЦ?

- „Нове нужде рађу нове силе“, каже бесмртни Његош. Као део Тела Христовог, ми верници имамо не само право, него и дужност да дигнемо глас онда када је угрожена наша вера – тако нас уче Свети Оци. А то се управо чини овог тренутка. Увек је било насртаја на православну веру, некада отворено, а некада перфидније, као сада. Водећи заступници новотарског таласа били су и водећи заступници тезе да треба сменити патријарха.

• Али патријарх није био смењен. Синод је потврдио веродостојност његовог потписа на молби да се повуче!?

- И сами знате да се на патријарха већ дуго врши притисак да се повуче, и добро је што Свети архијерејски сабор није уважио ни тај притисак ни документ. Питање избора патријарха није везано за личност, већ за црквене каноне.

• И сам патријарх Павле је дошао на чело СПЦ док је његов претходник био жив!?

- То је већ било кршење устаљених норми. Тачно је да је постојало неколико изузетака, али то су изузеци, а не правило. Појединци се позивају и на пример светог Саве. Па није се он повукао због болести, притисака и закулисних радњи, већ зато што је кренуо у дипломатску мисију на Исток. Притом, Свети Сава је сам одредио наследника, а данас има неких који као да би волели да се поглавар Српске Цркве одређује у Ватикану.

• У чему је, по Вама, проблем са литургијама епископа браничевког Игњатија? То што служи богослужења на народном језику?

- Не, није проблем оно што прихвати Сабор и што је у складу са Предањем Цркве. Проблем је кад се мимо одлуке Сабора уводе новотарије. Рецимо, читање наглас молитви које би свештеник требало тихо да чита док народ пева. Потом, избацују поједине делове из богослужења, уводе нове, држе широм отворене царске двери, чак појединци желе потпуно да укину олтар и олтарску преграду. Кажу, тога није било у првим вековима хришћанства. У првим вековима хришћанства није било ни цркава, него су се хришћани молили по катакомбама! Свим тим они се приближавају римокатолицима, који су већ увели бројне реформе у своју верску службу – али заборављају да су управо као последица „реформи“ њихове цркве данас пусте.

• Да ли то значи да сте и против екуменизма?

- Апслоутно смо против, зато што су сви највећи ауторитети Цркве кроз векове недвосмислено рекли да је свако ко има другачије учење од Православне Цркве - јеретик. Чак црквени канони прописују да сваки свештеник или епископ који се буде молио са јеретицима треба да буде избачен из цркве.

• Али у самој СПЦ формирана су тела која раде на дијалогу између Источне и Западне цркве? Чак је било речи и о пребацивању на заједнички календар...
- Једна је ствар разговарати, а друга кад православни почињу да напуштају своју веру и преузимају римокатоличке обичаје. Против екуменизма су били и највећи српски учитељи и свети оци у 20. веку - Николај Велимировић и Јустин Поповић. Отац Јустин је рекао да екуменизам обједињује све досадашње јереси у историји цркве. Владика Николај је упозоравао на уједињавање различитих вера као део антихришћанске тежње да се створи једна светска влада која ће имати светску војску и неограничену власт. Промовише се један светски језик, глобална економија и култура, суверенитет националних држава престаће да постоји, а једна од најважнијих ставки у успостављању Новог светског поретка је наметање једне религије. Да би до тога дошло, морају се најпре ублажити, па смањивати, и на крају избрисати разлике између појединих религија и верских заједница. И то је главни циљ екуменистичког покрета.

- Под плаштом реформизма иде се на поунијаћење. Зато је важно указати на пример Украјине, у којој се десило оно што сад покушава да се наметне Србима. У име приближавања западном свету и јединства хришћана, добром делу некада православних верника у Украјини наметнуто је унијаћење с римокатолицима. Признали су папу за врховног поглавара и данас се завршило тако што имате једну прелепу земљу која је осиромашена и подељена горе него Србија.

• Један од владика који је задужен за екуменски дијалог јесте владика Лаврентије, који је управо сада најгласније инсистирао да патријарх Павле остане на челу СПЦ.

- Свака му част на томе. Владика Лаврентије је изузетак, али готово сви остали који се залажу за екуменизам били су за смену патријарха.

• Који су то сви остали?

- Не бих лицитирао именима. Они су се сами препознали. Кад смо у молитвеном ходу прошле недеље стигли до Патријаршије, неке владике су изашле да поздраве народ, а друге су бежале и скривале се по кафићима.

• Пуно се писало о поделама у СПЦ, зар не би требало завађене владике мирити, а не још више потпиривати сукобе?

- Наравно да их треба мирити, једно од основних начела молитвеног хода одржаног на дан Светог краља Милутина, наше крсне славе, јесте управо јединство Светосавске цркве, баш као и чистота православне вере, поштовање вековног поретка и достојанство српског патријарха. Мислим да смо ово последње начело одбранили.

• Да ли мислите да би СПЦ уопште требало да се модернизује?

- Можда треба модернизовати сајт СПЦ или побољшати изглед црквених публикација, али у самој вери не може ништа ни да се дода, ни да се одузме.

• Причало се да сте блиски појединим политичким опцијама, посебно се говорило о вашој вези са Александром Вучићем док је био у радикалима?

- Од политичара, највеће поштовање гајимо према Радовану Караџићу, али и према свим Србима заточеним у Хашком трибуналу - Војиславу Шешељу, Момчилу Крајишнику, Стојану Жупљанину... Што се тиче тренутне политичке сцене, по ставовима су нам од парламентарних странака најближи радикали, и ево сада коалиција ДСС-НС, која се залаже да се не дозволе евроатлантске интеграције на рачун останка Косова и Метохије у саставу Србије.

• А Српска напредна странка?

- Свако ко се залаже за улазак Србије у ЕУ на погрешном је путу.

• Ви сте заговорници националне државе. Да ли то значи да друге нације треба да се осећају недобродошлим?

- Нисмо рекли једнонационална држава, већ национална. Кад кажемо  национална, мислимо на државу која води рачуна о националним интересима. Да Србија суштински буде држава српског народа и осталих који у њој живе, а не да то буде само у Уставу, а у стварности да сви остали имају више права него Срби.

• Да ли у Образу имате неког члана који није Србин?

- Свако ко воли и поштује Србију наш је пријатељ. Веома ценим људе као што је пуковник Золтан Дани, који је својим изумом омогућио да се обори тзв. невидљиви авион. Тај српски официр је, попут многих других, под плаштом „реформи“ најурен из војске и принуђен је да се бави пекарским занатом.

• У каквим сте односима са навијачима, с обзиром да често учествују на вашим митинзима?

- Поштујемо и волимо све српске навијаче, без обзира за који клуб навијају, посебно кад интерес српства стављају изнад интереса свог клуба. То се показало кад су сви навијачи учествовали у протестима против отимања Косова, или после хапшења Радована Караџића, који је звездаш, али то није сметало „гробарима“ да му пруже подршку за памћење. Залажемо се да не буде мржње између различитих навијача.

• Да ли је Образ учествовао у паљењу џамије у Београду 17. марта 2004?

- Тада је било много људи на улици са разних страна и сигуран сам да до паљења џамије не би дошло да је војска послата на Косово и Метохију.

• Како се касније испоставило, навијачи су били у вези с неким полицијским и безбедносним структурама?

- Образ није ни у каквој вези ни са полицијом ни са било каквим државним структурама.

• Да ли искључујете сваку могућност да сте у појединим ситуацијама, па макар и без вашег знања, били инструментализовани?

- Нас нико не може да искористи. Имамо људе који о томе воде рачуна...

Војислава Црњански Спасојевић

Фото: Зоран Татар


             РУСКИ ОБРАЗ

• Шта је то Руски Образ?

- Организација настала по угледу на српски Образ, као плод жеље младих руских националиста да се изборе за духовну и државотворну обнову као што се боре Срби. Они су 4. новембра организовали традиционални руски марш у Москви, најмасовнији до сада.

• Колико имају чланова?

- Нису организација партијског типа, делују на други начин, али се њихова снага већ сад види.

• Колико ви имате чланова?

- Нама су важни људи, а не бројеви. Има нас довољно за сваку акцију кад затреба, и 17. марта 2004. кад смо покренули демонстрације после шиптарског погрома на КиМ, и када смо растурили изложбу са ликом терористе Адема Јашарија, и кад смо устали у одбрану Срба на КиМ 17. марта ове године, током сукоба КФОР и Срба у Косовској Митровици, и на демонстрацијама поводом хапшења Радована Караџића. Жалосно је што се ниједан медиј није усудио да објави вест да је Образ на дан Светог Ћирила и Методија, 24. маја, допремио 10 тона хране Србима у Ораховцу и Великој Хочи.

САМИ СЕ УДАЉИЛИ

• Да ли су Срби и Срби католици, протестанти, муслимани?

-Добро је што је темељ идентитета српског народа управо православна вера. Јер показало се да су они Срби који су примали најпре унијатску варијанту цркве, а после тога и званично прелазили у римокатолицизам, сами од себе престајали да буду Срби. Нисмо их ми терали од себе, него су они већ после другог колена заборављали ко су и шта су. Како је могуће да у Хрватској кошаркашки репрезентативац буде Марко Поповић? Како Поповић може да буде Хрват кад се зна да је његово презиме изведеница од речи „поп“ – православни свештеник. Имали су и једног који се презивао Крстић – како може то да буде хрватско презиме? Зашто није Крижић? Како је Мухамед Филиповић постао муслиман? Дакле, они су сами отпали од нас, нисмо их ми отерали, и ако би се вратили православљу, вратили би се и српској нацији.

КО СУ НЕПРИЈАТЕЉИ

• На свом сајту као непријатеље, између осталог, наводите ционисте, усташе, муслиманске екстремисте, шиптарске терористе... Из образложења се стиче утисак да се обраћате Јеврејима, а не ционистима, муслиманима, а не екстремистима. Да ли сте антисемитска организација?

- Ако ме питате да ли имам нешто против јеврејског народа као таквог, наравно да немам ни ја, ни било ко из Образа, али имамо право да разликујемо пријатеље од непријатеља. С једне стране имате зликовце као што су Медлин Олбрајт, Збигњев Бжежински, Хенри Кисинџер, Весли Кларк, али имате и другу врсту Јевреја, као што је Арчибалд Рајс, велики пријатељ српског народа. Доста Јевреја је погинуло за Србију у Првом светском рату и њима свака част.

• Зар вам се не чини да ваше изјаве често стимулишу вандале да шарају и уништавају јеврејске споменике?
- Не осећам било какву одговорност за тако нешто. Онога ко је непријатељ нашег народа треба као таквог и жигосати, без обзира којој националној групи припада. А кад смо већ код гробова, пре неколико година уништени су споменици на римокатоличком гробљу у Новом Саду и одмах се јавио Ненад Чанак да прозове српске националисте. На крају се испоставило да су кривци секташи.

  ТРЕБА НАМ ДУШАНОВ ЗАКОНИК

• На сајту наводите да су вам непријатељи и криминалци. Зашто никад нисте организовали протест против криминалаца или дилера испред школа?

- У Србији се догађа толико тога лошег да физички не можете да стигнете да реагујете на све. Немојте мислити да не реагујемо у извесним ситуацијама и против наркодилера, али о томе не могу да говорим. Жалосно је што држава не чини оно што треба, а у свакој школи се зна ко су дилери. Очигледно да некоме одговара да се дрога дилује међу децом. Против криминала се не бори митинзима. Кад будемо имали здраву државу и власт, изборићемо се и против криминала.

• Шта ћемо са владикама оптуженим за педофилију?

- Сваки такав судски спор мора да се разреши и да се до краја разјасни да ли је то истина. Ако је, не дај Боже, истина, такав неко не заслужује да буде у крилу Српске цркве и треба га најстроже казнити. Да се ја питам, данас бих применио многе одредбе Душановог законика. Први чланови законика били су везани баш за чистоту вере и моралну исправност свештеника.

http://obraz.rs/

Последњи пут ажурирано ( субота, 22 новембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.