header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу Штампај Е-пошта
петак, 15 јун 2012

 Поводом посете патријарха СПЦ г. Иринеја и чланова Синода СПЦ Хрватској огласила се хрватска штампа и медији као и Римокатоличка црква и Ватикан, те бискупска конференција Хрватске. Огласио се и председник Републике Хрватске Иво Јосиповић.

Наглашава се да приликом сусрета српског патријарха и чланова Синода СПЦ са хрватским кардиналом Бозанићем и са председником Јосиповићем није било речи о Јасеновцу.  Иако је изостала посета патријарха г.Иринеја и Синода СПЦ, заједно са кардиналом Бозанићем и хрватским бискупима, стратишту у Јасеновцу, из заједничких саопштења стиче се утисак да би Римокатоличка црква и држава Хрватска биле срећне уколико би се "преиспитале" чињенице у вези са геноцидом против православних Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачким логорима, тако да љага која лежи на Римокатоличкој цркви и хрватској држави буде ублажена, да се злочини умање и да се страдање Срба, Јевреја и Рома од стране римокатолика Хрвата потисне у заборав. Све ово треба да се учини у циљу екуменске сарадње и "помирења" Срба и Хрвата.

Пошто су штампа и други медији посветили толику пажњу наведеним сусретима у Загребу, Међународна комисија за истину о Јасеновцу је приморана да изда следеће саопштење.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу (у којој нема чланова са територије бивше Југославије) утврдила је да је Хрватска држава, заједно са Римокатоличком црквом извршила геноцид над православним Србима, Јеврејима и Ромима у периоду од 1941. до 1945. године. После страшног и ужасног мучења, убили су преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома. Међу жртвама је било 110 000 мале деце. Жртве су убијане маљем, клане, бацане у ужарено гротло Пацилијеве пећи, куван је сапун од жртава, вађена су нерођена деца из утроба мајки, набијана су деца на бајонете, одсецане су дојке женама, силоване су девојчице, девојке и жене, Хрвати су продавали "српско месо - 1 динар килограм" итд. Далеко би нас одвело набрајање свих начина мучења и убијања жртава. Према америчким изворима преко 1400 римоклатоличких свештеника у Хрватској и Босни и Херцеговини вршило је лично мучење, убијање силовање, пљачкање и насилно покрштавање. Злочине су чинили обични грађани Хрвати, домобрани, крижари, просветни радници, сељаци, службеници, интелектуалци и сви други.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу сматра да се никада не смеју заборавити страдања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома. Нико нема право, а поготову не политичари, да даје опроштај Римокатоличкој цркви и Хрватима за учињене злочине и то у има невиних жртава. Римокатоличка црква и Хрвати би могли да признају злочине које су починиле претходне генерације и да изразе кајање наместо што у циљу екуменског дијалога са Православном Црквом покушавају да изврћу чињенице у циљу некакве екуменске сарадње.

Наместо признања кривице и покајања, Римокатоличка црква проглашава за "блажене" злочинце као што су Алојзије Степинац, надбискуп геноцида, Ханц Иван Мерц, идеолог крижара и усташа, Доминик Мандић, организатор "пацовских канала" за избављање злочинаца из Хрватске и пребацивање у САД и Латинску Америку итд. Ниједан папа никада није посетио Јасеновац и помолио се за покој душа жртава. Све папе су биле упознате са злочинима, али никада нису дигли свој глас против убијања Срба, Јевреја и Рома. Политика "помирења" са Православном Црквом и екуменизам служе Римокатоличкој цркви да на било који начин изнуде признање њиховог папе за поглавара свих хришћана.

Пета Међународна конференција о Јасеновцу је донела Декларацију о геноциду који су починили Хрвати у II светском рату против Срба, Јевреја и Рома, која је достављена свим државама света. Ову декларацију би требало да имају у виду политичари Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, као и Европске Уније пре него што покушају да остваре сарадњу између разних држва Балкана, у првом реду Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине.

Проф. Др. Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( петак, 15 јун 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.