header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Да ли је митрополит Јона жртва "папе" са Фанара? Штампај Е-пошта
недеља, 15 јул 2012

"Ако се  ми подчинимо иностраном Патријархату... ми ћемо изгубити слободу у којој смо уживали као православни хришћани-Американци, и даћемо је Патријархату који се дан-данас налази под утицајем ислама. Да нам треба Папа, ми би се подчинили правом Папи. Али не мислим да било коме од нас треба Папа."

Митрополит Јона (Пафхаузен)

 +++

Предстојатељ Америчке Православне Цркве поднео оставку

У писму упућеном члановима Светог Синода, датираном на 6. јул 2012.године, митрополит Јона (Пафхаузен) објавио је своју оставку на место првојерарха Православне Цркве у Америци.

Митрополит Јона је стаставио и подписао писмо о оставци у својој резиденцији у Вашингтону, у присуству протојереја Џона Џилионса, канцелара Православне Цркве у Америци.

У суботу, 7. јула, писмо је било представљено Светом Синоду ПЦА у току заседања на коме су учествовали сви архијереји, осим архиепископа мексичког Алеха.

Званични сајт Православне Цркве у Америци објавио је интегрално писмо митрополита Јоне:

Светом Синоду Православне Цркве у Америци

Браћо,

Сагласно вашој једнодушној молби, коју ми је уручио канцелар, отац Џон Џилионс, подносим оставку на положај Предстојатеља Православне Цркве у Америци, и смирено молим друго епископско постављење.   

Одавно сам схватио, да немам неопходне личне квалитете ни нарав за предстојатеља Цркве - положај који никада нисам тражио нити желео.

Надам се, да ће дужна пажња бити посвећена мојој финансијској ситуацији, како у прелазном периоду, тако и приликом одређивања мог будућег положаја. Јер осим мојих сопствених потреба, ја сам главна финансијска подршка мојим родитељима и сестри.

Бићу благодаран на вашој одлуци, и молим вас за опроштај ако сам вас било чиме увредио, а такође и за све тешкоће које су настале због мојих сопствених недостатака и погрешки у мишљењу.  

Просим ваше молитве и остајем искрено ваш,

Митрополит Јона, Архиепископ Вашингтонски“.

По материјалима са Седмица.Ru  и „Древо-инфо.Ru

приредило Уредништво „Борбе за веру“

+++

Осврт „Борбе за веру“:

После објаљене вести о оставци митрополита Јоне, појавили су се гласови да је он на оставку био присиљен и да је био жртва унутарцрквених интрига. У Православној Цркви у Америци постоје размишљања да се затражи укидање аутокефалије ове Цркве, с тим да се добије статус аутономије од Цариградске Патријаршије, што био први случај у историји да једна Црква затражи снижење свог статуса. Да оваква размишљања нису у складу са јавно прокламованим ставовима митрополита Јоне, о папским претензијама са Фанара, може се видети из текста који следи.

Првојерарх Америчке Православне Цркве не жели под “Константинопољ”

Првојерарх Америчке Православне Цркве (ОСА) Митрополит Јона (Пафхаузен) изашао је са критиком предлога да се такозване Церкве дијаспоре подчине Константинопољском Патријархату. Реч је о идеји обједињавања православних хришћана Америке, који се моментално налазе под разним јурисдикцијама, под омофором Константинопоља. Ако се ово деси, “и ми се подчинимо иностраном Патријархату, све одлуке ће се донoсити тамо, и ми нећемо имати право гласа. Ми ћемо изгубити слободу у којој смо уживали као православни хришћани-Американци, и даћемо је Патријархату који се дан-данас налази под утицајем ислама”.

Овим речима је Митрополит Јона говорио у саборној цркви св. Серафима у Даласу, на састанку са америчким православним јерарсима разних јуриздикција. “Ја мислим да ми имамо боље решење. Да нам треба Папа, ми би се подчинили правом Папи. Али не мислим да било коме од нас треба Папа”, – цитира излагање Првојерарха сајт aoiusa.org. По речима Митрополита Јоне, сви православни који живе у Северној Америци су – пре свега американци, без обзира ког су порекла и којој се јерархији подчињавају. “Чини ми се да оци у Фанару (седишту Константинопољског Патријархата) не схватају, да смо ми једна Црква, макар и имали разне администрације”, и та Црква има право да сама решава своју судбину, – подвукао је првојерарх Православне Цркве у Америци. “Ми смо православни не само по рођењу, и не само због нашег етничког наслеђа. Ми смо православни, зато што смо изабрали да будемо православни… зато што смо посветили живот Христу и Јеванђељу… и желимо да приведемо и нашу браћу и сестре Христу и Јеванђељу, а не некој туђинској идеологији, националној или империјалистичкој идеологији неке заборављене империје, не за то да им се насађују инострани обичаји и да их подчињавамо иностраним деспотима”, – рекао је владика Јона.

Православни у Северној Америци разних јурисдикција морају да створе нову јединствену Православну Цркву, која би објединила све већ постојеће и у чијем Синоду би имали место сви дејствујући на територији САД и Канаде епископи, сматра Митрополит Јона.

Благовест-инфо / Седмица.Ru

http://blogs.svetosavlje.org/vesti/archives/327

Последњи пут ажурирано ( недеља, 15 јул 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.