header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Др Небојша Радмилац: Утицај бежичне технологије на здравље деце Штампај Е-пошта
петак, 21 децембар 2012

 Не постоји простор у којем човек ради, живи или спава, а у којем нема штетних зрачења. - Wireless технологија се односи на пренос информација између две или више тачака које нису физички повезане. - Њен настанак датира још од пре 200 година. - SAR представља количину енергије које тело апсорбује приликом изложености електромагнетном зрачењу. Другим речима, то је снага ЕМ таласа коју апсорбује одређена маса човековог ткива.

- Када је у питању зрачење мобилног телефона SAR представља максималну снагу по јединици масе коју апсорбује глава корисника телефона у одређеном времену. Електромагнетно зрачење је комбинација осцилујућег електричног и магнетног поља која заједно путују кроз простор у облику међусобно окомитих таласа. - Интензитет зрачења мобилног телефона је различит у разним фазама везе. Најинтензивније зрачење је у фази јављања и  опада у фази разговора (конверзације). Зато се и препоручује да се мобилни телефон прислони уз уво тек пошто се успостави веза. - Произвођачи мобилних телефона су дужни да у техничким карактеристикама апарата наведу и вредност SAR-a.

 

У свету је призната једна индијска студија која је истраживала генетска оштећења ћелије у крви и ткиву усне дупље код људи који су користили мобилне телефоне дневно од једног до петнаест сати. - Контролна група у овом ескперименту никада није користила мобилни телефон, па су оштећења њихових ћелија износила око 4%. - Код корисника мобилних телефона просечно оштечење ћелија је износило 39.75%. - Крв једног испитаника старог 24 године показала је оштећење ћелија 63 посто. Он је користио мобилни 1 до 2 сата дневно две године. То је данас норма милиона деце широм света. -  Који % оштећења на ћелијском нивоу може да настане услед коришћења мобилних телефона? - Француски министар здравља саветовао је да се деци не дозволи више од 6 минута разговора дневно. Након нуклеарне катастрофе у Чернобилу радници су на рашчишћавању електране радили само по неколико минута.  - У САД и Канади профит је потпуно блокирао сва озбиљна упозорења и истраживања. У Америци се профит од бежичних комуникација мери милијардама долара па се родитељима чак сугерише да су њихова деца сигурнија када су са њима у контакту. Наравно мобилни телефон је права ствар за то. - Влада Србије се уопште не оглашава по овом питању иако је појава рака и код деце и одраслих у огромном порасту последњих година.

 

 - Ако је веровати свим претходно наведеним истраживањима, број канцера ће се из године у годину повећавати. Али како замислти савремени свет без wireless технологије? - С друге стране, ту су наравно и велике компаније које остварују енормне профите на бежичној технологији те како би још више увећали своју добит пласираће у јавност како таква технологија не може бити штетна, наравно у сарадњи са неким научним институтом. - Отварање фондова за скупо “лечење” хемотерапијом и x – зрачењем ће се оснивати и пунити на све стране. Биће то добар бизнис. За оне који преживе.

 

Постоје препоруке у Аустрији. Француској, Немачкој и Шведској, да не треба  држати мобилни телефон уз тело, да треба користити "hands-free" да би се смањила радијација на главу и не користити мобилни телефон у колима без екстерне антене.

 

Електронски се уређаји бежичном технологијом повезују с бежичним компјутерским мрежама (бежични ЛАН) коришћењем електромагнетске радијације. Инсталирани су у домовима, школама, канцеларијама, трговинама, кафићима, ваздушним лукама, библиотекама, болницама, јавним зградама и целим деловима града. Бежични су сигнали, за разлику од ТВ и радијских сигнала, довољно јаки да продру кроз бетонске зидове. Многи здравствени стручњаци сматрају да је бежично зрачење екстремно опасно за дугорочно здравље нарочито деце, особа у развоју.

 

Бежично зрачење продире у тело, утиче на ћелијске мембране и ћелије тако током времена губе способност исправног функционисања. То ремети природно енергетско поље тела узрокујући стрес, умор и слабљење имунолошког система, узрок је многих главобоља, проблема са концентрацијом, вртоглавицом, депресијом, често је покретач епилептичних напада, несанице, високог крвног притиска, неплодности и др.

 

Деца су посебно осетљива на бежичне радијационе сигнале јер су њихови нервни системи још у развоју. Лобање су тање и мање па зрачење продире дубље у њихов мозак. Многе школе сада користе бежичну технологију, али то негативно утиче на дечју способност учења.

 

Даћу научни приступ на примеру познатог у светским оквирима неурохирурга  и истраживача, др Леифа Салфорда, који  је спровео многа истраживања о радиофреквентним зрачењима и њиховом утицају на мозак. Он је спровео истраживања над 32  животиње када су оне 8 недеља биле изложене зрачењу мобилних телефона. Два одсто неурона у свим областима мозга су након тог периода времена били смежурани и дегенерисани.

 

Други, можда јачи пример је Др Девра Дејвис, која је објаснила науку о зрачењу мобилних телефона. Она је показала две фотографије ћелија; на једној се налазила ћелија оштећена „гама“ зрачењем (оним које је емитовано у Хирошими) те друге која је оштећена ниским нивоима нејонизирајућег зрачења (од мобилног телефона). Обе ћелије изгледају врло оштећене у поређењу са нормалном ћелијом, али ДНК ћелије изложене радијацији мобилног телефона изгледа лошије.

 

У мају 2011. је и Светска здравствена организација признала да је бежична технологија потенцијални карценоген.

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 децембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.