header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хришћани Сирије у борби за опстанак Штампај Е-пошта
среда, 13 новембар 2013
        После хришћана Месопотамије (Ирака) чије је нестајање обележило протеклу деценију (2003–2013) под удар милитантних исламиста дошли су и хришћани суседне Сирије.

Хришћанство у Сирији је старо два миленијума. Антички Дамаск је хришћанску веру примио кроз проповед Светог апостола Петра у првом веку. Арапско освајање Сирије у седмом веку донело је нову веру у ову древну хришћанску земљу – ислам. Муслимани су од тада до данас већинска религија у Сирији али је хришћанство на том простору остало свеприсутно.

Хришћани у Сирији данас чине око 10% становништва односно 2 и по милиона људи. Дакле, сваки десети становник Сирије је хришћанин. Највећа хришћанска Црква у Сирији је Православна Црква односно Антиохијска Патријаршија са седиштем у Дамаску чији верници броје нешто више од милион верника у Сирији (и око пола милиона верника у Либану). Скоро истоветан број верника има Мелкитска гркокатоличка црква чије је седиште такође у Дамаску. Следи Сиријска дохалкидонска антиохијска патријаршија, и она са седиштем у Дамаску. У Сирији живи мањи број протестаната, верника Асирске цркве и других хришћанских цркава.

Подсетимо се: сличну верску слику од 8% хришћана имао је и Ирак до почетка Првог заливског рата (1990–1991) када су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска, Канада и неколико арапских земаља напале Ирак као одговор на ирачку окупацију Кувајта. Први заливски рат (1990–1991), економске санкције Уједињених нација (1990–2003), бомбардовање Ирака (1998) и Други заливски рат познат и као америчко–британска агресија и окупација Ирака (2003–2011) довели су хришћански живаљ скоро до нестанка. Хришћани Ирака су током деведесетих одлазили из земље како би се заштитили од економског пропадања, а од 2003. када је свргнута секуларна власт Садама Хусеина хришћани су почели да беже и пред претњом милитантних исламиста.

Такозвано „Арапско пролеће“ стигло је у Сирију 2011. као и другде у арапском свету. Један за другим падали су секуларни режими у Тунису, Египту и Либији. А од 2011. до данас у Сирији траје грађански рат између владиних снага лојалних секуларним властима на чијем је челу председник Башар ел Асад и конгломерата опозиционих снага којим доминирају исламисти. Опозиција у Сирији има подршку Сједињених Америчких Држава, Француске и Турске, а спољна војна агресија ових земаља на Сирију стално лебди у ваздуху као могућност којом би била свргнута секуларна власт Башара ел Асада.

Сиријска власт гарантује слободу вероисповести. Хришћанске цркве у Сирији су подржале Башара ел Асада јер се плаше да би његово свргавање довело у питање опстанак хришћана у древној хришћанској земљи Сирији. Асад је 2011. одржао састанак са великодостојницима хришћанских цркава који су му дали подршку а неки од њих опозицију, односно побуњенике, отворено називају терористима.

Погледајмо хронологију напада на хришћане у Сирији које су извели милитантни исламисти од почетка такозваног „Арапског пролећа“ односно грађанског рата чија је мета секуларна сиријска власт а с њом и сиријски хришћани, мушкарци и жене, стари, млади и деца, сви редом: у јануару 2012. двојица хришћана у Дамаску су убијена у реду за хлеб а трећи на другом месту у граду; у фебруару 2012. милитантни исламисти су у унутрашњости извукли из аутомобила једног хришћанина и хладнокрвно га убили; у јулу 2012. самозвана „Исламска бригада“ је у Дамаску погубила хришћанску породицу; у августу 2012. у два напада милитантних исламиста на хришћане у унутрашњости Сирије погинуло је 34 хришћана; у октобру 2012. у неколико напада широм Сирије убијено је 35 хришћана; у новембру 2012. убијено је двадесет православних хришћана у цркви у Алепу; на новогодишњу ноћ 2012/2013. одрубљена је глава хришћанину и бачена псима у Рас ал Ајну; у јуну 2013. одрубљена је глава римокатоличком монаху, православни свештеник је мучен до издисаја, још двојици хришћана од којих је један био свештених су одрубљене главе а злочин је забележен на видео запису, у нападу самоубице на цркву у Дамаску погинуло је четворо хришћана; у августу 2013. широм Сирије су убијени један италијански свештеник и једна млада хришћанка, такође 18 хришћана страдало је у нападу на цркву у Џарамани, затим је само у једном дану у два одвојена напада на хришћане у Хомсу и Ал Хасни убијен 21 хришћанин; у септембру 2013. у нападу исламиста на хришћанско насеље Малула убијено је 15 а рањено 33 хришћана.

Насиље над хришћанима се наставља у свим видовима. Подвуцимо да су у априлу 2013. киднаповани епископи Алепа: православни – Митрополит Павле Јазиги и дохалкидонски – митрополит Мар Грегорије Јохана Ибрахим. Подаци турске обавештајне службе који су доспели у јавност крајем септембра 2013. говоре да су хришћански епископи живи и да су таоци чеченских терориста који се боре на страни побуњеника против легитимних сиријских власти.

Ужас грађанског рата и напади на хришћане широм Сирије довели су до избегличког таласа у којем се нашло 25% сиријских хришћана. Дакле, око 625.000 хришћана је расељено у друге делове Сирије или је избегло у Либан, Турску, друге суседне земље или је спас нашло далеко од своје отаџбине. Хришћани у Сирији очекују да, уколико исламисти преузму власт у земљи, Сирија попут Ирака постане испражњена од хришћана.

Напад милитантних исламиста на једно од најдревнијих хришћанских насеља у свету, сиријско насеље Малула (под заштитом УНЕСКО-а), успорило је Сједињене Америчке Државе у жељи да војном силом свргну Башара ел Асада. Убиства, рањавања и покушаји насилне исламизације становника Малуле довели су до гласног противљења у америчком Конгресу. Малулу су бранили локални хришћани док им у помоћ нису пристигле војне снаге сиријског председника Башара ел Асада. Сиријска војска и хришћани потиснули су исламисте и осигурали Малулу након десетодневних сукоба у септембру 2013.

Хришћани Сирије налазе се у великој опасности. Гаранција њихове безбедности нису Сједињене Америчке Државе већ садашња власт у Сирији на чијем је челу Башар ел Асад. Где год су Сједињене Америчке Државе у непринципијелној коалицији с милитантним исламистима помогли свргавање секуларних арапских власти, жртве су били хришћани.

Молимо се да древна хришћанска Сирија опстане.

Извор: „Православље“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.