header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Представник руских екумениста на римокатоличкој миси „за јединство хришћана“ Штампај Е-пошта
субота, 25 јануар 2014

 У московској катедрали Непорочног зачећа Пресвете Деве Марије 21. јанура је одслужена миса за јединство хришћана. Мису је одслужио московски надбискуп Паоло Пеци, који је потом предводио и годишњу екуменистичку молитву, посвећену Недељи молитве за јединство хришћана.

У молитви су узели учешће представници Руске Православне Цркве, „Евангелистичко-лутеранске цркве европског дела Русије“, Руска унија хришћана евангелиста (РОСХВЕ), баптиста (ЕХБ) и адвентиста седмог дана.

Молитве такве врсте су, на жалост, постале традиционалне у Русији. Истина, делимична новина је само то што се сада те молитве одржавају у оквиру римокатоличке мисе. Аналогна молитва је ових дана одржана и у Санкт Петербургу, такође под руководством Паоло Пеција.

Службеник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије свештеник Алексеј Дикарев присуствовао је скупу у име председника ОВСЦ-а митрополита волоколамског Илариона.

Иступање оца Алексеја Дикарева

У свом говору, изреченом на  патолошком језику екумениста, о. Дикарев је рекао да молитва за јединство хришћана постоји у богослужењу сваке конфесије: Ми се свакодневно молимо за јединство. У православној јектенији постоји молитва „за сједињење свих“. Црква свагда скреће пажњу верника на то да стање разједињености није нормално и није угодно Богу. Према оцу Дикареву, од времена Велике шизме многе генерације су одрастале у искушењу „самодовољства“ и „млакости“, не знајући за хришћанство јединство. Под оптужбу за „млакост“ и „самодовољство“,  разуме се, потпадају и Свети Марко Ефески, и преподобномученик Атанасије Брестски, и Архиепископ Серафим (Собољев) и отац Серафим (Роуз)...

Отац Дикарев је исказао и своје сумње у верност екуменистичком покрету: Неслагања међу хришћанима превише су сложена, зар није боље оставити све како јесте, пошто смо се већ навикли, зашто стремити ка јединству? Али, не треба се уљуљкивати, јер је службеник ОВСЦ-а наставио одлучно: Црква сваки дан предлаже да се молимо за „јединство свих“. Ми сваки дан треба да се молимо за исцељење од греха раздељености, да иштемо љубави према браћи, с којом још увек не можемо заједнички да се молимо и да имамо евхаристијско општење, али можемо скупа да вршимо дела љубави.

У сличном тону иступили су и Паоло Пеци, „епископ“ из секте „Слово живота“ Матс-Ола Исхоел, адвентистички пастор Олег Гончаров, лутерански бискуп Дитрих Брауер и баптиста Евгеније Кузин. Вреди истаћи, да Руска асоцијација центара за изучавање религија и секти, на чијем се челу налази познати теолог и специјалиста за сектологију професор Александар Дворкин, организацију „Слово живота“ сврстава у списак тоталитарних секти и култова.

Како истиче сајт московске надбискупије Девице Марије у Москви, саорганизатори Недеље молитве за јединство хришћана су комисија „Вера и црквено устројство“ Светског савета цркава и папски Савет за унапређење хришћанског јединства. Сваке године организатори позивају неку организацију или хришћански покрет из различитих земаља света да изабере кључни библијски цитат и тему за молитву и размишљање. У 2014. години централни цитат за екуменистичка промишљања јесу речи Светог Апостола Павла: „Еда ли се Христос раздели“ (1.Кор.1,13).

По материјалу са „Антимодернизам.ру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 25 јануар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.