header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо папе Бенедикта XVI патријарху Кирилу Штампај Е-пошта
среда, 04 фебруар 2009
Ojačajmo dijalog među katolicima i pravoslavnima – potaknuo je papa Benedikt XVI. u pismu novome ruskom pravoslavnom patrijarhu Kirillu

03/02/2009 17.43.15

Ojačajmo dijalog među katolicima i pravoslavnima – potaknuo je papa Benedikt XVI. u pismu novome ruskom pravoslavnom patrijarhu Kirillu, koji je 1. veljače započeo svoj mandat svečanim ustoličenjem u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja.

Sveti je Otac novome Patrijarhu Moskve i cijele Rusije u pismu izrazio poštovanje i duhovnu blizinu, te ponovno izrazio nadu da će dobri odnosi uzajamnoga prihvaćanja i poštovanja između Pravoslavne i Katoličke Crkve još ojačati, na tragu onoga što je izgrađeno s patrijarhom Aleksejem II..

 

 

Pismo Svetoga Oca je čestitka, ali istovremeno i priznanje za dosadašnji zajednički rad koji gleda u budućnost s nadom da će dijalog još više ojačati. Papa Benedikt XVI. je jasno podsjetio kako je već u prošlosti, kao predsjednik Odjela za vanjske odnose Pravoslavne Crkve, novi ruski patrijarh Kirill – kako piše Sveti Otac - imao važnu ulogu u obnovljenim odnosima među našim Crkvama; to je odnos utemeljen na prijateljstvu, uzajamnome prihvaćanju i iskrenome dijalogu koji je u stanju suočiti se s teškoćama našega zajedničkog puta. Stoga se živo nadam da ćemo nastaviti sa suradnjom kako bismo pronašli načine za promicanje i jačanje zajedništva u Tijelu Kristovu – napisao je Papa.

 

 

Sveti se Otac nadalje osvrnuo i na ekumenski dijalog uspostavljen tijekom proteklih desetljeća, te napomenuo kako je patrijarh Aleksej II. ostavio u svojemu narodu duboku i trajnu crkvenu baštinu obnove i razvoja. Upravo zahvaljujući njoj, uspio je izvesti Pravoslavnu Crkvu iz dugoga razdoblja teškoćâ i patnje pod totalitarnim i ateističkim sustavom, prema novoj, aktivnoj nazočnosti u služenju današnjemu društvu. Patrijarh Aleksej je ustrajno radio za jedinstvo Ruske Pravoslavne Crkve, i za zajedništvo s drugim pravoslavnim Crkvama, održavajući duh otvorenosti i suradnje s drugim kršćanima, i posebice s Katoličkom Crkvom, u svrhu zaštite kršćanskih vrednota u Europi i svijetu – istaknuo je Sveti Otac te na kraju izrazio uvjerenje da će patrijarh Kirill nastaviti graditi na tome čvrstom temelju, za dobro njegova naroda, kao i za dobro kršćana u cijelome svijetu.

 

 

Извор: „Радио Ватикан“

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ 31.5. У 12 НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ

Захтевамо ХИТНУ ИЗМЕНУ закона и правилника који прописују ПРИСИЛНУ ВАKЦИНАЦИЈУ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ!До јуче су на удару игле (доказано НЕбезбедних вакцина), била наша деца, данас су и наши родитељи, затим труднице, хроночно болесни... Без сумње, сутра више нико неће бити изузет од законом обавезног злокобног шприцања, УKОЛИKО ОДМАХ НЕ УСТАНЕМО ДА ОДБРАНИМО СВОЈЕ УСТАВНО И ПРИРОДНО ПРАВО НА СЛОБОДАН ИЗБОР И САЧУВАМО ВЛАСТИТИ ПСИХОФИЗИЧKИ ИНТЕГРИТЕТ!

Видимо се 31.маја у Београду - "Нећу да МОРАМ, хоћу да БИРАМ!“

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.