header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Братство канадских Срба: Против јереси екуменизма Штампај Е-пошта
понедељак, 13 јул 2015

АПЕЛ СРПСКИМ АРХИЈЕРЕЈИМА

         Високо преосвећени и преосвећени архијереји Српске Православне Цркве. Ви сте вјековима били свјетилник у који је народ упирао погледе у свим смутним и тегобним временима, а таквих нажалост никад није мањкало.

Тражио је народ од Вас да благословите, покажете пут, охрабрите, поучите и водите. Вјерни народ је имао неограничено повјерење у Вас, јер сте га учили Истини  вјере православне. Храбро сте чували повјерено Вам стадо, вјерни народ српски, од силних и упорних напада иновјерних,  од латина,  унијата, пагана, и сваке могуће јереси. Били сте сол која није обљутавила, и свјетлост која није тамнила. Истином сте спашавали и себе и народ, јер Истина  носи живот и вјечност у себи. Она није тек једна лингвистичка одредница или филозофска категорија. Истина је једно од имена Божијих, и зато у њој не може да буде ни трунка лажи. Од Христа нам је Истина дата кроз Цркву његову, преко Светих Апостола, и пријемством епископским до данашњих дана. Седам Васељенских Сабора објавили су васељени  истинитост и пуноћу вјере православне, и са седам печата запечатили, да се не мјења никад, до краја свијета и вијека.

Шта ли се деси у међувремену, и чему смо свједоци данас, о Ви многучени архијереји наши? Као да је, далеко било,  међу Вама,  српским архијерејима, нестало страха Божијег, па сте мудрост Божију трампили за људско мудровање, за схоластику изучену на  богословијама и факултетима. Окитили сте се докторатима, и титулама, па вјерујете да ће Вас народ због тога више цијенити. Мислите да  ћете му лако утрапити и продати оно шта му није ни од потребе ни користи, и шта куповати не жели, а то је душегубна лаж и јерес екуменизма. Господо архијереји, народ нема Ваше знање ни Ваше дипломе. Али има страха Божијег у срцима  својим, а он је почетак сваке мудрости. А мудрст Божија  је већа од свих Ваших титула и  диплома.

 

Зашто скренусте са пута царскога Ви архијереји српски? Није ваљда због удобности и  комфорта, или због блага овога свијета? Па Ви сте дали завјет сиромаштва, а сва блага овога свијета, ионако нису ништа друго до ли обмана духа и шарене лаже, и нису вриједна тога чега се Ви добровољно одричете. А одричете се Истине срљањем у екуменизам.   Да ли је то због страха јудејскога, и страха од мрачних сила овога свијета? Па Ви сте позвани  да свједочите Истину, и она Вас чува и ослобађа. Знано Вам је да ни  длака са главе Ваше не може да падне без промисла Божијег. Па зашто онда да се бојите?  Ко Вас наговори да износите на тезгу своје благо, своју вјеру чисту и истиниту и мјешате је са лажи?  Али знајте да ако Истини додате само трунак лажи, направићете од ње полуистину, а као таква вриједност ће јој бити таман колико и лажи.

Изгубићете све, и поштовање и мир свој, и шта је најважније, душе своје, ако наставите путем погибли, путем отпадије. Све док сте кроз вјекове Истину истинито свједочили, Црква је наша рађала светитеље, исповједнике, мученике, свештеномученике – плејаде Божијих угодника.  Па зар они данас да се жалосте и тyже у Царству Божијем, због поступака Вас, браће њихове?

Знамо за Ваш труд и велики допринос који дајете у припреми осмог васељенског сабора, планираног за годину која је пред нама. Знано нам је то, мада све радите у тајности. Није Вам то за похвалу архијереји наши. То Вам је на бруку и срамоту вјечну. Вјерујте нам на ријеч да ће то више да личи на трећи ватикански концил, него на осми свеправославни сабор.

Не идите тамо, ако Бога знате!!! Ма ако ће сви остали да иду, али Ви немојте!!! Ако не одете, сабор им неће успјети, и неће имати легитимитета. И све његове одлуке Вас неће да обавезују. А ако пак одете, прећи ће те Рубикон и то ће Вам бити пут без поврака. Јер ћете помоћи, макар и самим својим присуством, да се битно промјене, ако не и да се прогласе неважећим, одлуке седам Васељенских Сабора, да им се поломе печати, и тако сруше седам стубова на којима почива васељена. Јесте ли на то спремни Ви архијереји српски?

Ма кад год, и гдје год тај сабор да се одржи, прикладан натпис на улазној капији био би онај написан на улазу у Дантеов пакао: “ Lasciate ogni speranza, voi ch’eentrate”, или у преводу „Напустите сваку наду Ви који улазите“. Јер ћете трампити тамо у бесповрат своје благо, трампићете Истину за лажи и обмане овог свијета.

Јесте ли читали архијереји наши, изворни текст првог ватиканског концила? Објављен је његов превод на српски језик. Можете прочитати руски и српски превод овдје под насловом: Духовне основе папизма, аутора архиепископа  Аверкија Таушева: http://istocnik-istine.com/averkiy.html. Вјерујемо да се ни у обимним томовима безбожне литературе не може наћи тако богохулни текст који би био раван одлуци Ватикана о проглашењу папе за Vicarius Filii Dei – намјесником Сина Божијег, и зато свемоћним и непогрешивим.  Зар Ви, којима је Истина предата на чување, да признате папу, римског бискупа за првог међу Вама, и да му цјеливате прстен, скуте и ципелу? Зар и сад кад сте прочитали ту богохулну одлуку, која је још увијек на снази?

И не заборавите - лукавство је главно оружије латина. Причаће Вам они о љубави, дијалогу, сарадњи, о потреби заједништва, причаће вам о свему и свачему, али не и о Истини. Али знајте да је љубав без Истине, љубав лажна, и све друго шта нуде је из истог разлога лажно. Не дозволите да паднете у ту замку. Јер пристаће они и на многе, ако треба и велике уступке, само ако Ви пристанете макар на мале. А Ви ако пристанете и на мале, упрљаћете Истину своју са лажи њиховом, и Истина ће се повући из Вас, и Ви ћете постати безвриједни, и бићете „као прах којег вјетар разноси са лица земље“. Једини пут ка правом, истинском заједништву и љубави је њихов покајни повратак Истини, и правилном исповједањем вјере, онако како бејаше васпостављено прије него отпадоше од Цркве Христове. А у свему шта је мање од тога, архијереји српски, знајте да ћете Ви бити на губитку.

Свети Јустин Ћелијски, не без разлога, именује екуменизам – свејерес. Па зар неки од Вас нису били ученици његови, ревносни у исповједању вјере праве , и у осуди екуменизма? Шта ли Вас натјера да се одрекнете савјета и науке светитеља, Вашег духовног оца и учитеља? И не само да се одрекосте, већ почесте да прогоните браћу своју, правовјерне и правоучеће архијереје, који дигоше глас свој против јереси екуменизма, а у који Ви данас тако поносито хрлите. Да поменемо само владику Георгија, јер смо свједоци дешавања у Епархији Канадској.  Јавили су Вама доушници Ваши, како је он много пута у нашем манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону, и у другим светим храмовима, бесједио народу о злу екуменизма, и како је ревновао за чистоћу православља, не дозвољавајући никакве новотарије у свете литургије. И то му изгледа нисте могли опростити. И зато га, са лажним оптужбама, скинусте са трона епископа канадског, и забранисте му да служи у црквама и у манастиру. Не заборавите господо архијереји да је манастир његов рукосад и његов рукодјел, којег је он из темеља дигао и саградио. А уз манастир и мноштво светих храмова који су као сјајни бисери просути по овој пространој земљи канадској, и који самим својим присуством свједоче о његовом прегалаштву. А Ви му моћници забрањујете да служи у храмовима које он сам са народом својим подиже.  И постависте тамо смутљивце, издајнике и кривоклетнике, који Вам причају само оно шта Ви желите да чујете. Господ ће Вас у гњеву свом походити, и шта ће му Ви дати у одговор?

Говорите нам како је ето дошло вријеме да се уведе ред у епархијама српске Цркве. Као да је неко против увођења реда?! Али како то да се „ред уводи“ само у епархијама гдје су на трону правоумни и правовјерни епископи, противници новотарства и екуменизма? Како се само не сјетисте да уведете ред у, на примјер, епархију Захумско  - Херцеговачку?

И на крају, да не буде забуне и нејасноћа, напомињемо овдје и сада, да народ српски није против сарадње ни са протестантима, ни са папистима, ни са кривовјерним, иновјерним и некрштеним свијетом и народом. На свим пољима људске дјелатности, у култури, спорту, умјетности, науци, у свим хуманитарним акцијама итд, Срби су отворени и спремни за помоћ, сарадњу и дијалог. О свему може да се збори и полемише, и ако треба, компромиси и уступци праве, о свему, сем о једном – о вјери нашој православној, чистој, истинској и спасоносној. Њу Срби не желе да износе на тезгу, и да са њом тргују, да је трампе, мјењају и отуђују – никад нигдје и ни по коју цијену.

Ето толико, архијереји наши, ми рекосмо и вјеру своју потврдисмо и исповједисмо, а Вама нека је на знање и равнање.

Да сачува Господ народ српски од свејереси екуменизма и сваке друге замке лукавога, и да умудри и просвијетли архијереје наше, е да би чували и водили стадо своје, не путем јереси и погибли, већ путем истине , живота и спасења.

 У Торонту Љ.Г. 13. Јула 2015

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 јул 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.