header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црква зауставила закон Штампај Е-пошта
петак, 06 март 2009

Црква зауставила закон

             ПОВЛАЧЕЊЕ Предлога закона о забрани дискриминације из скупштинске процедуре обележило је у четвртак почетак редовног пролећног заседања парламента. Највише расправе изазвао је захтев Српске православне цркве и осталих верских заједница да се овај закон повуче.
         
           Влада Србије је на седници у четвртак одлучила, ипак, да закон врати у скупштинску процедуру - без измена.
          Спорни чланови овог документа су 18. и 21. У првом се каже да је дискриминација ако се ускраћује право на промену вере или уверења. Други, који је засметао црквама каже да су родни идентитет и сексуална оријентација приватна ствар, и да нико не може бити позван да се јавно изјасни о томе. То се односи и на трансексуалце.

Драган Марковић Палма, лидер ЈС, како каже, најавио је да његов посланички клуб неће гласати за овај закон:

- Није тачно да Србија неће ући у Европу и доћи на белу шенген-листу, уколико не усвоји овај закон. Ако хомосексуалци треба Србију да воде у Европу, онда треба да останемо у Србији и да чувамо овце. Посланик ДС Јелена Триван најавила је да ће њена странка гласати за овај закон, али није објашњавала због чега је повучен. Странка Г 17 плус, како је казала Сузана Грубјешић, јесте за овај закон и противи се његовом повлачењу.

Шеф посланичке групе ДСС Милош Алигрудић каже да је закон по својој садржини дискутабилан, док је председник СНС Томислав Николић, казао да неће дозволити да било ко у Скупштини напада СПЦ.

Иначе, седница је почела питањима шефова посланичких група, што је право које им даје нови Пословник. Старт су обележиле и опомене за посланике СРС Драгана Тодоровића, Гордану Поп-Лазић и Момира Марковића који су лупали о сто док је говорио Томислав Николић. Затим је почела обједињена расправа о предлозима закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, спречавању прања новца...

УГРОЖЕНА СЛОБОДА ВЕРЕ

ПРЕДЛОГОМ закона о антидискриминацији непосредно се крше слобода вере и савести верујућих грађана, као и слобода деловања цркава и верских заједница, гарантоване законима и Уставом, каже се у писму које је Синод СПЦ упутио председници парламента Славици Ђукић-Дејановић, Влади и Министарству за људска и мањинска права. Црква критикује увођење категорија родног идентитета (трансексуалности) и сексуалне оријентације (хомосексуалности) као посебних основа дискриминације. Црква указује да је неопходно имати у виду и угледне научне ауторитете који сматрају да је изражавање родног идентитета кроз транссексуалност израз менталног поремећаја, као и оне који су утврдили да не постоје научни докази да је сексуална оријентација урођено својство. (П. В.)

        http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=139388

Последњи пут ажурирано ( петак, 06 март 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.