header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Секташи опасни за децу! Штампај Е-пошта
среда, 11 март 2009

СЕКТАШИ ОПАСНИ ЗА ДЕЦУ!

Image         Члан Европске федерације за борбу против секти Зоран Луковић оштро се противи давању незбринуте деце на хранитељство у секташке породице.

Чланови верских секти, међу њима и Јеховини сведоци, не смеју да добијају децу на усвајање и хранитељско старање, тврди за Пресс инспектор полицијске управе Београда Зоран Луковић, који је и члан Европске федерације за борбу против секташког деловања. Он каже да је Центар за социјални рад погрешио када је једанаестогодишњу девојчицу дао на чување породици из Обреновца, која припада секти Јеховини сведоци, о чему је Пресс већ писао.

           ________________________________

Фамилија у избегличким камповима

У Србији, према Луковићевим речима, делује секта Фамилија, која промовише проституцију, а делује по избегличким и камповима за децу, али у руху хуманитарне организације.

- Она је у свету забрањена већ годинама, а у Србију је ушла у два наврата, и данас постоји и делује по избегличким и камповима за расељену децу. Ово што вам говорим чуо сам од својих колега из ФЕКРИС-а, Европске федерације за борбу против секти - каже Луковић.

_______________________________

Да подсетимо, једанаестогодишња С. Б. дата је овој породици, иако су у Центру за социјални рад знали да су њени чланови припадници Јеховиних сведока. Шта више, надлежни социјални радници, упркос противљењу њене мајке Слађане Јовановић, сматрају да ово дете има добре услове за одрастање. Зоран Луковић упозорава да су потребе детета у секташкој породици угрожене и да држава о томе мора да води рачуна.

Незнање државе

- Јеховини сведоци су друштво одабраних које верује у спасење. Они имају право да верују у то и то право њима нико не оспорава. Међутим, не може нико својим верским опредељењем да врши дискриминацију других. Заиста не бих желео да кажем да је то неко злонамерно урадио, али држава више нема право на незнање. Јер, вероватно постоји још таквих случајева, а људи тога нису свесни. Значи, нема простора да се дешавају такве ствари јер су деца у питању - каже Луковић.

Он објашњава да Јеховини сведоци живе у фанатизованим, затвореним условима, који су штетни за дете, којем треба понудити што више садржаја да би оно могло свестрано да се развија.

- Развојне потребе детета код Јеховиних сведока су угрожене. Деца код њих, на пример, не могу да носе накит нити било које украсне предмете. То је по њима идолопоклонство, односно фетишизам, веровања у неке предмете, што је изопачење вере.

Јеховини сведоци не учествују у верским свечаностима других вера, нису су им дозвољене поздравне речи, честитке поводом празника, код њих нема слављења рођендана, не читају књиге, осим Библије, не смеју да буду активни у омладинским удружењима, не гледају филмове, не интересују се за познате личности, не баве се спортом, о трансфузији крви да не причамо - наводи Луковић.

Строга дисциплина

По његовим речима, ове особе су стално под пратњом и све је сведено на интерес секте.

- Не иду сами у град, не окрећу се лево-десно, не испољавају радозналост. Њима се не препоручују посете психологу или психијатру, него се за то бира обично неко старији из те организације. Све је сведено на интерес секте, мисионарење, учење, вежбање говора...

Бракови се склапају унутар организације. Како дете, које расте у аутистичним условима, може да се развија, ако не може да има пријатељство са људима изван организације? - пита Луковић.

У погледу дечје радозналости, занемаривање развојних потреба детета у Јеховиним сведоцима оставља последице на целокупан развој личности.

- Психички поремећаји, према свим публикацијама, четири пута су присутнији код Јеховиних сведока - навео је Луковић.

Психолог Драгана Коруга каже да ће дете које борави у таквој заједници сигурно усвојити неке њене обрасце понашања.

- Мени је врло важно да ли то дете има негу, храну, љубав која му је потребна и да није на улици. Међутим, што се тиче идеологија, свако дете које борави у некој таквој заједници, сигурно ће покупити неке обрасца понашања - каже Коруга.

Београдски клинички психолог, један од ретких који се бави проблемом секти, а који је желео да остане анониман, такође каже да боравак детета у породицу Јеховиних сведока омета и успорава његов развој.

- Јеховини сведоци инсистирају на затворености. Не друже се са околином, односно људима из других организација, ретке су активности којима се њихова деца баве. То, наравно, омета и успорава развој детета - каже он.

__________________

Факти

Јеховини сведоци верују у долазак Исуса Христа и да ће само 144.000 Јеховиних сведока бити спасено и  живети у рајском насељу, а да би се ушло у ту групу спасених, мора се прецизно следити верска доктрина

Уколико се од чланова неко не предржава правила, иде на судски одбор. Најгора казна је екскомуникација, односно избацивање из организације и лишавање могућности васкрсења на рајској земљи

Јеховини сведоци у Србији су присутни око 100 година. У свету, а и код нас, ово је једна од најбројнијих секти

_____________________

Љ. РАЧИЋ

 http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=60408&sectionId=33

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 март 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.