header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Др. Миодраг Петровић
Проф. др Миодраг Петровић: Саборска одлука о еп. Артемију Штампај Е-пошта
четвртак, 13 јануар 2011

 Др Миодраг Петровић

Саборска одлука о Епископу Артемију

Дешавања у вези са питањем „случај Артемије“ дугогодишња су, бременита и мало коме непозната. У томе се исувише далеко стигло тако да сада више треба размишљати о изазваним последицама него о измишљеним узроцима тог случаја. Јер, о узроцима су више мислили утицајни појединци из црквених и политичких кругова. Овима, као утицајним, спонтано су се придруживали људи који су им подређени, не размишљајући тада довољно о могућим штетним последицама од тога, како по Цркву тако и по Државу, с обзиром на болно питање судбине Косова и Метохије. А то питање се, стицајем многих неповољних околности, неминовно преламало и преко плећа епископа Епархије рашкопризренске, др Артемија. Силом наметнутих политичких и дипломатских решења у вези са Косовом и Метохијом, а на штету Срба, као у кључалом казану нашао се и епископ Артемије. У тако сложеним и тешким околностима било шта и било како да је предузимао, држећи се аутономних, црквеним канонима загарантованих, архијерејских права, неизбежно је било да са једне или више страна наиђе на осуду. У тој и таквој дубљој позадини треба тражити праве узроке за сва поступања утицајних политичара и црквених људи, као и за све црквене одлуке и казне до сада изречене против епископа Артемија.

Детаљније...
 
Проф. др Миодраг Петровић: Порекло феномена "артемијевци" и "артемијевштина" Штампај Е-пошта
субота, 11 септембар 2010

Проф. др Миодраг М. Петровић

ПОРЕКЛО ФЕНОМЕНА „АРТЕМИЈЕВЦИ“ И  „АРТЕМИЈЕВШТИНА“

У „Печату“ бр. 126 од 6. августа 2010.  године на стр. 32. објављено је писмо епископа бачког г. Иринеја (Буловића), упућено г. Милораду Вучелићу, директору и одговорном уреднику тог угледног и веома читаног листа, са молбом да објави „коментар“ владике др Атанасија (Јевтића) поводом текста госпође Наташе Јовановић под насловом „Вунена времена“ („Печат“, бр. 125 од 30. јула 2010, стр. 28-30). Атанасијев „коментар“ је објављен уз писмо Иринеја Бачког (стр. 33), а одговор на оба та текста благовремено су дали М. Вучелић и Н. Јовановић, такође у „Печату“, бр. 127 од 13. августа 2010, стр. 16-17. 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 септембар 2010 )
Детаљније...
 
Интегрални текст проф. Петровића "Избор новог патријарха српског" Штампај Е-пошта
среда, 20 јануар 2010

У дневном листу "Политика" 18. 1. 2010. објављени су изводи из текста проф. др Миодрага Петровића "Избор новог патријарха српског", који смо пренели на нашем сајту.  Овом приликом  доносимо поменути текст у целости и препоручујемо га пажњи наших посетилаца.

  +++

Др Миодраг М. Петровић

Научни саветник и стручњак за црквено право и историју Цркве

ИЗБОР НОВОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

 За живота блаженоупокојеног патријарха Павла, у новембру 2008. године, одржано је било заседање Светог архијерејског сабора ради избора новог патријарха. Неколико дана пре тог сабора, објавио сам у “Политици” од 6. новембра 2008. године текст под насловом: “Оставка и избор патријарха”. Основни задатак ми је био да укажем на неканоничност, неправду и штетност такве намере. Реакције протагониста у неканонском науму да смене црквеног поглавара откривале су гнев, пропраћен погрдним речником који не одражава ништа друго до њихово неваспитање и недостатак аргумената.

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 јануар 2010 )
Детаљније...
 
Одабрани радови Проф. др Миодрага Петровића Штампај Е-пошта
уторак, 19 јануар 2010
Последњи пут ажурирано ( уторак, 19 јануар 2010 )
Детаљније...
 
Проф. др Миодраг Петровић: Избор новог патријарха српског Штампај Е-пошта
понедељак, 18 јануар 2010

Проф. др Миодраг Петровић

Избор новог патријарха српског

          Од будућег патријарха српског зависиће да ли ће, и у којој мери, бити смањена садашња нарасла подвојеност, како међу свештеним лицима, тако и међу лаицима 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 јануар 2010 )
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

Резултати 19 - 27 of 33
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 84 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ДУШЕКОРИСНЕ  ПОУКЕ ИЗ ОПСТИНСКЕ ПУСТИЊЕ:
(избор и превод са руског: "Борба за веру"
 
"Када је Бог у твојој лађи, то не значи да олује неће бити, већ да твоја лађа неће потонути".
 
"Јеванђеље је као падобран - неће ти користити ако је затворено".


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.