header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ - АКТУЕЛНО arrow "Владико, скини крст, срамотиш нас!"
"Владико, скини крст, срамотиш нас!" Штампај Е-пошта
понедељак, 15 јануар 2018
           На седници Иницијативног одбора незадовољних верника у Химелстиру која је одржана пре неколико дана, а на коју су позване и "Вести", анализирана је неугодна ситуација која се у манастиру Успења Пресвете Богородице догодила на Бадње вече.

На седници којој су присуствовали Душан Ивановић (57), Тихомир Шекеровић (75), Љубомир Ћетковић (70), Тихомир Панић (56), Љубомир Пилиповић (64) и смењени тутори Марко Тешић (73) и Божидар Ерић (70), расправљано је и о понуди владике Андреја Ћилерџића да 16. јануара у Химелстиру о насталом конфликту разговара са Љубомиром Пилиповићем и Тихомиром Панићем.

Жељу владике Андреја пренео је отац Ђорђе Пантелић, свештеник из Беча, који тренутно служи у Химелстиру. После дуже дискусије двојица "одабраних" нису добили мандат да с владиком преговарају у име више од триста потписника петиције која је у новембру 2017. упућена на адресу Синода СПЦ у Београду, о чему су "Вести" већ опширно известиле.

Предлог владике Андреја, администратора Епархије франкфуртске и све Немачке одбијен је уз образложење да "два човека нису довољна да говоре у име толико људи", а и како је речено, због чињенице што владика ни до сада није испуњавао дата обећања. Уз велику горчину наведен је пример са Бадње вечери, када, како је истакнуто, владика Андреј трећи пут није одржао дато обећање и није разговарао са верницима.

Јелове гранчице уместо бадњака

- Испред богомоље у просторији за продају свећа уза зид стоји прислоњен Христос на крсту. Наравно, све су испретурали, па су преместили и Христа, а уместо бадњачким гранчицама ограду манастира су украсили јеловим гранчицама. Како су почели, из манастира ће бити протеран и бадњак - каже Тихомир Шекеровић.

Заступају 300 потписиника петиције:  Марко Тешић, Божидар Ерић, Душан Ивановић, Тихомир Шекеровић, Љубомир Ћетковић, Тихомир Панић и Љубомир Пилиповић

 

Песма уместо разговора

- Пре службе која је на Бадње вече почела у 18 сати, владика је обећао да ћемо о проблему разговарати после вечере, а онда реч није одржао. Уместо да с нама разговара о проблемима који нас муче, он прича о своме детињству. Кад су његове "детињске приче" прешле сваку меру, замолио сам га да престане и да пређемо на проблеме. Уместо тога, он је окружен монахињама и монасима почео да пева. Био сам испровоциран таквим понашањем и назвао сам га лажовом, а негодовали су и други верници - прича Љубомир Пилиповић.

Он је епископу поставио ултиматум да до краја месеца оде и да поведе и своје монахиње.

- Не да чекају до маја, када заседа Синод који ће бирати новог владику за нашу епархију, већ да одавде оду до краја јануара - подвукао је Љубомир Ћетковић који изражава мишљење и осталих присутних.

Одузета хришћанска љубав

Верници су пред почетак састанка присуствовали вечерњој молитви, а у предворју богомоље у пролазу су се задржали са оцем Ђорђем Пантелићем, свештеником из Беча. Они су свештенику причали о проблемима, а он њима о хришћанској љубави. Када су схватили да је то понављање истих прича напустили су разговор, а први је отишао Љубомир Пилиповић.

- Ја са прославе Бадње вечери из манастира у срцу нисам понео љубав. Ту љубав, одузео ми је владика Андреј - прокоментарисао је на седници Тихомир Панић.

- Немамо ми ништа против монахиња, али ако му требају нека их води у Беч у своју Епархију аустријско-швајцарску. Оне не говоре српски и нашој деци ништа не могу да помогну. Чак су и божићни програм написале само на грчком и немачком. Питам се смеју ли Срби да ћуте док им се из српског манастира протерује српски језик. Значи, они нам отимају и језик и манастир који смо ми градили за себе и своју децу, управо због вере и језика - огорчен је Тихомир Панић који је на састанак дошао из 50 километара удаљеног Хамелна.

Много се говорило и о игуману Герману и другим с посла отпуштеним људима, а при томе се владици замерило и то да он штити интересе неких других народа, а не српске. Као аргумент наводе монахиње које су доведене из манастира у Грчкој, а служиле су код игумана Донисеја којем је грчки црквени суд забранио рад у цркви.

Вечера

- Пре паљења бадњака владику смо првог почастили ракијом као што је и ред, а припремили смо и вечеру. Не, вечеру нису припремиле монахиње, како је то објављено на сајту Епархије аустријско-швајцарске. Нису оне нама спремиле вечеру већ ми њима. То је само још једна његова лаж. Као да народ није видео - каже Тихомир Панић, а потврђују и остали присутни.

- Митрополит грчки Аугустинос из Бона својевремено је упозорио владику Сергија (бившег челника Епархије франкфуртске и све Немачке који је с те дужности отишао у септембру прошле године) да ове монахиње не прима јер су протеране из Грчке. Владика Сергије је митрополита послушао и није их довео - прича Љубомир Ћетковић.

Он је изнео тезу да ове монахиње и нису праве монахиње, већ су према његовом мишљењу, чланице верске секте која има представништва у Америци, Шведској, Израелу, Норвешкој и Немачкој.

- Владика Андреј је мени и Тихомиру Панићу рекао да га је патријарх Иринеј замолио да монахиње доведе у наш манастир у Химелстиру - обелоданио је Љубомир Пилиповић и додаје да "владици који лаже ни то не верује".

Огорчен тутор Тешић

- Откад је манастир ту, ту сам и ја. Од другог дана служио сам манастиру. Возио сам владике на аеродром, доносио им новине и чинио све што је требало, без икакве накнаде и после 40 година, на оном првом инциденту, на лекарској слави (18. новембар 2017) владика Андреј дође и каже: "Ко сте ви, идите одатле". Остао сам запањен и пренеражен. Зар сам то заслужио после 40 година? Нисам човек без реда и карактера. Да је дошао у манастир и лепо објаснио да је дошло до неких промена, разумео бих то. А он мени: "Ко сте ви, идите одатле." Уместо да ја њега питам ко је он јер је тек дошао. Кад сам се мало сабрао, испод руке ме је узела докторка Ана Теодоровић и замолила ме да напустим пулт иза којег сам деценијама стајао. То сам и учинио, али ме такво понашање једног епископа разочарало и дубоко повредило - испричао је на скупу вишегодишњи тутор Марко Тешић.

- Ако су монахиње доведене по жељи патријарха Иринеја, онда се питам куда то иду СПЦ, Србија и српски народ - зачуђено се упитао Љубомир Ћетковић који не верује да ће верски обреди у манастиру моћи да буду обављани у миру све док монахиње и владика Андреј не напусте Химелстир.

- Јасно сам му рекао да је његово понашање несрпско - наглашава Љубомир Пилиповић, а његово мишљење деле и сви присутни.

- На Бадње вече владика је на вечеру дошао у пратњи четири монаха, осам монахиња, свештеника Ђорђа Пантелића, пензионисаног свестеника Драгана Ђуричића и извесног Лазара из Хановера. То није у овој средини познати Лазо Радујковић. После вечере и свега што је вечеру пропратило, владика је салу напустио окружен истом пратњом, али уз протестне повике верника који осуђују његово понашање и понашање свих оних који из српског манастира протерују српске људе и српски језик. Чак је и моја побожна супруга гласно викала: "Скини крст и остави штап, ти срамотиш и крст и нас" - испричао је Тихомир Панић.

- Чим је овде дошао, за 15.000 евра продао је мерцедес којим се возио владика Сергије, а паре је дао монахињама. Осим тога дао је отказ игуману Герману (Богојевићу) који је по доласку у Химелстир за две године одужио 70.000 евра и још 50.000 уштедео - каже Тихомир Панић.

 Позивање полиције погрешан потез

После инцидента и интервенције полиције на дан лекарске славе, о чему су "Вести" опширно извештавале, владика је сутрадан позвала полицију да чува манастир за време одржавања литургије. Према речима присутних, четири аутомобила пуна полицајаца била су распоређена око манастира.

- Владика је признао да је ту погрешио, а као грешку признао је и чињеницу да се по доласку у манастир с верницима није консултовао - тврде Љубомир Пилиповић и Тихомир Панић којима је то наводно признао.

Очекују оснивача манастира

- Он даје паре неким страним монахињама и монасима, а монаха Србина и више других службеника оставља без посла. Значи, због оних који немају никакве везе с овим манастиром, избацује наше људе на улицу - каже Душан Ивановић, власник ресторана Хацијенда у којем је састанак и одржан.

Ивановић осим замерки владици Андреју, замера и епископовом свештенику Стефану који је њега и ове људе назвао "пијанцима и лупежима".

- Ја сам угоститељ, а не пијанац - наглашава Ивановић, а Тихомир Шекеровић каже да алкохол никада није пио.

- Отворено сам му пред народом рекао да је ово последњи покушај да с њим разговарамо, јер је то с обзиром на његово досадашње неиспуњавање датих обећања узалудан посао - наглашава Љубомир Пилиповић који очекује да се "владика са својим монахињама покупи и оде".

У том смислу са овог скупа упућен је јавни апел патријарху Иринеју и Синоду СПЦ да "што пре укроте самовољу владике Андреја" и да им помогну да српски манастир остане српски и да га обнове и припреме за обележавање 40-годишњице коју би радо прославили заједно са оснивачем манастира владиком Лаврентијем.

 

Извор: "Вести онлајн"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 јануар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.