header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Чудо Благодатног Огња у Јерусалиму
Чудо Благодатног Огња у Јерусалиму Штампај Е-пошта
уторак, 08 мај 2018

 Интервју Нилса Кристијана Вита са јерусалимским патријархом Диодором Првим, о чуду Благодатног огња у храму Гроба Господњег

+ + +

Како би проверио истинитост силаска Благодатног огња, током 1998.г. одпутовао сам у Јерусалим, где сам дочеку Огња присуствовао 18. априла.

Јерусалимски патријарх Диадор Први је човек, који сваке године силази у Кувуклију како би примио Благодатни огањ. Он је јерусалимиски патријарх од 1982.г. и стога и главни сведок чуда. 1998.г. био сам у приватној посети код њега и имао могућност да са њим разговарам о чуду, да сазнам шта се тачно дешава у кувуклији, а и кавав значај за њега лично овај догађај има, за његов духовни живот.

Захваљујући његовом утицају било ми је омогућено присуство на балкону куполе Храма Гроба Господњег, одакле сам имао јасан поглед на људе, окупљене око Кувуклије у очекивању “Великог чуда Благодатног огња“.

Обзиром да свакоме није доступно да истражи оно што се у Кивуклији дешава, упитао сам патријарха Диадора о томе и ево његовог сведочења.

 

СВЕДОЧЕЊЕ ПАТРИЈАРХА

- Ваша Светости, шта се дешава када сиђете у Кувуклију?

- Ја силазим у Гроб Господњи и са благоговејним трепетом падам на колена испред места на којем је Христос, након Своје смрти, лежао и са кога је васкрсао. Молитва на Гробу Господњем, сама по себи је нарочито свет момент, на посебно светом месту. Одатле је Он васкрсао у слави и одатле је светом разнео Своју светлост. Еванђелист Јован у првој глави свог Јеванђења пише да је Исус светлост света. Преклањајући колена пред местом где је васкрсао, ми се налазимо у непосредној близини Његовог чудесног васкрсења. Католици и протестанти овај храм зову “ Храм Гроба Господњег “. Ми га зовемо “ Храм Васкрсења “. Васкрсење Христово за нас Православне центар је наше вере. Својим васкрсењем Христос је коначно победио смрт: не само Своју смрт, него и смрт  свих оних, који ће постати Њему блиски.

Верујем да чињеница да Благодатни огањ силази управо на ово место, није случајност. У Матеју 28:3 је речено да када је  Христос васкрсао јавио се анђео обучен у светлост, која је изазивала страх. Верујем да је упечатљива светлост, којом је био обгрнут анђео приликом васкрсења Господовог - светлост, која се на чудесан начин јавља сваке Велике Суботе. Христос жели да нас подсети како Његово васкрсење није мит него реалност. Он је уистину дошао у свет, како би Својом смрћу и васкрсењем принео неопходну жртву, и на тај начин човеку омогућио да се поново сједини са својим Творцем.

СИЊА СВЕТЛОСТ

- Силазим у таму и упућујем се ка унутрашњем простору, где падам на колена. Овде узносим нарочите молитве, које су до нас стигле из минулих векова и, након што се помолим, застајем у очекивању. Понекад чекам неколико минута али, обично, чудо се догађа одмах након изречене молитве. Из самог камена, на којем је Исус лежао, изтиче неописива светлост. Она обично има небеско сињу, али може и да се мења и да придобија и многобројне различите  нијансе. Њу није могуће описати људским речима.

Изнад камена светлост се издиже слично магли која се подиже изнад језера, и изгледа  тако као да је камен покривен влажним облаком, али је то светлост. Сваке године ова светлост понаша се различито.  Понекад покрива само камен, а кадкада испуњава целу Кувуклију, тако да уколико би људи који стоје напољу погледали унутра, они би целу Кувуклију видели испуњену светлошћу. Светлост не опаљује , и моја брада никада није горела за свих ових 16 година, током којих сам био јерусалимски патријарх  и примао Благодатски огањ. По свом саставу ( прецизније би било рећи: по својој природи - прим. прев. ) ова светлост разликује се од обичног огња из кандила.

У једном одређеном моменту светлост се подиже и придобива форму колоне, у којој је огањ већ задобио другу природу, и њиме већ могу да запалим свеће. Након што их на овај начин запалим излазим и предајем га  најпре патријарху Арменије, а затим Коптском патријарху. Наког тога огањ предајем свим поклоницима  у храму.

 

Симболично значење чуда

Шта током дешавања чуда осећате и какву улогу оно има у вашем духовном животу?

- Од тог догађаја ја сам сваке године потресен. Сваки пут је то за мене даљи корак на путу обраћења ка Богу и покајања за грехове. За мене лично велика је утеха да доживљавам верност Христову према нама - верност, коју Он показује дарујући нам сваке године Свети огањ, без обзира на наше људске пороке и недостатке. У нашим црквама догађају се бројна чуда, тако да ова за нас нису нешто изненађујуће. Иконе често мироточе када Небо жели да нам дојави своје присуство; такође код нас постоје свети, којима је Бог подарио мноштво духовних дарова. Али нити једно од ових чуда нема тако дубоко потресно и симболично значење за нас као чудо Благодатног огња.  Ово чудо је скоро као Света Тајна. Оно нам Христово васкрсење приближава као да се догодило само пре неколико година.

+ + +

Са странице Нилс Кристијан Вита, са скраћењима, на бугарски превео прот. Божидар Главев

Са бугарског посрбио: бБ

 

Извор: Сајт „Буди веран, бг. ,01 мај, 2018

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 мај 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 103 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело Цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери светих отаца.

(Из ,,Окружне Посланице” Источних Патријараха 1848.год.)

 

Чување истинских канона је дужност сваког човека који се пажљиво односи према својим (црквеним) обавезама: Али, пре свега оних који су Божијим Промислом призвани да руководе другима.

 (Свети Фотије, цариградски патријарх)     

 

Одлично, одлично, пријатељу мој, друже Христов, верни мужу, подвижниче побожности, који си пре спреман да умреш у мукама, него да издаш поверено ти благочешће; у дан суда бићеш са Мученицима.

(Свети Јован Златоусти)

 

Једини  непогрешиви пут ка спасењу јесте апсолутно следовање учењу Светих Отаца, уклањајући се од сваког другог учења и сопственога умовања.

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

Истински је православан само онај ко и умом и срцем прима све оно чему учи Света Православна Црква и који се смирено сагиње пред њеним ауторитетом. А ко одбацује ауторитет Свете Православне Цркве и пренебрегава њена Божанствена учења, свештена правила и установе, надахнуте Духом Светим – тај се противи Духу Светом и потпада под страшну казну коју је изрекао Сам Божанствени Утемељивач Цркве, Господ наш Исус Христос.

(Архиепископ Аверкије Џорданвилски)

 

Со је изгубила свој укус. Код црквених пастира постоји само слабо, нејасно, и недоследно разумевање ствари и то по слову истине, што убија духовни живот у хришћанском друштву и уништава хришћанство које је у делању, а не у речима. Страшно је када видимо коме је поверено спасење. Али, то је Бог допустио...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Милостивно Божије дуготрпљење одлаже потпуни распад због малог остатка који се спашава, док они који су кренули путем пропасти или су већ пропали достижу врхунац покварености. Они који се спашавају морају то да разумеју и да искористе време које им је дато на спасење... Нека би Милостиви Господ заштитио остатак оних који верују у Њега. Али овај остатак је малобројан и сваким даном је мањи...

(Свети Игњатије Брјанчанинов)

 

Само посебна Божија милост може да заустави ову погубну моралну епидемију, да је одложи на неко време, јер је потребно да се збуде што је проречено Писмима... Нема никога ко би могао да изврши обнову Хришћанства – Сасуди Светог Духа су посвуда пресахнули, чак и у манастирима,  тим ризницама побожности и благодати..

(Св. Игњатије Брјанчанинов)

 

„Боље је сто пута бити блудник, него једном јеретик“.

(Преподобни Гаврило Ургебадзе)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.