header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Стазама старих и нових јеретика: Порфирије: „Погрешно схватање Бога је узрок страха од Бога"
Стазама старих и нових јеретика: Порфирије: „Погрешно схватање Бога је узрок страха од Бога" Штампај Е-пошта
уторак, 17 јул 2018

Папа Фрањо:  "Пакао не постоји, душе грешника ишчезавају" (овде:)

Порфирије Перић: Погрешна је представа о паклу у коме се грешници вечно муче".

 + + +

Погрешно схватање Бога је узрок страха од Бога, од Бога који нас воли. Нема човека без греха. Плата за грех је смрт. Ни највећи светац није без греха. ПОГРЕШНА ЈЕ ПРЕДСТАВА О ПАКЛУ У КОМЕ СЕ ГРЕШНИ ВЕЧНО МУЧЕ.

Пакао није простор, јер у Царству Небеском нема ,,тамо и овамо“ нема времена и простора који је подвојен – с једне стране уживају праведни а са друге испаштају грешници. Пакао је стање човека сада и овде; ако сада и овде, у оквирима историје не доживимо Царство Небеско и љубав Божију, нећемо моћи ни тамо да препознамо Бога зато што је пакао стање човеково.

                          Митрополит загребачко-љубљански Порфирије

+ + +

Неколико коментара на изјаву митрополита загребачко-љубљанског Порфирија:

1.„То је стара јерес - оригенизам: Оригеново учење о васпостављању свега, осуђено на 5., 6., и 7. васељенском сабору. Пакао није вјечан, Бог нас воли и не би допустио да се мучимо.  Страшно. Они упадају све дубље у све више јереси и заблуда. Не моле се, живе као крезови, баве се бизнисом, блудниче - погазили су све монашке завјете, а сад још продају и Цркву и земљу, и то све због неких "виших циљева", они заправо "спасавају Цркву". А кад им се очи отворе кроз годину, десет или тридесет, кад им душа изађе из тијела...

Читалац "Борбе за веру"

 

2. “ПОГРЕШНА ЈЕ ПРЕДСТАВА О ПАКЛУ У КОМЕ СЕ ГРЕШНИ ВЕЧНО МУЧЕ.“?! Лепо би било да је митрополит Порфирије навео изворе ове своје тврдње! Да пакао не постоји, то нико никада није рекао од Светих Отаца?!

Румунски Старац, архимандрит Арсеније Папачок каже: “ПАКАО ЈЕ ВЕЧНИ БОЛ БОГА!’ Божија се не пориче, када грешнима каже. “ИДИТЕ У ОГАЊ ВЕЧНИ“, али Он их и даље ЉУБИ, и тa их – БОЖИЈА ЉУБАВ – ПАЛИ И БИЧУЈЕ, У ЊОЈ САГОРЕВАЈУ У ВЕЧНОСТИ, јер ЉУБАВ НИКАДА НЕ ПРЕСТАЈЕ, А БОЖИЈА ПРВАДА СЕ МОРА ИЗВРШИТИ. Кад родитељ кажњава дете “родитељском правдом“, његова љубав према детету не престаје, али то дете не схвата, а осећа бол – “РОДИТЕЉСКЕ ПРАВДЕ“ , трпи и плаче!

Само, то је у времену ограничено, али у вечности је – вечно!

Ни дете од родитеља не треба да има страх /животињски/, већ страхо- поштовање, а то је стид – врлина, што Бог очекује од људи, а не животињски страх.

Драган Славнић, „Видовдан“

 

3.  ,,Страх од Бога је почетак мудрости.,,Након овога долази стари Завет, савез из интереса.Нови Завет је Савез у љубави Христовој где смо сви позвани.Митрополит свакако о томе пише јер тако и живи.

Томислав, „Видовдан“

 

4. „Нови Завет је Савез у љубави Христовој где смо сви позвани. Митрополит свакако о томе пише јер тако и живи.“

Ако тако живи, зашто не учини ништа, бар колико може, као човек, да устане против срамних емисија “Парови“, “Фарма“, “Велики брат“, “Задруга“…, док бејаше члан а једно време и “први човек“ РРА – “Агенције за доделу државних фреквенција“, преко којих се ова саблазан емитује, ЉУБВИ ХРИСТОВЕ РАДИ – “јер тако и живи“???

Драган Славнић, „Видовдан“

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 85 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.