header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СРБОЦИД arrow Мрачна тајна просторија додељених Удружењу „Јадовно“
Мрачна тајна просторија додељених Удружењу „Јадовно“ Штампај Е-пошта
понедељак, 13 август 2018

 Неки подаци указују да простор у строгом центру Бањалуке, у којем се некад налазио „Плави подрум“, а потом ресторан “Свилен конац”, па Хрватски културни центар, крије мрачну тајну из доба усташке окупације града.

Предсједник Удружења грађана “Јадовно 1941” Душан Басташић каже да има озбиљних индиција да се на тој локацији налазио злогласни “плави салон”, усташки затвори и мучилиште, те апеловао на историчаре и стручњаке за архивску грађу да то провјере.

Инидиције указују да је подрумски простор у центру Бањалуке, преко пута хотела „Палас“, у Другом свјетском рату био усташки затвор и мучилиште за заточенике, углавном Србе и Јевреје. Управо тај простор, који је у међувремену девастиран, па га је потребно темељито обновити, недавно је додијељен на кориштење Удружењу грађана „Јадовно 1941.” које окупља потомке и поштоваоце жртава усташких логора Јадовно.

– Да потомци жртава након свега добију свој простор на мјесту који је некад био усташко мучилиште, то је заиста фасцинанто, и ја као вјерник не вјерујем да је то пука случајност – каже Басташић.

 


 

“Плави салон”

Тврди да злогласни усташки „плави салон“ за испитивање и мучење ухапшених помиње и историчар др Душан Лукач у својој књизи „Устанак у Босанској Крајини“, посвећеној партизанском покрету отпора у Бањалуци, али и неки други историчари.

– О томе ми је причао и Драган Давидовић, историчар и бивши директор Архива РС и РТРС, а волео бих да се и други из струке позабаве овим феноменом – каже Басташић.

Простор у који се његово удружење усељава годинама је било познато као „Плави подрум“, потом је ту био ресторан „Свилен конац“, а пре неколико година Хрватски културни центар.

Аутентичан амбијент за Српски меморијални центар

Басташић каже да би тај простор, поготово ако се потврди да је ту заиста некад био усташки затвор, био право мјесто и аутентичан амбијент за отварање Српског меморијалног центра, јер такав центар не постоји ни у Србији, нити било гдје другдје у свијету.

– За опремање овог простора, који је девастиран у поплави 2014, треба много новаца, а ми то као удружење не можемо обезбиједити. Идеју о отварању Српског меморијалног центра подржали су градоначелник Игор Радојичић, предсједник РС Милорад Додик и оснивач Јеврејског културног центра Арие Ливне, али за сада само декларативно – каже Басташић.

Мачкић: Затвор у Пољокановој кући

Историчар Зоран Пејашиновић, који се бавио новијом историјом Бањалуке каже да му није познато да се у простору који помиње Басташић за вријеме НДХ био затвор.

Зоран Мачкић, архивски савјетник и врстан познавалац прошлости Бањалуке, тврди да су усташе ухапшене одводиле у подрум преко пута простора данас додијељеног Удружењу „Јадовно“.

– Тај злогласни подрум гдје су затварали и мучили људе налазио се у кући јевреског трговца Пољокана – каже Мачкић.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 13 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 133 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.