header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Зар ће овај да одбрани Руску Цркву?!
Зар ће овај да одбрани Руску Цркву?! Штампај Е-пошта
уторак, 25 септембар 2018

 МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН НАСТОЈИ ДА ПОТЧИНИ РУСИЈУ РИМСКОМ ПАПИ

     Водећи екумениста Московске патријаршије и одговорни за дијалог с Римокатоличком „црквом“, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије (ОВСЦ МП) митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), посетио је недавно Португалију, где је, пре свог иступања на римокатоличком универзитету у Лисабону, посетио храм и место „јављања“ Пресвете Богородице у Фатими, стоји на званичном сајту Фатимског „светилишта“.

          Ово је први пут да је митрополит посетио Фатиму, иако је и раније боравио у Португалији.

Други човек Руске Православне Цркве појаснио је да чим је програм његове дводневне посете Португалији био утаначен, он је без околишања затражио да посети и Фатиму, пошто је много читао о том месту, те је за њега било веома важно да види то „место покоја“.

У „Капели јављања“ митрополит Иларион се неко време молио у тишини, после чега је тражио прилику да запали свећу, попут многобројних ходочасника.

После посете „светилишту“, бискуп Лејрије-Фатиме Антонио Марто, пратилац митрополита у том малом ходочашћу, уручио му је медаљон у спомен стогодишњице јављања Богородице (1917. године), а такође и књигу „Сећање на мајку Луцију“, преведену на руски језик.

Подсећамо да је последњи представник Руске Православне Цркве који је посетио Фатиму био митрополит лењинградски Никодим Ротов (овде:), велики руски екумениста и папофил, оснивач Одељења коме митрополит Иларион председава, духовни отац и учитељ садашњег руског патријарха.

П.С.

Ако је веровати информацији из чланка  о. Георгија Максимова „Православни однос према Фатимској појави“, објављеног на  сајту „Православие.ру“, митрополит Тихон (Шевкунов) (тада у чину архимандрита), још 2011. године изјавио је:

Циљ ове скоро стогодишње фатимске акције је још један покушај подчињавања Русије римском папи. У сваком случају, сва тумачења „Фатимских тајни“ сводила су се управо на то“.

Ове речи истакнутог руског црквеног делатника, најбоље могуће карактеришу настојања садашњег челника ОВСЦ-а Московске патријаршије.

 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

По материјалу са: „Све јереси“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 25 септембар 2018 )
 
Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.