header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Др Десанка Крстић: Митрополит Амфилохије и даље празнослови
Др Десанка Крстић: Митрополит Амфилохије и даље празнослови Штампај Е-пошта
среда, 26 децембар 2018

 Каква су то тешка, болна и парадоксална времена настала кад ми, обични лаици, без неког формалног теолошког образовања указујемо митрополиту Српске Православне Цркве да празнослови?... Тај митрополит мора да је много пао, као Адам из раја, да заслужи таква упозoрења...

   Али, да ли он само празнослови?... Он чини и нешто више од тога!! Он обмањује своје стадо за које је код Бога задужен да чува, лечи  и проповеда Јеванђелску Истину подмећући му полуистине и јеретичко учење..

   Можемо ли ми имати поверења у таквог пастира који зарад интереса белосветских хулигана разгони своје стадо?  И,''стадо лута а пастира нема да га тражи''...И, који су то белосветски ''интереси'' њему већи од спасења своје душе и свога стада?...

   Да ли до краја морају да буду верни својим менторима који су их окупирали и подредили својим интересима па поверљиве депеше Вашингтону траже да се њихов идентитет заштити.?

    Својевремено, митрополит нам је доста празнословио о Критском сабору: како ”окружна посланица сабора и одлуке које су донете су драгоцене за будућност”, да сабор позива на ”јединство Цркве Православне и јединство Цркве на васељенском плану,  да је присуство СПЦ било ”драгоцено”. Још нас је уверавао да ће и цркве које нису биле присутне, временом, те одлуке сабора прихватити . Нису биле присутне, Руска, Грузијска, Антиохијска и Бугарска црква. Он је на том сабору имао инструменталну улогу иако је Руска Црква инсистирала да на сабор не иде. Зар га челници руске Думе и Јединствене Русије, Путинове странке, због тога нису критиковали? Он је прорачунао да треба да буде више послушан ''познанику'' још из Рима него Руској Цркви? Васељенског патријарха познаје из Италије где су заједно студирали, како сам рече. Да ли су још тада сарађивали?

   Од тог јединства Цркве Православне  на ''васељенском плану'' митрополит у интервјуу од шестог новембра излази са апсурдним предлогом: ''Константинопољ угрожава јединство Православља. Потребан је продужетак Критског сабора''.

   Докле ће он да води цик -цак политику? Да ли он мисли да смо сви ментално хендикепирани да не прозремо његово лукавство? Прозиремо га ми лаици а мисли ли да ће код Путина и Руске цркве да профитира са тако јефтиним триковима?

   Цркве које нису присуствовале Критском сабору имале су озбиљних канонских и догматских примедби што их је и спречило да на сабору присуствују.

   Митрополит  одлично схвата  да без присуства велике Русије, тај сабор не може бити ни велики ни свеправославни. Како он уопште може да се нада да ће те Цркве прихватити одлуке сабора кад и руски академик Александар Филимонов у тексту ”Удари у срце Православља” поменути сабор назива ”конгресом архијереја- модерниста -еумениста који су својим потписима на усвојеним документима, и митрополитовим ”окружним посланицама”, нанели тешке ударце традиционалном Православљу а самим тим и СПЦ.

   Зар тај сабор и други православни архијереји нису окарактерисали као разбојнички и јеретички? И, како кажу православни оци са Свете Горе  да је ''сабор  показао своју неправославност, да је исти разбојнички и јеретички.'' Да је ''користећи се неправославним методама званично озаконио јерес екуменизма а јересима као што је папизам признато својство цркве.” Сабор није осудио ни јерес екуменизма ни папизма, већ их је назвао црквама. И, Митропоит упорно инсистира да се такав сабор настави, да се накарадне одлуке прихате и озакони оно што им није пошло за руком на Криту без присуства Руске цркве...

   Да ли га је тако о. Јустин учио?..На том јеретичком сабору су чак покушали да фалсификују свога духовног оца Светог Јусина Ћелијског тврдећи да његова књига ”Православна Црква и Екуменизам” не изражава Светог Јустина Ћелијског, да му чини неправду и да је писана на брзину. ”Не значи да све што је писао Јустин је – догма!”покушавају да нас увере његови врли ученици.

   Треба ли да потсетим Критске вероломнике, ако их је памћење издало, да су баш Митрополит и други несрећник, умировљени владика Атанасије ту исту књигу о. Јустина '' Православна црква и Екуменизам'' својевремено превели на грчки а сад нам кажу ''пуј пике ''не важи. Та њихова ''амнезија'' за старе догађаје, кад су били ученици о. Јустина, може се поредити са блудним сином. Дао Бог да се и они врате своме Оцу као и блудни син?...

   Зар Свети Јустин Ћелијски није указивао да Васељенски сабор мора да осуди велике јереси као папизам и ''свејерес'' екуменизма.? Да се васељенски сабор сазива ради учвршћивања православне вере и сведочења догматских истина а не да решава организациона питања? Зар о. Јустин није био против сазивања васељенског сабора ? .А његов врли ученик настоји да тај јеретички сабор озакони и да га и друге цркве у томе подрже. ''Потребан је сабор на коме би се потврдиле одлуке Критског сабора а који би био продужетак Критског сабора. Што он раније буде сазван, тим боље''. То је по његовом мишљењу а заборавља да и други нешто мисле ? Тако саветује Митрополит у поменутом интервјуу од  шестог новембра.

   По чему његово мишљење је најмеродавније? Мегаломанске Митрополитове амбиције? Коме се он то доказује.? Свом духовном оцу Светом Јустину свакако не.

   Својевремено нам је беседио да сабор позива на ”јединство Цркве Православне и јединство Цркве на васељенском плану а сад тврди да ''Константинопољ угрожава јединство Православља. Шта би од јединства цркве на васељенском плану? Какво је то јединство постигнуто кад сам васељенски патријарх ради против тог ''јединства''? Значи, треба да се настави сабор који угрожава јединство Православља.? Какав је то апсурд?

   Истинским православним Теолозима, па и лаицима је коначно јасно да Константинопољ угрожава јединство Православља за задњих педесетак ако не и сто година. Непријатељи Православља то више и не крију већ активно проповедају и делају. Шведски министар инострани послова Карл Билт каже да је Православље опасност за западну цивилизацију?!

   Како онда да и лаицима не буде јасно? Да ли је то јасно православном Митрополиту? Ако му је јасно, а требало би да му буде јасно, шта он онда ради?

   Зар Митрополиту не смета и изазива подозрење што су тај сабор ''обезбеђивали'' амерички специјалци, ЦИА и америчка федерална служба? Зар у Еврпи нема нико ко може да  осигура ''антитерористичку безбедност'' тог православног скупа него треба они да потегну чак из Америке? То изгледа није само питање ''физичког обезбеђења'' већ  и питање обезбеђења сповођења њихових намера? Претпостављам да је каубојима  много стало да се тај сабор одржи и да се одлуке сабора спроведу кад су га сами обезбеђивали?

   Интересантно је да је и Митрополиту стало да се тај сабор настави и одлуке озаконе? Значи, Митрополит и каубоји имају неки заједнички интерес?

   Зар му не смета што његов ''познаник'' још из Рима има, како кажу, у својој канцеларији слику америчког председника Клинтона који је његову земљу не само варварски бомбардовао већ засуо тонама осиромашеног уранијума који ће генерације Срба осакатити за много година унапред? Зар то није ратни злочин? Да ли је и он онда у истом колу као и његов ''познаник'' из Рима?

   Зар у борби против Православља цариградски патријарх Мелентије није још 1923 године узроковао велики раскол увођењем новог календара? Зар Свети Јустин није критиковао Антинагору за његово приближавање Риму и скидање Анатеме са  католичке цркве 1965. године? А садашњи патијарх Вартоломеј их је све превазишао у угожавању Православља дајући аутокефалност расколничкој Украјинској цркви!!!!

   Ево и даљих Митрополотових контрадикторних предлога. На продужењу Критског сабора требало би ''покренути тему пружања аутокефалности. Сабор мора донети коначно рјешење ко може пружити аутокефалност и тиме рјешити питање Украјине''. Додуше Митроплолит признаје да је'' одлукама из 1993  године и Свеправославне конференције 2009 године већ је било ријешено да само мајка црква може доносити одлуку о аутокефалности.''

   Митрополит сигурно зна да је питање аутокефалности у време Васељенских сабора било увек питање за мајку цркву. Зашто би руска црква долазила на сабор да тражи одобрење која она већ има, које јој припада и које је од Васељенских сабора практиковано? Не ради ли се овде о нечем другом? .

   Како је наше поверење у Митрополита ''изветрило'' то не  можемо а да не посумњамо да можда Митрополит помаже свом ''познанику'' још из Рима са предлогом решења о аутокефалности, да његов ''познаник'' присвоји право васељенске јурисдикције, да управља Православном црквом, тј право да даје и одузима аутокефалност? Значи, да буде источни папа?

   Не носи он узалуд папски прстен!  То остављам за теологе да о томе дискутују!

   Али, у овом предлогу крије се и Митрополитово лукавство које већ поменух. Треба  ''домамити'' Руску Цркву да дође на продужетак сабора на Криту, јер без њеног присуства нема озакоњења накарадних одлука и својим доласком призна тај јеретички сабор а за узврат ће добити право аутокефалности које већ има?

   Жао ми је што још није жива покојна Доктор Смиља Аврамов да види испуњење њених непогрешивих оцена. Иако није теолог, нити има формално теолошки образовање она је много унапред, кад је рат у Украјини почео, дала врло прецизне оцене да је рат у Украјини рат против руског православља као бастиона православља. Зар то Весељенски патријарх не показује и доказује мешањем у јурисдикцију Руске Православне Цркве? И, морам по ко зна који пут да је цитирам.

   Ево шта она каже о угрожености Православља у својој књизи “Трилатерална комисија“ за тајни споразум у 11 тачака који је склопљен између Америке, Немачке и Ватикана 1976. године о глобализацији.

   И једна од тачака која је њу посебно изненадила била је: “Православље мора бити избачено из светских комуникација, као религија, јер је то једини хомогенизујући моменат православих земаља који има политичке димензије и глобализација уз Православље тешко ће успети. Отуда уништење Православља, али и продор у Православну цркву и бацање тешких пара да би се придобили поједини руководиоци Православља да би на тај начин уништили срж Теологије Православља.''

   Сведоци смо не само непријатељске антируске кампање већ да је НАТО де факто на руским границама иако су каубоји својевремено обећавали да руским границама неће прилазити. Ако су им Горбачов и Јелцин веровали и имали неких илузија да у њима могу видети ''пријатеље'' , код Путина су те илузије потпуно развејане.Сада видимо да каубоји  покушавају  да уруше руско православље преко васељенског патријарха кога на сабору ''обезбеђују'' а вероватно и финансирају.

   У том истом интервјуу Митрополит рече да ће СПЦ на свом сабору од у новембру бити и предлог да се настави Критски сабор и питање пружања аутокефалности. Сабор дође и прође а ми не чусмо ништа по питању става СПЦ.

   Чак се одржа и ''сабор уједињења'' у Кијеву коме председава сам Порошенко чиме је већ показао ''светост'' тог сабора а СПЦ се не изјасни ни по том питању. У Кијеву је, 15 новембра, на ''сабору уједињења'' основана аутокефална Украјинска православна црква, одвојена од Московске патријаршије. Дотадашњи расколник митрополит Епифаније изабран је за поглавара те аутокефалне цркве. А један други расколник Денисенко срео се са бившим замеником директора ЦИА Џеком Дејваном и наградио га је орденом Светог Андреја Првозваног за „помоћ у стварању јединствене цркве“.Шта има ту да буде нејасно?

   Остаје још да се види да ли је то аутокефалност или само замена ''газде''. Да су под Васељенсим патријархом, уместо под Москвом.

   Како се несрећни Митрополит нађе у врзином колу непријатељске активности  НАТОа и Америке притив велике Русије и урушавања Православља?

   На то питање би само он могао да одговори. Узалуд он труби да је НАТО нацифашистичка организација кад на делу учествује у остварењу њених циљева? Зар је то захвалност Руској цркви за обилну помоћ у изградњи цркве Св. Саве или Путину што блокира непријатељске резолуције у савету безбедности? Он сече грану на којој седи.

   Али, то није једини Митрополитов ''допринос'' НАТО циљевима. Оно што му српски народ и Срби са Косова неће опростити то је уклањање владике Артемија из рашко призренске епархије директно по наређењу НАТОа како и Марко Јакшић потврди на конференцији за новинаре и нагласи ''да то треба да се зна'' и како је то сам генерал КФОРа најавио да ће владика Артемије бити смењен и да ће СПЦ поставити владику који ће бити много ''кооперативнији''. Што се и десило. Он је свог брата, ученика истог духовног оца Јустина, владику Артемија не само уклонио са Косова већ и рашчинио и из цркве прогнао. Због чега? Због којих грехова?

   Узалуд Митрополит беседи и обмањује себе и друге да је владика Артемије побегао са Косова. Том обманом покушава да угуши крик своје савести, која још постоји. Ако може неке да обмане,  небо ме може да обмане. А небо ће му судити а не људи!

   И, тако, поступајући по вољи моћника , он је тај намучени народ оставио без истинског пастира и монаха њихових молитвеника. Пастира који је годинама истински бранио тај народ и светиње на Косову. Тако је Митрополит омогућио  Шиптарима стварање такозване државе Косово. Али, зато Митрополит пише књиге о страдњу тог народа и о свом учешћу у борби за Косово али ни једном речју не помиње владику Артемија и његову лавовску борбу за тај народ и очување косовских светиња? Те књиге промовише и новчи али свога брата Артемија оптужује за крађу новца од тог намученог народа. А та крађа већ седам година на суду не може да се докаже.

   За том неправдом небо плаче а плакаће и Митрополит.

П.с. У свом писму Патријарху и предеднику Св. Архијерејског Синода, од десетог децембра ове године, свргнути владика милешевске епархије Филарет у чијем је свргнућу Митрополит и те како учествовао, Митрополита Амфилохија назива ''стари сарадник и осведочени пријатељ ЦИЈ-е и Стејт департмента. Он и Тадић су испунили Бајденову жељу да се протера Артемије са монаштвом и свештенством са Косова и Метохије. Тадић и Амфилохие су све административно припремили а Патријарх само на сабору довршио.''

Св. Никола, 2018.                                                                           

Др. Д. Крстић

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 27 децембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.