header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Делегација квази религијске националистичке секте зване "ПЦУ" примљена у манастиру Ватопед
Делегација квази религијске националистичке секте зване "ПЦУ" примљена у манастиру Ватопед Штампај Е-пошта
понедељак, 11 фебруар 2019

 Како јавља "Интерфакс" јуче је делегација такозване "Православне цркве Украјине" (ПЦУ) примљена у манастиру Ватопед. Након дочека клирика "ПЦУ", седморица ватопедских монаха је напустило свој манастир и затражило пријем у братство манастира Светог Пантелејмона. Иначе, реч је о монасима руског, молдавског и украјинског порекла који су до јуче живели у манастиру Ватопеду, где су апсолутна већина монаси грчке националности.

Новонастала ситуација са "ПЦУ" озбиљно угрожава јединство светогорских манастира, што није први пут у историји Свете Горе. Поделе међу манастирима су забележене и у време Флорентинске уније, када су поједини манастири саслуживали са папистима, док су други манастири истовремено мученички страдали од истих. Такође, поделе су биле и око покрета "кољивара". Подела око календара није заобишло ни Свету Гору, када је манастир Ватопед на кратко једини примио нови календар, али се убрзо вратио у светогорски поредак.

Преузето са: „Светогрске стазе“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 фебруар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.