header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Расколник Филарет: "Митрополит Епифан је незаконити син покојног митрополита Данила"
Расколник Филарет: "Митрополит Епифан је незаконити син покојног митрополита Данила" Штампај Е-пошта
уторак, 02 јул 2019

 УКРАЈИНСКИ РАСКОЛНИЦИ СЕ НЕ ДРЖЕ НИ ПРАВОСЛАВНИХ НИ СВЕТОВНИХ ПРАВИЛА И МОРАЛА

Код украјинских расколника је све мимо црквених и канонских норми и правила него и мимо светосних закона и морала.

Патријарх такозване „Кијевске патријаршије“ - Филарет Денисенко – открио је да је поглавар „Православне цркве Украјине“ – лажни митрополит Епифан – „незаконити син поконог митрополита Данила Чокаљука“.

Још је додао: „Он је и васпитан у Чокаљуковој породици. Раније се говоркало да је он Данилов син. За то сада имамо и доказе“.

Лажни патријарх је објаснио  и како је дошло до тога да баш Епифан буде Вартоломеју и екс-председнику Украјине Петру Порошенку предложен за поглавара „Православне цркве Украјине“:

„Нико га није наметнуо. Ја сам га предложио председнику Порошенку. Притом је био договор: да он буде поглавар, а да Црквом фактички руководи патријарх Филарет. То јест: да Епифан украјинску цркву предстацвља само према споља – у православном свету. Ово је био мој договор и са председником и са Епифаном. Ништа нисмо потписивали јер се подразумевало да ћемо се сва тројица држати договора. Испоставило се да се речима не сме веровати“.     

Данил (Богдан) Чокаљук умро је 2005-те године у Ровну. Био је ректор Кијевске духовне академије и члан синода расколничке и неканонске УПЦ Кијевске патријаршије.

Више пута се сретао са цариградским патријархом Вартоломеем.

Његов отац – протоијереј Михаил Чокаљук – био је познати украјински националиста.

Епифанова „ПЦУ“ објавила је претходних дана да Филарета и даље сматра „почасним патријархом“, али да га лишава свих управљачких права.

Филарет је одговорио реанимацијом своје „Кијевске патријаршије“ и одбвацивањем Вартоломејевог томоса, оценивши да Епифанова и Вартоломејева „ПЦУ“ није ни канонска ни аутокефална.

Указао је да је зависна од Цариградске патријаршије и да је осим ње не признаје нико у православном свету.

 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 02 јул 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.