header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Више од 75 хиљада Московљана поклонило се моштима Петра и Февроније
Више од 75 хиљада Московљана поклонило се моштима Петра и Февроније Штампај Е-пошта
понедељак, 22 јул 2019

 За време боравка у Москви моштију Петра и Февроније, покровитеља православног брака, њима се поклонило више од 75 хиљада људи, саопштено је новинарима у патријаршијској служби за информисање.

Светиња је из Мурома у Москву била достављена по благослову патријарха Кирила и у току седмице – од 14. – 21. јула – била је доступна за поклоњење у Храму Христа Спаситеља.

Православна Црква дубоко поштује муромске Светитеље Петра и Февронију, који су живели крајем 12. и почетком 13. века, и сматра њихов брак обрасцем хришћанског супружништва.

Према древним руским летописима, ћерка пчелара из разјанског села Февронија, излечила је од страшне болести муромског кнеза Петера, после чега су се заљубили и ступили у брак. У старости, супружници су примили монашки постриг и завештали да их сахране заједно. Петар и Февронија умрли су у исти дан и час – 8. јула по новом календару.

Од 2008. године, празник Светих Петра и Февроније обележава се као државни празник – Сверуски дан породице, љубави и верности.

 

Извор: „Интерфакс религија.ру“ / „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 23 јул 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.