header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ведран Гагић: Чаробни бројеви
Ведран Гагић: Чаробни бројеви Штампај Е-пошта
петак, 20 септембар 2019

 Објављено је и пето (!) писмо Еп Атанасија Патријарху (овде:). Ред налаже да га га испоштујемо коментаром.

Још у своме другом писму умировљени Епископ Атанасије оштро се противио Патријарху, за којега је другде тврдио да није његов Патријарх (!), у вези догађаја на прошлом СА Сабору. Владика Атанасије писао је тада да је већина Епископа на Сабору, тачније равно 22 Епископа, по његовим речима, протестовало и тражило измену Саопштења СА Сабора.

         О овоме је моја маленкост, за коју је Патријарх ипак Патријарх, и Сабор Сабор, и Синод Синод, и портпарол гласноговорник истога, и Владика Давид Еп крушеВачки, а не крушеБачки, итд. итсл., већ писала. Тада је иста моја маленкост написала следеће „…као што је познато ту исправку су тражилa мање од 10 Архијереја…“ (овде реч исправка читати под наводницима који се не виде). Међутим, Владика опет сада у петом писму, то јест три писма после своје првобитне тврдње, говори на сличан начин следеће: „после читања Давидових неутемељених оптужби итекако гласно и јасно већина Епископа [је] протестовала (зато су тражили да се исправи Саопштење Св. Сабора,…“

Будући да моја маленкост, баш као ни умировљени Епископ бивши херцеговачки (!), није била присутна на Сабору, не могу коментарисати гласност протестујућих Владика. Задивљен сам ипак како, упркос овој чињеници, Владика Атанасије зна скоро и приближну децибелну вредност протествујућих (sic.) гласова. Али оно што цела јавност зна, а Владика још и боље од јавности, јесте да је измену Саопштења тражило мање од 10 Архијереја, како сам и написао скоро месец дана раније.

Разликујемо се ипак у томе што ја мање од 10 архијереја означавам као „мање од 10 архијереја“ а Еп Атанасије их именује као „гласна већина“ или „тачније равно 22 епископа“. И то чини и у овом петом писму Његовој Светости иако је од другог писма већ доста воде протекло Требишницом.

У времену слобода у којем живимо, на читаоцу остаје слобода избора, или буквалног бројања и тумачења бројева, или Владикиног алегоријско-асоцијативно-асиметрично-мистичног метода тумачења.

Дакле да избројимо доле наведене потписе:

Опција 1 – Један, два, три, четири, пет, шест, седам, осам! Осам епископа, то јест, „мање од десет“

Опција 2 – Један, два, три, четири, пет, шест, седам, осам! То јест, „гласна већина од тачно 22 Епископа“.

Потписи потписника захтева за измену Саопштења:

П.С. Претпостављам да у складу са алегоријско-асоцијативно-асиметрично-мистичном спознајном методологијом Епископ који није био на Сабору, сведочи о гласности протеста на томе Сабору, и потписује захтев за измену Саопштења тога Сабора.

 

Извор: Блог Ведрага Гагића

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 21 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 160 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.