header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Врх Руске Цркве доследан путу једног од највећих издајника Православља у 20. веку - Никодима Ротова
Врх Руске Цркве доследан путу једног од највећих издајника Православља у 20. веку - Никодима Ротова Штампај Е-пошта
четвртак, 17 октобар 2019

 Водећи руски екумениста, патријарх московски и целе Русије Кирил, није пропустио прилику да се - поводом великог јубилеја руских екумениста, 90. годишњице од рођења његовог духовног оца митрополита лењинградског Никодима (Ротова) - у суперлатива изрази о овом великом издајнику Православља у 20. веку.

Својом одом некадашњем председнику Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ)главном  лобистичком центру екуменизма и папизма у Русији, патријарх Кирил је још једанпут потврдио да није скренуо са пута свог „драгог Аве“, како га је назвао. А његов „драги Ава“, по злу познати криптокатолик и екумениста Никодим Ротов, да се подсетимо, напрасно је умро у Ватикану, како што је и прорекла блажена подвижница Пелагија Рјазанска: „Липсаћеш као пас, испред ногу свога папе“, то јест на ципелама Ивана Павла Првог.

Митрополит Никодим Ротов

Председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије и тајни католик

У наставку објављујемо честитку коју је папин брат Кирил упутио учесницима конференције „Митрополит Никодим: пут служења Цркви“ (Минск, 15. и 16. октобра 2019), а потом дајемо неколико линкова за текстове који указују на узроке и извориште садашњег екуменистичког курса врха Руске Цркве и пружају одговоре на питање – ко је духовни отац руског патријарха Кирила и духовни деда митрополита Илариона Алфејеве, тренутног председника екуменистичког змијарника званог ОВСЦ МП.

Уредништво

Делегација Московске Патријаршије на челу с митрополитом Никодимов Ротовим на пријему код папе Павла VI 3. јула 1975. године; у саставу делегације био је и архимандрит Кирил (Гунђајев), садашњи Патријарх Московски и целе Русије.

+ + +

>>Ваше Високопреосвештенство, драги владико Павле! Поштовани организатори, учесници и гости конференције!

Срдачно поздрављам све учеснике међународног сусрета посвећеног угледном јерарху 20. века - митрополиту лењинградском и новгородском Никодиму (Ротовом), чији се 90. рођендан ове године прославља.

Блаженопочивши Владика Никодим зацело је генијална и необично истакнута личност на историјском хоризонту прошлог века: мудар и врло енергичан архипастир, права личност Цркве, предан Божјем делу.

Његово служење се довијало у једном од најтежих периода односа са државом, било је то време  даљег прогона вере, масовних затварања цркава и поновног прогона свештенства. Заузимајући високо место председавајућег Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополит Никодим несебично се супротставио покушајима совјетских власти да униште Цркву, учинио је све што је било могуће и немогуће да се спречи уништавање светиња, да се заштите свештенство и мирјани од гоњења. Напорима Владике било је могуће избећи затварање лењинградских богословских школа, значајно је повећан број архијереја Руске Цркве и она је извучена из међународне изолације, а уз то, повела је и активни дијалог са остатком хришћанског света. Митрополит Никодим је дао огроман допринос јачању православног јединства и формулисању заједничког става по разним важним питањима нашег времена.

Опсег Владичине личности је заиста задивљујући: у кратком свом овоземаљском животу који му је Бог дао (а живео је само 48 пуних година) митрополит Никодим је успео да делује тако плодно и ефикасно да би за то што је он учинио било потребно неколико људских живота. Још и данас користимо резултате његовог рада.

Уверен сам да духовно наслеђе митрополита Никодима још увек треба да у потпуности схватимо и проценимо ми, његови потомци, и моје се срце радује што је сећање на драгог Аву сачувано у тако великом броју, у шта спадају  и такви састанци и конференције.

Нека свеблаги Господ благослови ваше напоре и подари вам снаге, душевног мира и Своју изобилну помоћ у добрим делима и подухватима,“ навео је Свјатјејши патријарх Кирил.<<

+ + +

 - Ко је био Никодим Ротов

Уредништво: Вероиздајнички патос руског патријарха

- Зар ће овај да одбрани Руску Цркву?!

- ОВСЦ - главни лобистички центар папизма и екуменизма у Руској Православној Цркви (видео) 

 - http://borbazaveru.info/content/view/11018/105/

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 81 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.