header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Игор Јакимчук: Вартоломејеву позицију деле само игумани седам од 20 манастира
Игор Јакимчук: Вартоломејеву позицију деле само игумани седам од 20 манастира Штампај Е-пошта
уторак, 22 октобар 2019

 Московска патријаршија је објавила да није претрпела пораз у одмеравању са Цариградском патријаршијом поводом Украјине.


Такође: да Света Гора већински није стала на страну Цариградског патријарха Вартоломеја иако му је формално потчињена. 

Секретар њеног одељења за спољне црквене везе и међуправославне односе Игор Јакимчук указао је да се само трећина манастира поводом Украјине приклонила Цариградској патријаршији.

Објаснио је да су патријарха Вартоломеја на Светој Гори дочекали представници свих манастира, а да је Вартоломеј за време богослужења у манастиру  Ксенофонт поменуо поглавара расколничке украјинске цркве Епифана као "митрополита Кијевског и целе Украјине“.

Навео је да су у том заједничком богослужењу учествовали игумани манастира Иверион, Ватопед, Симонопетра, Пантократор, Дионисиат, Хиландар, и Ставроникита. Па нагласио:

„Игумани су дочекали патријарха Вартоломеја јер су му потчињени. Међутим, тај протоколарни сусрет не значи да сви игумани деле његова убеђења. То потврђује и чињеница да су Вартоломеју саслуживала само седморица од 20 игумана. А то је, наравно, мањина“.

Према Јакимчуковим речима, патријарх Вартоломеј има право да и на Светој Гори помиње кога хоће и то му нико не може забранити.

        Јакимчук је подсетио да Московска патријаршија није оспоравала потчињеност Свете Горе Цариградској патријаршији ни у време када је Атос прошле године био са њом прекинуо еухарисијско општење.

         Извор: „Факти“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.